سلام سلام به همه مامانای عزیز و دوست داشتنی
میدونم شما مامان عزیز بخاطر علاقه و محبتی که به کودکتون دارید در طول شب و هر ساعتی از شبانه روز که کودک به شیر نیاز داشته باشه و یا درخواست شیر کنه، ازش دریغ نمیکنین. اما بهتره این رو بدونیم که بعد از 6 ماهگی چیزی که بیشتر کودک نیاز داره خواب کافیه. از طرفی وقتی کودک شب شیر میخوره در بدنش انسولین ترشح میشه و ترشح انسولین منجر به کاهش رشد کودک میشه.
اما قبل از اینکه به تمرین خواب فکر کنیم، باید به عادات غذایی کودک خود در طول شبانه روز توجه کنیم. اکیداً توصیه میشه که به عنوان یکی از اولین گامها برای خوابیدن کودک در طول شب، مصرف کالری متوقف بشه. که تنها راهش اینه که شیر شب رو قطع کنیم.
اما تا کی لازمه که شیر شب به کودکمون بدیم؟
اول از همه بریم ببینیم، منظور از شیر شب چیه؟ شیریه که در طول شب و موقع خواب، کودک میخوره یعنی از وقتی که کودک خوابش میبره(نه شیر قبل خواب)، تا وقتی که بیدار میشه شیری که میخوره شیر شب محسوب میشه.
به گفته بنیاد ملی خواب، تا شش ماهگی، نوزادان از نظر جسمی قادرند هشت ساعت کامل بدون غذا بخوابند. در این سن، بیشتر نوزادان غذای کافی در طول روز برای رشد و تکامل سالم دریافت میکنند. اگر شروع به از شیر گرفتن کودک خود کرده اید، پس از شروع غذاهای کمکی، او نیز کمتر هوس شیر می کنه. اما به عنوان یک قاعده کلی وقتی نوزاد شروع به وزنگیری میکنه و وزنی بالای 6-5 کیلو داره میتونیم شیر شب رو قطع کنیم.
در نظر داشته باشید شروع فرایند قطع شیر شبانه نوزاد باید به آرامی و به تدریج انجام بشه. و بهتره قبل از تصمیم برای قطع شیر شبانه با پزشک یا کارشناس بهداشت نوزاد مشورت کنید تا بر اساس شرایط و نیازهای نوزاد بتونید تصمیم بهتری بگیرید. سوال مهمتر اینه که چه زمانی بچه ها میتونن 8 تا 10 ساعت بدون شیر بخوابن؟ یا بهتره بگیم بهترین زمان برای قطع شیر شبانه چه زمانیه؟
بچه هایی که شیر مادر میخورن حدودأ حوالی 7 تا 9 ماهگی میتونن 5-7 ساعت بدون شیر بخوابن، البته با پزشک کودک هم مشورت کنید ولی عمومأ بچه ها حدود 7 الی 9 ماهگی به این توانایی دست پیدا میکنن و برای بچه هایی که شیر خشک میخورن حدودأ 7 ماهگی به این توانایی دست پیدا میکنن. یعنی کودک در این زمان، غذای کمکی رو شروع کرده و میتونه 5 تا 7 ساعت بدون شیر یا غذای کمکی بمونه.
چرا باید شیر شب نوزاد رو قطع کنیم؟
وقتی همه شرایط نوزاد برای قطع شیر شبانه مناسبه، بعضی مامانا مبگن نه!!! بچمون گناه داره باید بهش شیر بدم اما چیزی که برای پایان دادن به قطع شیر شبانه مهمه اینه که بدونیم چرا باید این اتفاق بیفته و این بیدار شدنه چه تاثیری رو کودک و مادر میتونه داشته باشه.که در ادامه به دلایلی قطع یر شبانه میپردازیم:
1- داشتن خواب خوب برای کودک و مادر: بچه ها در این سن نیاز دارن 5 تا 7 ساعت بصورت مداوم بخوابن، و شیر شب این امکان رو برای بچه ها فراهم نمیاره. این بدار شدن مداوم و شیر خوردن هم خواب کودک رو تحت تاثیر قرار میده و وقتی مادر برای شیر دادن بیدار میشه خواب مادر هم دچار اختلال میشه و این باعث میشه در طول روز هم انرژی کافی رو نداشته باشه و خسته باشه.
2- بچه هایی که شیر شب میخورن، بخاطر مواد قندی موجود در شیر، دچار پوسیدگی دندانهای پیشین میشن.
3-بچه هایی که شیر شب میخورن، صبح اشتهایی برای خوردن غدا ندارن و به این صورت تغذیه کودک هم دچار مشکل میشه.
4- یکی از مهمترین دلایل اینه که وقتی کودک شب شیر میخوره، در بدنش انسولین ترشح میشه و ترشح انسولین منجر به کاهش رشد کودک میشه، بنابراین بچه هایی که مکرر در طول شب بیدار میشن با اختلال رشد مواجه میشن.
نکاتی که باید برای قطع شیر شبانه درنظربگیریم:
شبها وعده های تغذیه اضافی به کودک بدهیم: اگر کودک با شکم پر به رختخواب بره کمتر احتمال داره که نیمه شب بیدار بشه.
انتخاب زمان مناسب برای از شیر گرفتن: این کار رو همزمان با چالش جدید و یا تغییر و انتقال انجام ندیم، به طور مثال همزمان با جداکردن جای خواب کودک و یا در زمانی که مسافرت هستیم، این کار رو انجام ندیم. اگر در طول روز به هر دلیلی کمتر کنار فرزندتمون هستیم، زمان مناسبی برای اینکار نیست، وقتی کنار کودک هستیم بیشتر او رو بغل کنیم، زمان کیفی بیشتری برای کودک درنظر بگیریم، تا او احساس نزدیکی بیشتری با ما داشته باشد.
از همسرمون کمک بگیریم: اگر شبها ما از کودک مراقبت میکنیم چون کودک بوی ما و بوی شیر رو احساس میکنه، ازمون بیشتر درخواست شیر میکنه، پس نیازه که کودک رو سمت همسرمون بخوابونیم که از ما کمی فاصل بگیره.
روشهای قطع شیر شبانه:
پس از ماه ها در آغوش گرفتن و خوردن میان وعده در شب، کودک ما به هنگام بیدار شدن از خواب، عادت میکنه که غذا بخوره. باید رویکردی تدریجی برای از شیر گرفتن شبانه داشته باشیم تا به سهولت این انتقال برای نوزادانی که از شیر مادر تغذیه میکنند و یا نوزادانی که با شیشه شیر میخورند، اتفاق بیفته. چند راه وجود داره که می تونیم سعی کنیم کودکمون رو از شیر شبانه جدا کنیم:
1- اول از همه مطمئن بشیم که کودک به اندازه کافی در طول روز غذا می خوره: اگر کودک ما هنوز مواد جامد مصرف نمی کنه، باید هر دو تا سه ساعت در طول روز شیر بخوره.
2-طولانی کردن زمان بین هر شیر: فاصله بین وعده های شیر شبانه رو کم کنیم مثلا اگه کودک ما هر 2 ساعت بیدار میشه و شیر میخواد، این زمان رو به 2 ساعت و نیم برسونیم.
3-کوتاه کردن مدت زمان خوردن سینه یا کم کردن حجم شیر: با این کار به کودک کمک میکنیم تا به مقدار کمتر شیر عادت کنند. به این صورت که هر زمان که شما برای شیر دادن فرزندتون در نظر گرفتین باید از میزان شیردهی کم بشه، به طور مثال اگه کودک ما مثلا هر بار که از خواب بیدار میشه 14 دقیقه از سینه مادر شیر میخوره، بار بعدی به 12 دقیقه برسونیم و اروم اروم این رو کم و کم تر کنیم تا قطع بشه، مثلا هر دو شب یکبار دو دقیقه از مدت زمان شیر خوردن نوزاد کم کنیم. و اگه شیر خشک میخوره، حجم شیر رو کم میکنیم. اگه کودک با شیشه شیر میخوره هر بار حجم شیری که به کودک میدیم رو کم میکنیم. مثلا اگه هر بار 90 سی سی میخوره الان 70 سی سی شیر برای کودکمون اماده میکنیم.
3- تخلیه شیر(دوشیدن شیر): سینههای ما ممکنه پس از شروع به تغذیه، در طول شب بسیار پر و حساستر بشه، به همین دلیل ایده خوبیه که قبل از رفتن به رختخواب، شیر سینه رو تخلیه کنیم.
4- راهکار یک درمیون: اگه کودک ما در طول شب 4 نوبت طلب شیر میکنه، بیایم نوبت اول و سوم رو بهش شیر بدیم و دو نوبت دیگه بهش شیر نمیدیم، بهش اب میدیم، بغلش میکنین نوازشش میکنیم و در این قسمت بهتره از پدرش هم کمک یگیریک و دوباره بخوابونیمش.
5-شیر دادن به نوزاد قبل از خواب: این راهکاری ست که به او کمک کنید بدون بیدار شدن (و بدون اینکه شما رو از خواب بیدار کنه!) بیشتر بخوابه. البته حواسمون باشه که جوری نباشه که بعد از شیر دادن کودک بخوابه، باید سعی کنیم روتین خواب رو از همون کودکی برای کودک اجرا کنیم. یعنی بعد از شیر خوردن، ماساژش بدیم و بغلش کنیم و بعد بخوابونیمش.
6-اجازه بدیم کودک سر و صدا کنه: این نکته ای هست که ما فکر میکنیم که هر وقت کودک بیدار میشه تکون میخوره یا بیدار میشه از ما شیر میخواد ، اصلأ اینجوری نیست، مخصوصأ از 5 ماهگی بچه ها سیکل های خوابشون یک ساعتست هی بین یک ساعت تکون میخورن، حرکت دارن یه صدایی از خودشون درمیارن ما فکر میکنیم بیدار شده حالا باید بخوابه بهش شیر بدیم، نه این کارو نمیکنیم کمترین میزان مداخله رو میکنیم و ترجیحمون اینه که بذاریم بچه خوابش ببره خودش.
به محض شنیدن صدای بیدار شدن او به اتاق کودک نروید. مدتی اورا رو رها کنید و حتی ممکنه دوباره به تنهایی بخوابه. اگر برای چک کردن کودک ورد ااقش مشید، سعی کنید زیاد سر و صدا نکنید.