فرزند پروری کودک پیش دبستانی؛ بررسی چالش‌ها و ۷ نکته‌ی تربیتی | سلام آگاهی

عکس همایش یا کارگاه باشه

دعوت به سخنرانی

شما می‌توانید به جای مطالعه متن زیر، با شماره ###########  تماس بگیرید و توضیحات دقیق‌تری را دریافت کنید

فرم دعوت به سخنرانی

 

از این که علاقه مندید تا مباحث آموزشی فرزندپروری و تربیت فرزند در شهر و یا مجموعه خود منتقل کنید از شما متشکریم و امیدواریم که بتوانیم با همکاری بسیار دقیق و حرفه‌ای با یکدیگر برنامه‌ای فوق‌العاده پیش رو داشته باشیم.

به منظور افزایش کیفیت برنامه لطفاً این صفحه را بسیار دقیق مطالعه بفرمایید.

چه برنامه‌ای مناسب من است؟

پیش از هرچیز لازم است با سبک‌های مختلف برگزاری برنامه‌ها آشنا شوید تا در صورت لزوم بتوانید بهترین و متناسب‌‌‌ترین حالت برای شرایط خود را انتخاب نمایید.

برنامه‌های غیر حضوری و از طریق اینترنت و کوتاه مدت. روشی مناسب برای کاهش هزینه‌ها و موضوعاتی که نیاز به تمرین کمتری دارند.

روشی مناسب برای تعداد مخاطبان کم و به صورت کاملاً عملی. معمولاً در زمان یک و دو روز توصیه می‌شود

کنفرانس معمولاً برای تعداد زیادی از مخاطبان کاربرد دارد و گزینه مناسبی برای ثبت نام در کارگاه‌ها می‌باشد

دوره‌ها در حقیقت کارگاه‌های و برنامه‌های کاملاً عملی هستند که به صورت چند جلسه‌ای برگزار می‌شوند.

درنا شریفی کیست؟

خدماتی از طرف مجموعه ما ارائه می‌شود

چطوری درخواست خود را ارسال کنیم؟

راه اول:

راه دوم:

شما می‌توانیدبا شماره ########  تماس بگیرید و توضیحات دقیق‌تری را دریافت کنید.

فرزند پروری کودک پیش دبستانی؛ ۷ نکته مهم که باید بدانید

فرزند پروری کودک پیش دبستانی

سرفصل های اصلی این مطلب:

فرزند پروری کودک پیش‌ دبستانی یکی از جذاب‌ترین دوره‌های رشد و تربیتی برای والدین است. در این سن کودک یک لحظه می‌پرسد سنگ‌ها چطور تشکیل می‌شود و در حالی که شما با جدیت در حال توضیح نحوه خورد شدن کوه‌ها هستید، فریاد می‌زند «حالا بیاید تا همگی تصور کنیم یک اسب شاخدار هستیم!». سن ۳ تا ۵، دوره‌ای مهم و تاثیرگذارد در زندگی کودک است که می‌تواند چالش‌های جدیدی را برای تربیت فرزند به‌وجود آورد. پس بیاید تا کمی بیشتر با این دوره آشنا شویم و بایدها و نبایدهای آن را بدانیم.

ویژگی های رشدی و شناختی کودک پیش دبستانی

سن ۳ تا ۵ که به عنوان دوره پیش‌ دبستانی در کودکان شناخته می‌شود، یک دوره پر شگفتی و چالش است. در این سن، فرزند شما دیگر یک خردسال نیست و دوست دارد بسیاری از کارها را خودش انجام دهد. او دوست دارد خودش لباس‌هایش را انتخاب کند، بدون این که اطراف شما باشد با بچه‌های دیگر بازی کند و مستقل باشد. کودک در این سن همچنین دوست دارد به مهدکودک برود و مهارت‌های اجتماعی خود را نیز تمرین کند.

چیزی که اکثر کودکان در دوره پیش‌دبستانی از آن لذت می‌برند، یک روال ثابت برای زندگی است. تغییرات، هرچند کوچک، در این سن برای کودک می‌تواند استرس‌زا باشد و آن‌ها را آزرده کند. در دوره پیش‌دبستانی، مغز کودک با سرعتی غیرقابل باور در حال رشد است و به همین دلیل کودک شما در این سن برای همه چیز به دنبال یک «چرا؟» می‌گردد.

در این سن کودکان همچنین یاد می‌گیرند با دیگران همدلی کنند. بنابراین ممکن است کودک خود را در حال دلداری دادن یا کمک کردن به کودک دیگری ببینید. با این حال، کنترل ضعیف تکانه آن‌ها و مشکل در مدیریت احساساتشان، می‌تواند باعث شود تا دوست نداشته باشند وسایل خود را با دیگران به اشتراک بگذارند و یا برای بازی در نوبت بایستند. (منبع)

برخی از ویژگی‌های کودک پیش‌دبستانی عبارتند از:

  • تمایل به انجام دادن بازی‌های خیالی و نقش بازی کردن مثل معلم، مکانیک و ..
  • پیدا کردن همبازی‌های جدید
  • نشان دادن همدلی
  • تمایل به کمک کردن به دیگران
  • پیروی از دستورالعمل های ساده
  • بازی طبق قوانین و نوبت گرفتن در طول بازی

چرا فرزند پروری دوره پیش دبستانی مهم است؟

در دوره پیش دبستانی آنچه رفتار کودک را هدایت می‌کند آزمایش کردن محدودیت‌ها و کشف پاسخ‌ها است. در این سن کودک اغلب علاقه دارد تا مرزها را امتحان کند و محدودیت‌ها را رد کند این موضوع شاید در بسیاری از موارد باعث ناراحتی شما و یا پرخاشگری کودک شود اما باید بدانید این رفتارها نیاز سن کودک است. بچه‌های پیش دبستانی کنجکاو هستند و به سادگی نمی‌دانند اگر مثلا به چیزی که داغ است دست بزنند، دم گربه را بکشند یا کودک دیگری را در زمین بازی هل بدهند چه اتفاقی می‌افتد.

در اینجا، مسئولیت والدین این است تا این پاسخ‌ها را در قالب محدودیت‌ها، مرزها و قوانین به کودکان ارائه دهد. بنابراین، می‌توانیم بگوییم فرزند پروری کودک پیش‌ دبستانی به دلیل آموزش قوانین و تعیین چهارچوب‌های زندگی برای کودک بسیار مهم است. در اینجا باید به این باور اشتباه نیز اشاره کنیم که بسیاری از والدین تصور می‌کنند تعیین محدودیت باعث می‌شود خلاقیت کودک از بین برود. اما در واقع، قوانین ساختار و توضیح را به کودک می‌دهند و این همان چیزی است که نیاز دارد.

ایجاد محدودیت‌ها و قوانین و اجرای مداوم آن‌ها ساختار قابل اعتماد و قابل پیش‌بینی برای کودک ایجاد می‌کند. این باعث می‌شود کودک شما احساس امنیت و اعتماد کند و به شما نیز در فرزند پروری اعتماد به نفس می‌دهد.

اشتباهات رایج در فرزند پروری کودک پیش دبستانی

فرزند پروری کودک پیش‌ دبستانی همانقدر که جالب و سرگرم‌کننده است می‌تواند چالش‌برانگیز نیز باشد و والدین را به سادگی به اشتباه بیاندازد. اشتباهات در فرزند پروری اگرچه ممکن است ناخواسته باشند اما می‌تواند پیامدهای مخربی را بر روان و شخصیت کودک بگذارد. چند مورد از اشتباهات رایجی که در فرزند پروری کودکان پیش دبستانی ممکن است پیش بیاید عبارت است از:

۱ـ اجازه دادن به کودک برای تعیین قوانین

کودکان پیش دبستانی بسیار کنجکاو و خلاق هستند و دوست دارند چیزهای جدید را تجربه کنند. اما این که والدین به کودک اجازه دهند که او قوانین خانه را تعیین کند یک روش اشتباه است. باید بدانید قانونگذار خانه شما هستید و باید این قوانین را برای کودک توضیح دهد. البته، در صورتی که کودک علاقمند به این کار است می‌توانید با همکاری هم، چند قانون برای خانه که همه اعضا می‌توانند از آن پیروی کنند را معین کنید.

همچنین خوب است اگر در فرزند پروری کودک پیش دبستانی به کودک اجازه دهید تا در کارهای خانه مسئولیت داشته باشد و کمک کند. کودکان پیش‌دبستانی اغلب مشتاق کمک کردن هستند و شما می‌توانید با ایجاد یک الگوی صحیح این رفتار را تا نوجوانی در کودک رشد دهید.

۲ـ تقویت رفتار بد بدون پاسخگویی به خوبی ها

کودکان اغلب در سن پیش‌دبستانی محدودیت‌ها را آزمایش می‌کنند، و هر پاسخی که شما به رفتارهای خاص، چه بد یا خوب،  بدهید، می‌تواند احتمال تکرار آن را افزایش دهد. بنابراین، رفتاری را که می‌خواهید ببینید تقویت کنید و آنچه را که نمی‌خواهید ببینید نادیده بگیرید.

۳ـ ناهماهنگی

یکی از مشکلاتی که در فرزند پروری پیش می‌آید، ناهماهنگی رفتار والدین با یکدیگر یا با خود است. شما و همسرتان باید یک سبک فرزند پروری را دنبال کنید و بدانید از کودک چه انتظاراتی دارید. همچنین رفتارهایی که انجام می‌دهید نیز باید با هم همسو باشند. مثلا، اگر یک بار یک اشتباه را به شدت تنبیه کنید و بار دیگر نادیده بگیرید کودک دچار سردرگمی می‌شود.

در صورتی که فرزندتان بداند که از او چه انتظاری دارید، می‌توانید یک روال قابل اعتماد ایجاد کنید و او نیز احساس امنیت بیشتری خواهد داشت.

بیشتر بخوانید:

۷ نکته مهم که باید برای فرزند پروری کودک پیش دبستانی بدانید

نکات ضروری در فرزند پروری کودک پیش دبستانی

فرزند پروری یک کار منحصر به فرد است و دستورالعمل خاصی هم برای آن وجود ندارد. این یعنی هر والدی باید بتواند با توجه به شخصیت کودک خود بهترین روش را برای تربیت به کار بگیرید. اما با این حال در اینجا، ما چند استراتژی متداول برای فرزند پروری کودک پیش‌ دبستانی را آورده‌ایم که می‌تواند به شما کمک کند این سال‌های جادویی را طی کنید و فرزندتان را در مسیر موفقیت قرار دهید.

۱ـ قانون تعیین کنید و به اجرای آن پایبند باشید

اگر می‌خواهید کودک منظم و قانونمندی داشته باشید، برای او محدودیت‌های منطقی تعیین کنید و هر بار که از مرز عبور کرد، به همان شیوه دوباره آن را اجرا کنید. پیگیری مداوم به کودک شما احساس امنیت و ثبات می‌دهد. با این کار، او یاد می‌گیرد که اگر مشکلی دارد یا می‌خواهند کاری خطرناک را انجام دهد می‌تواند روی شما حساب کند.

۲ـ برای زندگی روتین منظمی داشته باشید

کودکان پیش‌ دبستانی عاشق روال‌ها هستند و داشتن یک روتین منظم در زندگی می‌تواند باعث پیشرفت آن‌‌ها شود. بنابراین، می‌توانید یک ریتم مشخص برای روزها و هفته‌های خود داشته باشید. وعده‌های غذایی، زمان خواب، لباس پوشیدن و رفتن به مدرسه می‌تواند طبق آداب خاصی انجام شود تا کودک احساس بهتری داشته باشد. هنگامی که یک کودک خردسال می‌تواند پیش‌بینی کند که در روز بعد چه اتفاقی می‌افتد، ممکن است تمایل بیشتری برای انجام کارها داشته باشد.

۳ـ به کودک برای انجام کارها زمان دهید

کودک شما ممکن است دوست نداشته باشد برای رفتن به مدرسه بازی خود را متوقف یا تلوزیون را خاموش کند و به تخت خواب برود. بنابراین، پیش از اتمام یک کار، سعی کنید به کودک چندین یادآور ارائه دهید یا از یک تایمر استفاده کنید تا به فرزندتان کمک کنید بفهمد که قرار است یک فعالیت پایان ‌یابد و دیگری شروع ‌شود. بدانید که انتقال از یک چیز به چیز دیگر می‌تواند برای کودک پیش دبستانی شما دشوار و ناراحت‌کننده باشد. پس با همدلی و صبر با کودک خود رفتار کنید تا بتوانید از این مراحل بگذرید.

۴ـ رفتار خوب را تحسین کنید

در رفتارهای کودک به دنبال مواقعی باشید که فرزندتان بدون یادآوری می‌گوید «متشکرم» یا اسباب‌بازی‌اش را با همبازی‌اش به اشتراک می‌گذارد یا خودش به‌تنهایی کفش‌هایش را می‌پوشد. در چنین مواقعی کودک را تشویق کنید و دقیقا بگویید از چه کاری خوشحال شده‌اید. به عنوان مثال، بگویید «من با گفتن لطفا و تشکر متوجه شدم چقدر مؤدب بودی. این باعث افتخار من است.»

۵ـ به کودک حق انتخاب دهید

کودک پیش دبستانی به مرور تمایل دارد تا مستقل باشد و برخی کارها را خودش انجام دهد. این کار ممکن است شما را عصبانی کند و یا انجام کارها را به تاخیر بیاندازد. اما پیشنهاد می‌کنیم در فرزند پروری کودک پیش دبستانی خود برای کارهایی که انجام آن‌ها اهمیت چندانی ندارد حق انتخاب دهید. مثلا برای کارهایی مانند این که کدام جوراب را بپوشد یا برای میان وعده چه چیزی می‌خواهد بخورد. این کار می‌تواند به کودک احساس مسئولیت بدهد.

۶ـ بازی فیزیکی در فضای باز را تشویق کنید

CDC توصیه می‌کند که کودکان ۳ تا ۶ ساله باید حداقل یک ساعت در روز فعالیت بدنی داشته باشند. ورزش همراه با خواب کافی، می‌تواند برای رشد اجتماعی عاطفی بهتر، از جمله تنظیم عاطفی و توسعه همدلی مفید باشد. بر اساس مطالعه ای در سال ۲۰۲۱، بازی در فضای باز و دسترسی به طبیعت می‌تواند تأثیر مثبتی بر سلامت جسمانی و عادات خواب کودکان داشته باشد. بنابراین اگر زمان و امکانات لازم را دارید، سعی کنید هر روز حداقل یک ساعت کودک خود را به بیرون از منزل ببرید.(منبع)

۷- استفاده از گوشی موبایل را محدود کنید

انجمن پزشکان اطفال آمریکا توصیه می کند که کودکان پیش دبستانی روزانه یک ساعت یا کمتر به صفحه نمایش دسترسی داشته باشند. تحقیقات نشان می‌دهند کودکانی که مدت زمان زیادی را جلوی صفحه اسکرین می‌گذرانند می‌توانند مشکلاتی را از نظر شناختی، رفتاری و هیجانی تجربه کنند.(منبع) بنابراین، بهتر است مدت زمان بازی‌های موبایلی یا تلوزیون را محدود کنید و بیشتر به بازی‌های واقعی بپردازید.

بیشتر بخوانید:

کلام آخر

فرزند پروری کودک پیش دبستانی می‌تواند دوره‌ای شیرین اما پر چالش باشد. کودک شما در این سن صدها سوال در ذهن دارد و می‌خواهد درباره همه چیز بداند. بنابراین، شما نیز باید با کودک همراه شوید و با فراهم آوردن بسترهای مناسب برای یادگیری به رشد او کمک کنید. همچنین پیشنهاد می‌کنیم برای اطلاعات بیشتر و آموزش راه‌های درست تربیتی، به یک روانشناس یا مشاور مراجعه کنید.

Hidden
نظرات شما

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Array