امروز میخوایم درمورد موضوعی صحبت کنیم که دغدغه خیلی از مامان و باباهاس!!!
برای خیلی از ماها پیش اومده، در طول روز بچه ها از ما درخواست بازی دارن و از اینکه با اونها بازی نمیکنیم اظهار ناراحتی میکنن. واکنشی که اکثر ما در برابر درخواستهاشون داریم اینه که:
این گوشی رو بگیر بازی کن تا من غذا رو درست کنم…
اینهمه اسباب بازی داری بازم به من گیر میدی که باهات بازی کنم؟
تلویزیون رو روشن کن الان انیمیشن داره بشین یکم ببین تا من بیام….
تحقیقات نشون داده که 75 درصد مغز انسان بعد از تولد تشکیل میشه و بازی از طریق ایجاد ارتباط بین سلولهای عصبی، به رشد مغز کمک میکند.
سرفصلهای این مطلب
Toggleبازی کودکان
بازی برای بچه های ما مثل اب و غذا حیاتیه، همونطور که غذا برای تقویت جسم بچه ها لازمه، بازی هم برای روح و روانشون ضروریه. و به اندازه ای برای رشد کودک مهمه، که از سوی “کمیسیون عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد” به عنوان حق هر کودک به رسمیت شناخته شده است. بچه ها موقع بازی کردن از خلاقیت و هوششون استفاده میکنن و بی پروایی رو تجربه میکنن. به گفته دکتر مایکل پاپکین، بازی با کودک، باعث ایجاد عزت نفس در کودک میشه، و فرصت هایی را برای کودک ایجاد میکنه تا مهارت های جدیدی رو یاد بگیره و باعث بهبود ارتباط کودک و والدین میشه.
از طریق بازی، کودکان یاد می گیرند که چگونه با دیگران تعامل برقرار کنن، مهارت های ارتباطی رو توسعه بدن و با دیگران ارتباط برقرار کنن. پس خیلی خوبه که از تاثیر بازی بر روان فرزندمون آگاه باشیم و بتونیم خیلی از آموزش های مهم رو با بازی به بچمون یاد بدیم. پس با هم بریم که چند تا از فواید و اهمیت بازی در کودکان رو بررسی کنیم و یه راهکار عالی برای از بین بردن لجبازی و پرخاشگری بچه ها یاد بگیریم.
فواید و اهمیت بازی
افزایش خلاقیت در کودکان با بازی کردن
تقریبا همه ی بازی ها میتونن باعث افزایش خلاقیت و بکارگیری هوش کودکان بشن. در جریان بازی بچه ی ما یاد میگیره که چطور از فکرش در جهت بکارگیری اندام حرکتیش استفاده کنه و با انگیزه تمام اینکارو انجام میده. بچه ها تو سنین پایین چارچوب ذهنیه بازتری دارن و در حین بازی میتونن کلی ایده جدید خلق کنن و هوششون افزایش پیدا کنه. خیلی خوبه که دست فرزندمون رو توی بازیها باز بزاریم و اجازه بدیم خلاقیتش رشد پیدا کنه.
علاوه بر این، تحقیقات نشان میدهد که وقتی اجازه میدهید نمایشنامه به کارگردانی کودک باشد، کودکان به طرق مختلف سود میبرند. آنها می توانند با سرعت خود حرکت کنند، مهارت های تصمیم گیری را تمرین کنند، و کشف کنند که در چه زمینه هایی مورد علاقه خود هستند. تحقیقات همچنین به ما می گوید که بازی به کارگردانی کودک باعث بهبود کنترل خود، نحوه برخورد آنها با احساسات و احساس آنها نسبت به خود می شود. متناوبا، زمانی که بازی توسط بزرگسالان کنترل می شود، برخی از مزایای بازی از بین می رود، مانند توسعه مهارت های رهبری و خلاقیت
تقویت رشد شناختی بچه ها
تقویت رشد شناختی به چه معناست؟ این بدان معناست که بازی برای رشد سالم مغز ضروریه. بازی بدون ساختار زمانیه که بچه ها بازی خود را کارگردانی می کنند. آنها به برنامه ها یا فعالیت های هدایت شده توسط بزرگسالان محدود نمی شوند. بازی بدون ساختار به رشد مغز کودک در راه های مثبت کمک می کند. باعث تقویت و افزایش ارتباطات عصبی در مغز می شه. اینها مسیرهایی در مغز هستند که برای تفکر از آنها استفاده می کنیم.
تقویت استقلال کودک
کودکان اغلب روی فعالیت های روزانه خود قدرت زیادی ندارد. آنها بسیاری از روزهای خود را با این موضوع می گذرانند که به آنها گفته می شود چه کاری انجام دهند، چه زمانی آن را انجام دهند و کجا باید بروند. در دنیای بازی، آنها این فرصت را دارند که قوانین را تعیین کنند و صاحب قدرت باشند. آنها می توانند رهبر باشند و بزرگسالان می توانند کسانی باشند که گوش می دهند و دستورالعمل ها رو انجام میدن.
بازی به کودکان اجازه می دهد تا خلاقیت و ایده های خود را آزمایش کنند. زمانی که تنها و حتی بی حوصله هستند، مغز کودکان این چالش را به عهده می گیرد. آنها راه های جدید و هیجان انگیزی برای تحریک خود پیدا می کنند. همانطور که آلبرت انیشتین گفت: “یکنواختی و تنهایی یک زندگی آرام، ذهن خلاق را تحریک می کند”.
یادگیری کودک از طریق بازی
به عنوان والدین، شما بزرگترین حامیان یادگیری فرزندانتان هستید. شما می توانید مطمئن شوید که آنها در طول روز تا حد امکان زمان برای بازی دارند تا رشد شناختی، زبانی، فیزیکی، اجتماعی و عاطفی را ارتقا دهند. کودکان در حین بازی یادگیری خود را در چندین زمینه تمرین کرده و تقویت می کنند. به آنها مکان و زمانی برای یادگیری می دهد که با تکمیل یک کاربرگ نمی توان به آن دست یافت. به عنوان مثال، در رستوران بازی، کودکان منو می نویسند، قیمت ها را تعیین می کنند، سفارش می گیرند،ارزش بازی را دست کم نگیرید. کودکان یاد می گیرند و رشد می کنند:
مهارت های شناختی – مانند ریاضی و حل مسئله در یک فروشگاه مواد غذایی وانمود می شود
توانایی های فیزیکی – مانند تعادل بلوک ها و دویدن در زمین بازی
واژگان جدید – مانند کلماتی که برای بازی با دایناسورهای اسباب بازی نیاز دارند
مهارت های اجتماعی – مانند بازی با هم در یک کارواش وانمود می شود
مهارت های سوادآموزی – مانند ایجاد منوی یک رستوران وانمودی
بهبود عملکرد تحصیلی از تاثیرات وقت گذراندن با بچه ها
بازی کردن مخصوصا توی مقاطع ابتدایی برای بچه ها خیلی جذابه و با انگیزه بهش میپردازن. اگر آموزش دروس تحصیلی همراه با بازی باشه بچه هامون درس رو با علاقه یاد میگیرن و بازدهی یادگیریشون چند برابر میشه. تحقیقات نشون داده که بازی میتونه عملکرد بچه هارو در دروسی مثل ریاضی یا زبان انگیلسی افزایش بده و حتی یادگیری کودکان کم توان و استثنایی رو بیشتر کنه
بطور کلی، بازی به کودکان این امکان رو میده که از خلاقیت خود استفاده کنند و در عین حال قوه تخیل، مهارت و قدرت فیزیکی، شناختی و عاطفی خودشون رو توسعه بدن. بازی برای رشد سالم مغز مهمه. از طریق بازی، کودک در سنین پایین با دنیای اطراف خود درگیر میشه و تعامل برقرار میکنن. بازی به کودکان اجازه میده دنیایی رو خلق کنند و کشف کنند که میتوانند بر آن تسلط ییدا کنن، ترسهاشون رو در حین تمرین نقشهای بزرگسالان، گاهی اوقات در ارتباط با سایر کودکان یا مراقبان بزرگسال، غلبه کنند. اعتماد به نفس و انعطاف پذیری که برای رویارویی با چالش های آینده نیاز دارند.
به اشتراک گذاشتن، مذاکره کردن، حل تعارضات، و یادگیری مهارت های حمایت از خود. و در نهایت دنبال کردن علایق خود از فواید بازی کردنه.
افزایش عزت نفس و اعتماد بنفس کودک
بازی با کودک باعث ایجاد عزت نفس در کودک می شه و به کودک کمک می کنه اطرافش رو بیشتر بشناسه. فرصت هایی رو برای کودک فراهم می کنه تا مهارت های جدید رو یاد بگیره.
بازی والدین با کودک و درگیر شدن کامل با کودک، در بازی فرصتی فوق العاده برای ایجاد عزت نفس در کودکمون فراهم می کنه. تصور کنیم که فرزندمون چه احساسی باید داشته باشه، وقتی میبینه که مهمترین فرد در دنیایش آنقدر از او خوشش میاد که باهاش بازی میکنه و وقت میگذرونه.
همچنین بچه هایی که به خوبی با پدر و مادرشون ارتباط برقررا میکنه، راحت تر وارد اجتماع میشن و از ابراز نظرات و عقایدشون در جمع ترسی ندارن، چون قبل تر در محیط خونه و در قالب بازی نحوه صحبح ابراز علاقه رو تجربه کرده اعتماد بنفس بیشتری داره. اما کودکانی که به ندرت با والدین خود ارتباط برقرار می کنند و یا والدین هیچ تمایلی به بازی کردن با آنها ندارن از اعتماد به نفس کافی برخوردار نخواهند بود و طعم طرد شدگی را از همان کودکی می چشند، در نتیجه توانایی ابراز وجود در جمع های جدید را نخواهند داشت.
افزایش کیفیت رابطه والدین با فرزند:
اگر یه روز تصمیم گرفتید که یهویی فرزندتون رو خوشحال کنید. حتمااا باهاش بازی کنید، بازی ای که هم مورد علاقه شماست و هم مورد علاقه ی فرزندتون. اینکار باعث میشه که فرزندتون اوقات خوشی رو در کنارتون تجربه کنه و نسبت به شما احساس دوستی کنه. خیلی خوبه که تصویری که بچه هامون از ما دارن تصویر آدمی نباشه که فقط بکن نکن میکنه، به جاشون تصمیم میگیره، زور میگه و بد اخلاقه و …. بجاش تصویر والدی باشه که براش وقت میزاره، و میتونه کار مورد علاقش رو باهاش انجام بده. یکی از این بازی ها، بازی به سبک تعامل مثبته.
هنگامی که والدین کودکان خود را در حال بازی مشاهده می کنند یا با آنها در بازی های کودک محور شرکت می کنند، فرصتی منحصر به فرد برای دیدن جهان از نقطه نظر فرزندشان به آنها داده می شود، زیرا کودک در دنیایی که کاملاً برای مطابقت با نیازهای خود ساخته شده است حرکت می کند.
تعاملاتی که از طریق بازی رخ می دهد به کودکان می گوید که والدین کاملاً به آنها توجه دارند و به ایجاد روابط پایدار کمک می کنند. ,14,20,21 والدینی که این فرصت را دارند که نگاهی اجمالی به دنیای فرزندان خود داشته باشند، یاد می گیرند که به طور مؤثرتر با فرزندان خود ارتباط برقرار کنند و شرایط دیگری برای ارائه راهنمایی های ملایم و پرورش دهنده به آنها داده می شود.
کودکان کمتر کلامی ممکنه بتوانند نظرات، تجربیات و حتی ناامیدی های خود را از طریق بازی بیان کنند و به والدین خود فرصتی برای به دست آوردن درک کامل تری از دیدگاه خود می دهند. خیلی ساده، بازی به والدین فرصتی عالی برای تعامل کامل با فرزندانشان می دهد.
بازی به سبک تعامل مثبت
برای داشتن یک رابطه امن و صمیمی با بچه هامون و رفع ریشه ای لجبازی و پرخاشگری اونا، کلی راهکار وجود داره که لازمه به ترتیب و دقیق انجام بشه که تو دوره پدر و مادر حرفه ای بطور کامل توضیح داده شده، یکی از این راهکارهای اساسی که حسابی کاربردیه، بازی به سبک تعامل مثبته، توی این بازی همه تمرکزمون روی خوشگذرونی با بچه هامونه، کودک بازی رو انتخاب میکنه، توی این بازی اموزش نداریم، اصول اخلاقی رو نمیگیم، تذکر و بکن نکن نداریم و تمام تلاشمون اینه که فرزندمون از بودن با ما و بازی کردن لذت ببره..
بخش سختش اینه که تو این بازی باید حواسمون باشه حتی اگه بچمون حرف زشتی زد سکوت کنیم و واکنشی انجام ندیم، یک سکوت هدفمند و اگاهانه…
درگیر شدن کامل کودک در بازی، فرصتی فوق العاده برای ایجاد عزت نفس در کودک شما فراهم می کند. تصور کنید که فرزندتون چه احساسی باید داشته باشد، وقتی که میبینه مهمترین فرد در دنیایش، آنقدر از او خوشش میآید که برای بازی با او وقت بگذارد. علاوه بر این، تحقیقات نشان میدهد که وقتی اجازه میدهید نمایشنامه به کارگردانی کودک باشد، کودکان به روشهای مختلف از این سبک بازی سود میبره. اونها می تونن با سرعت خود حرکت کنند، مهارت های تصمیم گیری را تمرین کنند، و کشف کنند که به چیزهایی علاقه دارند. تحقیقات همچنین به ما می گوید که بازی به کارگردانی کودک باعث بهبود کنترل خود، نحوه برخورد با احساسات دیگران و احساس آنها در مورد خود می شود. اگه بخوایم ساده تر بگیم پیوند بین والدین و کودک، در هنگام بازی با هم ایجاد می شود و قوی تر می شود. و هر قدر بتونیم ارتباط بهتری با بچه هامون ایجاد کنیم میزان لجبازی و به تناسب اون پرخاشگری بچه هامون کمتر میشه.
پس بیاید از امروز تلاش کنیم که بازی هامون به سبک تعامل مثبت باشه.
در پایان…
به یاد داشته باشیم بازی، فقط یک سرگرمی سرگرم کننده نیست، بخش مهمی از رشد فرزندمونه!!!
در این مقاله با فواید و اهمیت بازی با بچه ها آشنا شدیم و یاد گرفتیم که بازی روی تحصیل، اضطراب، یادگیری و .. کودکان تاثیر خیلی زیادی داره. البته لازمه بدونیم بازی با بچه ها، برای والدین هم خیلی مفیده. تحقیقات نشون داده که وقتی والدین با کودک خود بازی می کنند، هورمون اکسی توسین ترشح می شود. این هورمون موجب کاهش استرس، فشار خون، اضطراب و ترس میشه. پس بازی برای هر دوی شما برد-برد است! خیلی خوبه که از اهمیت و تاثیر بازی آگاه باشیم، و در طول روز برای بازی کردن با فرزندانمون وقت بزاریم و موقع انتخاب محیط تحصیلی فرزندمون، حتما به نکات بالا توجه کنیم.
راستیی… شما اهل بازی با بچه هاتون هستین؟بیشتر چه بازیی با بچه هاتون انجام میدین؟ اصلا از بازی کردن با بچه هاتون لذت می برید؟ یا شایدم با غر غر و بی حوصلگی بازیا رو انجام میدین!!!!
1 دیدگاه دربارهٔ «اهمیت بازی با کودک و تاثیر آن بر تربیت بچه ها»
نه اهلش هستم اما کم چون دوقلون کمی سخته برام ولی پدرشون قشنگ باهاشون بازی میکنه….
اما دوسدارم بیشترباهاشون وقت بگذرونم