یکی از خواسته های هر پدر و مادری، داشتن بچه ی قدردانه. همه ی ما دوست داریم بچه هامون قدر امکاناتی که براشون فراهم میکنیم رو بدونن و خیلی جاها از اینکه کودکمون قدردان نیست، ناراحت میشیم.
بر اساس یک نظرسنجی در سال 2021 که توسط دانشگاه میشیگان انجام شد، مشخص شد که از هر چهار والدین، سه نفر از اونها اولولیت اصلیشون قدردان کردن فرزندانشونه. اگه یکی از اولویتهای شما هم اینه، که روحیه قدردانی رو در فرزندتون افزایش بدین اما نمی دونید از کجا شروع کنید، با ما همراه باشید تا چند روش موثر برای قدردان کردن کودکمون یاد بگیریم.
سرفصلهای این مطلب
Toggleراه های قدردان کردن بچه ها
همه ما دوست داریم بچههامون قدردان باشن و اتفاقهای زندگی رو بدیهی نگیرند. قدردانی میتونه همدلی و شادی بچهها رو افزایش بده و درک کودک ما از جهان، خانواده و خودش رو تغییر بده. مطالعات نشان داده کودکانی که قدردانی میکنند، خوش بین هستند، و از زندگی خود احساس رضایت بیشتری دارند.
اما لازمه بدونیم قدردانی از محیط خانواده آغاز میشه. برای اینکه قدردانی رو در فرزندمون پرورش بدیم، ابتدا به رفتار و عادات خودمون توجه کنیم و به پیام های ناسپاسی که ناخواسته در خانواده می فرستیم، دقت کنیم.
قدردان نبودن فرزندمون، گاهی اوقات نتیجه بازخوردیه که از رفتارهای اشتباه ما دریافت کردهاند. پس در ابتدا تلاش کنیم که خودمون الگوی خوبی برای بچه هامون باشیم. و قدردان بودن رو زندگی کنیم تا بچه هامون از ما یاد بگیرند.
قدردانی والدین از بچه ها
بچه ها از تماشای ما چیزهای زیادی یاد می گیرند. میتونیم با ارائه یک “متشکرم” واقعی به اونها نشون بدیم که معنای سپاسگزار بودن چیه. از غذایی که آماده میشه، یا کسی برامون کاری انجام میده(پاکبان محله، ..) و یا کسی که در رو برامون نگه میداره، تشکر کنیم. نشون بدیم که نسبت به محبت دیگران قدرشناس هستیم و فرزندمون را تشویق کنیم که ما رو همراهی کنه.
مثال: هروقت که فرزندمون از مدرسه میاد و وسایلش رو مرتب میزاره تو اتاقش. بگیمم: عزیزم ممنونم که وسایلت رو مرتب میزاری یا زمانی که مشقاش رو مینویسه و بخشی از وسایلش رو جمع میکنه، میگم پسر گلم چقدر خوشحالم که وسایلت رو جمع کردی و بعد متوجه میشم که باقی وسایلش رو که جمع نکرده بود هم جمع کرده.
یا حتی وقتی که ما هدیه ای رو دریافت میکنیم، خیلی خوبه که در مورد حسی که بعد از دریافت هدیه داریم با فرزندمون صحبت کنیم: «من عاشق این لباس هستم. که عمه برای من فرستاد، اما چیزی که واقعا برای من خاصه، اینه که می دونم موقع خریدش به من فکر می کرده. این رنگ مورد علاقه منه و او این را می دونه. این فقط به من یادآوری می کند که او مرا به اندازه ای دوست دارد که زمان زیادی رو صرف میکنه تا چیزی که من دوست دارم رو برام بخره، و این واقعا برای من لذت بخشه”.
برای توصیف رفتار فرزندمون از اعداد استفاده کنیم
برای مثال فرض کنید که با فرزندتون رفتین خونه ی مادرتون. زمانی که اونجا هستید مادرتون ۱۰ بار کودکتون رو صدا کرده و ازش درخواستی داشته اما کودکتون از این ۱۰ بار فقط ۳ بارش رو جواب داده و رفته.
توی این شرایط ما به ۷ دفعه ای که کودکمون پاسخ نامناسب داده و برخورد خوبی نشون نداده کاری نداریم. بجاش روی ۳ دفعه ای که کودکمون برخورد خوبی داشته و به مادربزرگش پاسخ داده توجه میکنیم و میگیم: امروز ۳ بار به درخواست های مامان جون جواب دادی و با مهربونی رفتی و کارش رو انجام دادی. مامان جون خیلییی خوشحال شد و گفت سپهر کلی به من کمک کرد .
مثال دوم:
فرض کنید فرزندتون در حال نقاشیه و زمان ناهار خوردنه. شما به فرزندتون میگین که مداد رنگی هاش رو جمع کنه و اون هم از ۱۱ مداد رنگی ۸ تاش رو جمع میکنه. در چنین شرایطی به تعداد مداد رنگی ای که کودکمون جمع کرده توجه میکنیم و میگیم:
آفرین سپهر تو ۸ تا از مداد رنگی هاتو جمع کردی. ممنونم ازت که اینکارو کردی پسرم.
راه های جالبی برای قدردانی پیدا کنید
راه های زیادی برای نشون دادن قدردانی وجود داره. اگر فرزندتون راحت نیست که صحبت کنه و کلامی تشکر کنه یا برای ابراز احساسات خود مشکلی داره، با هم کار کنید تا راهی متفاوت برای نشان دادن قدردانیشون پیدا کنید. اونها میتونن با لبخند زدن از دیگران تشکر کنند، یا با کشیدن یک عکس، به مادربزرگش نشون بده که چقدر کت جدیدش رو دوست داره.
قدردانی درشرایط نامناسب
همه چیز همیشه مطابق با میل ما پیش نمی ره: تیم فوتبال کودکمون ممکنه شکست بخوره، یا زمانی که قصد داره با دوستاش بره شنا، ممکنه بارون بباره و کنسل بشه. برای این مسئله ابتدا با فرزندمون صحبت میکنیم، شاید دختر ما بازی فوتبال رو باخته، اما با یک هم تیمی جدید دوست شده؛ شاید استخر بسته بوده، اما بجاش رفتن موزه یا بستنی خوردن. یعنی در هر موقعیتی حتی وقتی شرایط نامناسبه، شرایط خوب هم دیده بشه، در موقعیت های ناامید کننده نه تنها به بچه ها یاد بدیم که چگونه بیشتر سپاسگزار باشند، بلکه به اونها نشون بدیم که چگونه موقعیت ها را از دیدگاههای مختلف ببینند و خلاقانه تر فکر کنند.
برای آموزش داشتن فرزندانی قدردان از کلمات “لطفا” و “متشکرم” استفاده کنید
کلماتی مانند “لطفا” و “متشکرم” باعث می شه که بچه های کوچک به یاد داشته باشند که در عین احترام به دیگران، سپاسگزار باشند. پس حتماً به فرزندتون «متشکرم» بگویید.
به عنوان والدین، ممکنه درگیر روزمرگی بشیم و قدردانی از فرزندانمون رو فراموش کنیم. بنابراین وقتی اونا کار خوبی انجام می دن یا دستورالعمل ها رو دنبال می کنند، به یاد داشته باشیم که بگوییم “متشکرم”. ممکنه یک حرکت کوچک به نظر برسه، اما اونها متوجه خواهند شد که ما سپاسگزار هستیم.
کودکان باید درک کنند که چرا می گن “متشکرم”. بسیار مهمه که قدر چیزایی که دارند و دیگران براشون انجام دادند رو بدونن. با صحبت کردن با فرزندمون شروع کنیم و در مورد چیزهایی که برای اونها سپاسگزارن بحث، کنید، مهم نیست چقدر بزرگ یا کوچک هستند.
آموزش قدردانی را در بخشی از زمان خواب قرار دهید
برای قدردان شدن کودکانمون بهتره هر شب یک تمرین موثر رو انجام بدیم و از کودکمون بخوایم تا قدردان سه اتفاق مثبتی که در روز گذشته براش افتاده، باشه. این کار باعث میشه فرزندمون به دیدن اتفاق ها و نکات مثبت روز عادت کنه و قدر داشته هاش رو بیشتر بدونه. حتی اگر اونها روز بدی رو سپری کرده باشند، بهشون کمک کنیم که اون روز رو با یک نکته مثبت به پایان برسونه. شروع این عادت به بچه ها(و بزرگسالان) کمک میکنه تا آنچه را که در زندگی ما خوب است به یاد بیاورند و حتی برای کوچکترین چیزها هم سپاسگزار باشند.
حرف آخر…
قدردانی یک ویژگی منحصر به فرد شخصیتی است که می تونید به جای اینکه امیدوار باشید فرزندتان مستقلاً آن را پیدا کند، آن را آموزش دهید. زمانی که فرزندمون قدر چیزها رو بدونه، احساس بهتری در ما ایجاد میشه، فرزندمون شادتر میشن و ما را به هم نزدیکتر می کند.
فرزندپروری چالش برانگیز و سرگرم کننده است. به این واقعیت توجه داشته باشیم که هر بچه ای ممکنه روش خاص خودش رو برای ابراز قدردانی داشته باشه، حتی اگه با انتظارات ما مطابقت نداشته باشه. بچه های مختلف به روش های مختلف ارتباط برقرار می کنند. برای مثال، ممکنه برای کودک مون، در آغوش گرفتن از تشکر شفاهی راحتتر باشه، یا ممکنه یه بچهای قدردانی خودش رو با کمک کردن در خونه یا کشیدن نقاشی به ما نشون بده.
درنهایت یاد گرفتیم که الگو های مناسبی برای فرزندانمون باشیم. از شکرگذاری شبانه و تکنیک کمیت شماری و اعداد استفاده کنیم و قدرشناسی رو با کودکانمون تمرین کنیم.
حتما برامون بنویسید که برای قدردان کردن کودکانتون از چه روش هایی استفاده میکنید ؟ به نظرتون تکنیک کمیت شماری راهکار مناسبی برای قدرشناس شدن کودکان هست؟ اگه میخوای کلی اموز رایگان دیگه یاد بگیری و از والدگری خودتون لذت ببرید،
همین الان اپلیکیشن سلام آگاهی رو نصب کن
4 دیدگاه دربارهٔ «چطور فرزند قدردان داشته باشیم ؟ | آموزش قدرشناسی به بچه ها»
متشکرم ….
بسیار عالی و کاربردی بود….
ممنون از رحیمه عزیز😍
ممنون از درنای عزیز خیلی راهکارهای کاربردی و خوبی رو نشون دادین و یادآوری کردین ، بازم ممنون درنای مهربون 🙏❤️
دوست عزیزم سپاس از مهرتون 🤩🌱