لجبازی کودک ۵ ساله که نشانههای آن رفتارهایی مثل گوش ندادن به حرف والدین و خودسری است، میتواند به دلایل مختلفی رخ دهد.
- نشان دادن حس استقلال
- کنجکاوی و آزمایش کردن حد و مرزها
- ابراز وجود و جلب توجه
برخی از دلایلی است که کودک ۵ ساله شما همیشه میخواهد کاری را انجام دهد که خودش میخواهد! لجبازی کودک در این سن تا حدی طبیعی است اما برای این که رفتارهای لجبازانه در کودک کنترل شود و تاثیر منفی در زندگی کودک نداشته باشد، والدین میتوانند از راهکارهایی مانند:
- گوش دادن به صحبتهای کودک
- مجبور نکردن او به کاری
- ارائه گزینههای مختلف برای انتخاب
- حفظ آرامش
این رفتار را تا حد مناسبی کاهش دهید.
- بیشتر بخوانید: لجبازی کودکان
- بیشتر بخوانید: با کودک لجباز خود چه کنم؟
سرفصلهای این مطلب
Toggleعلت لجبازی کودکان در این سن چیست؟
لجبازی بچه ۵ ساله دلایل مختلفی میتواند داشته باشد. بعضی کودکان ممکن است بهخاطر شخصیت و خلقوخوی سرسختشان رفتارهای لجبازانه داشته باشند و برخی دیگر به دلیل بود چارچوبهای زیاد و تعیین نکردن مرزهای رفتاری از سمت والدین.
گاهی اوقات هم ممکن است لجبازی در کودکان ۵ ساله ناشی از مشاهده و الگوگرفتن از بزرگسالان (خواهر، برادر، مادر، پدر و…) و تقلید رفتار آنها باشد.
در کل، پشت رفتارهای لجبازانه کودکان در این سن، ۳ دلیل مهم وجود دارد:
1. نشان دادن استقلال
در سن 5 سالگی، نشانههایی از حس استقلال و خودسری (نه بهمعنای منفی) در کودکان جوانه میزند و تمایل دارند تا محیط اطراف را تحت کنترل خودشان در بیاورند. رفتارهای لجبازانهای در انتخاب لباس، ساعت خواب و… هم اولین نمود و نشانهها برای نشان دادن این حس و به دست گرفتن کنترل محیط است.
2. کنکاش و آزمایش حد و مرزهای رفتاری
اگر دقت کرده باشید، بچههای ۵ ساله دوست دارند به همه جا سرک بکشند و دست به کارهای مختلفی بزنند. کنجکاوی، یکی از ویژگیهای طبیعی و بارز کودکان در این سن است و کمک میکند دنیای اطرافشان را بهتر و بیشتر کشف کنند.
سرکوب کنجکاوی کودک میتواند فرصت کنکاش، شناخت خوب و بد و آزمایش حد و مرزهای رفتاری را از او بگیرد و باعث شود رفتارهای لجبازانه از او سر بزند.
- بیشتر بخوانید: لجبازی در کودک 7 ساله
- بیشتر بخوانید: لجبازی در کودکان 6 ساله
3. ابزار وجود و نشان دادن هویت
کودکان در ۵ سالگی، علاوه بر محیط اطرافشان، نسبت به «خود»، کیستی و هویتشان هم شناخت دقیقتری پیدا میکنند.
خب وقتی کودک خودش را بشناسد، برای ابراز وجود و اثبات هویتش، ترجیحات، نظرات و خواستههای خود را بیان و روی آنها پافشاری میکند. طبیعتاً در چنین شرایطی اگر بر وفق مراد او رفتار نکنید، اولین واکنشی که از او میبینید لجبازی خواهد بود.
خب این از علتهای لجبازی بچه ۵ ساله؛ حالا بیایید ببینیم کودکان لجباز ۵ ساله چه رفتارهایی دارند.
علائم لجبازی در کودکان ۵ ساله
لجبازی در کودکان ۵ ساله معمولاً با این علامتها همراه است: (شما هم در قسمت نظرات، علائم کودک لجبازتان را به این لیست اضافه کنید!)
- دنبال جلب توجه، تایید و دیدهشدن هستند،
- در همه چیز (مثل غذا خوردن و لباس پوشیدن) خودسرانه و مستقل عمل میکنند،
- برای انجام کاری که دلشان میخواهد اصرار میکنند،
- نافرمان و بدقلقاند،
- معمولاً بیشتر از سایر کودکان عصبانی پرخاشگر میشوند،
- اغلب دوست دارند در نقش رهبر و رئیس ظاهر شوند.
اجازه دهید یک نکته مهم را هم یادآوری کنیم؛ هر کودکی که مستقل رفتار میکند، لجباز نیست. والدین معمولاً مرز باریک بین استقلال و لجبازی بچه را فراموش میکنند و فکر میکنند چون کودکشان زیاد سوال میپرسد، برخلاف میل آنها رفتار میکند و به حرفشان گوش نمیکند، یک کودک عصیانگر و لجباز است!
در حالی که اینطور نیست؛ وقتی استقلال کودک از یک حدی فراتر برود و با نافرمانی ترکیب شود و به خود یا دیگران آسیب بزند، دیگر استقلال نیست، لجبازی است!
در واقع استقلال کودکان بهمعنای انجام کاری بدون وابستگی و اتکا به دیگران است؛ در حالی که لجبازی به اصرار بر انجام کار یا عملی به روشی خاص و برخلاف خواست دیگران است.
روانشناسی درباره لجبازی بچه ۵ ساله چه میگوید؟
روانشناسان معتقدند چندین عامل در لجبازی بچه ۵ ساله نقش دارد:
- اینکه کودک در کدام یک از مراحل رشدی قرار دارد،
- خلقوخو و شخصیت او چطور است،
- شیوه فرزندپروری و تربیت والدین چگونه است،
- کودک چقدر در برابر عوامل استرسزا قرار میگیرد،
- و نیازهای برآورده نشده کودک چه چیزهایی هستند.
برخیها حتی معتقدند که لجبازی در سنین کودکی، میتواند مسئله ژنتیکی یا یک رفتار اکتسابی و ناشی از تأثیرات محیط پیرامون کودک باشد.
مثلاً کودکی که دائم در معرض مشاجره، جروبحث و دعوای والدین و اعضای خانواده قرار میگیرد، لجبازتر است؛ یا والدین لجباز به احتمال زیاد کودکان لجبازی هم خواهند داشت.
تحقیقاتی هم در رابطه با تاثیر ژنتیک روی خلقوخوی افراد انجام شده که نشان میدهد 20 تا 60 درصد اخلاق و رفتار انسان را ژنتیک تعیین میکند.
در هر حال، لجبازی کودک چه ژنتیکی باشد، چه اکتسابی، باید برای کنترل و برخورد آن اول الگوی رفتاری کودکتان را بهدقت مشاهده و آنالیز کنید، سپس به دنبال راهحل باشید.
جلوتر درباره راهکارهای مقابله با لجبازی بچه ۵ ساله صحبت میکنیم؛ اما قبل از آن میخواهیم به یک سوال مهم پاسخ دهیم:
لجبازی کودکان تا چه سنی طبیعی است؟
همانطور که ابتدای صحبتهایمان هم اشاره کردیم، لجبازی در سنین کودکی (۲ تا ۱۲ سالگی) به دلیل تجربه حس استقلال و کنجکاوی کودکان برای درک دنیای اطرافشان رایج و کاملاً طبیعی است.
البته این طور نیست که چون لجبازی بچه ۵ ساله عادی و طبیعی است، او را به امان خدا رها کنید؛ نه! تعیین مرزها و شیرفهمکردن آنها از پیامد و عواقب رفتارهای نامناسبشان از یک طرف، و تشویق آنها به ارتباطات سالم و ایجاد ویژگیهای رفتاری مثبت از طرف دیگر، اهمیت زیادی دارد.
اما خب با همه اینها، سروکله زدن هرروزه با کودک لجباز، آن هم در سنین حساس زیر دبستان واقعاً طاقتفرساست! برای همین هم میخواهیم چند ترفند برای کاهش و درمان لجبازی کودکان ۵ ساله یادتان بدهیم.
- بیشتر بخوانید: سن لجبازی در کودکان
- بیشتر بخوانید: اختلال لجبازی در کودکان
در مقابله با لجبازی کودک چه کاری میتوان انجام داد؟ (۱۲ راهکار)
درمان لجبازی بسته به میزان و شدت لجبازی، سن کودک، محیط خانواده و… متفاوت است. اما در هر حال لجبازی بچه ۵ ساله معمولاً با انجام این راهکارها تا حد زیادی کنترل میشود.
نکته: اگر کودک شما علاوه بر لجبازی، رفتارهایی مثل پرخاش به اطرافیان، خشم و… هم دارد، حتماً در کنار این ترفندها، از یک روانشناس کودک هم کمک بگیرید.
بیایید ببینیم باید با لجبازی کودک چه کنیم.
1. برای کودکتان گوش شنوا باشید
اگر میخواهید کودکتان به حرفهای شما گوش کند، اول شما باید برای شنیدن حرفهای او از خودتان اشتیاق نشان دهید.
کودکان لجباز همین که احساس کنند حرفهای او خریدار ندارد و شنیده نمیشود، شروع به بحث و جدل و سرکشی میکنند.
تجربه نشان داده در بیشتر مواقع، زمانی که کودک اصرار دارد کاری را انجام بدهد یا ندهد، گوش دادن به صحبتهای او و فراهم کردن فضای گفتوگو برای شنیدن آنچه که او را آزار میدهد، میتواند آتش لجبازی او را سرد کند.
برای مثال، اگر کودک ۵ ساله شما ناهارش را تمام نمیکند و هر دو از این اتفاق عصبانی هستید، بهجای اینکه سر به سرش بگذارید و به زور و داد و دعوا به او غذا بدهید، دلیل غذا نخوردنش را بپرسید و بهدقت به حرفهایش گوش کنید. شاید مثلاً علاقهای به خوردن کلم بروکلیهای داخل غذا ندارد، دلدرد داشته باشد یا… .
بعد از اینکه به حرفهای او گوش کردید، آرامشتان را حفظ کنید و به نظر او احترام بگذارید؛ اما تسلیم خواسته او نشوید! بهجای این کار به کودک پیشنهاد بدهید و راه را برای مذاکره با او باز کنید. (جلوتر راجعبه این موضوع توضیح میدهیم.)
2. کودک را مجبور به انجام هیچ کاری نکنید
اجبار کودک به انجام کاری که دوست ندارد، عملاً اعلان جنگ است. اجبار حتی در بزرگسالان هم نتیجه عکس میدهد و ثمرهاش عصیان است، چه برسد به کودکان ۵ ساله لجباز!
بهجای اینکه کودک را وادار کنید مطابق میل شما رفتار کند و درخواستهایتان را انجام دهد، ارتباط نزدیک و دوستانهتری با او برقرار کنید.
فرض کنید وقت خواب کودک است و پسر ۵ ساله شما دو تا پایش را کرده در یک کفش که کارتون تماشا کند! بهنظرتان منع او از کارتون و اجبارش به رفتن به رختخواب فایدهای جز افزایش تنش و لجبازی پسر ۵ ساله شما دارد؟ ندارد!
بهجای این کار میتوانید مدت زمان محدودی را به او اختصاص دهید و همراهش به تماشای کارتون مورد علاقهاش بنشینید.
سوزان استیفلمن در کتاب «والدین بدون مبارزات قدرت» میگوید ایجاد ارتباط قوی با کودکان لجباز، برخورد با آنها را آسانتر میکند.
3. بهجای امر و نهی به آنها گزینه بدهید
کودکان لجباز هیچ امر و نهی و بکن نکنی را بر نمیتابند و هر لحظه آماده جدال با اوامر شما هستند!
برای امتحان به کودک لجباز ۵ ساله خود بگویید که باید راس ساعت 9 شب مسواکزده در رختخوابش باشد؛ به احتمال زیاد تنها پاسخی که از او دریافت خواهید کرد یک نه بزرگ است.
یا به کودکتان بگویید که اسباببازی که شما انتخاب کردید را بخرد؛ غیرممکن است که چنین کاری کند.
بهجای امر و نهی، چندین گزینه و پیشنهاد به کودکتان بدهید و از او بخواهید یکی را انتخاب کند. مثلاً به او نگویید: «وقت خوابه، برو بخواب»، در عوض بپرسید که میخواهد قبل از خواب داستان جوجه اردک زشت را بخواند یا داستان خرگوش و لاکپشت را.
البته داستان همین جا تمام نمیشود و ممکن است کودک شما مرغش یک پا داشته باشد و بگوید: «من به رختخواب نمیرم!»
در چنین شرایطی سعی کنید آرام بمانید و با لحن قاطعانهای به او بگویید: «خب، این یکی از انتخابها نبود» و مجدداً گزینههای روی میز را برای او تکرار کنید. احتمالاً فرزندتان بعد از چند بار پافشاری روی خواستهاش، کوتاه بیاید و تسلیم شود!
نکته: کارشناسان میگویند پیشنهاد همزمان چندین گزینه به کودک کار خوبی نیست و ممکن است او را گیج کند. پس سعی کنید تعداد گزینهها را محدود کنید.
4. تحت هر شرایطی آرامش خود را حفظ کنید
شاید به نظر ساده به نظر برسد، ولی کنترل خود و حفظ آرامش هنگام لجبازی کودکتان یکی از مهمترین اصول و تکنیکها برای مقابله با لجبازی بچه ۵ ساله است.
فریاد زدن بر سر کودک لجبازی که خودش هم در حال جیغ و داد است، فرصت انجام یک مکالمه معمولی و سالم بین شما و کودک را میگیرد و عملاً شیپور جنگ را به صدا درمی آورد.
- شما قرار نیست با کودکتان مسابقه «هر کی بیشتر داد بزنه، برندهست» بدهید؛ پس آرامشتان را حفظ کنید و اوضاع را تحت کنترل خود در بیاورید؛ چون عصبانی شدن، کتک یا فریاد زدن بر سر او نه چیزی به او یاد میدهد و نه تاثیری در کاهش لجبازیاش دارد.
برای این کار میتوانید با مدیتیشن، ورزش یا پخش موسیقی آرامبخش در خانه، محیط پرتنش خانه را آرام کنید. حتی میتوانید موسیقی یا شعر موردعلاقه کودکتان را پخش کنید تا مشغول شود.
- بیشتر بخوانید: جیغ زدن کودک
- بیشتر بخوانید: کنترل خشم در مقابل کودکان
5. دو اصل حمایت و احترام به کودکتان را فراموش نکنید
برای اینکه بتوانید لجبازی بچه ۵ ساله خود را کنترل کنید، باید بتوانید رابطهای بر پایه احترام و حمایت بسازید. چطور؟
- کودک را در انجام کارها مشارکت دهید، برای آنها تجربه بسازید و با اصرار بر پایبندی بر قواعد و قوانین او را محدود نکنید. مثلاً اگر قرار است کیک درست کنید، از کودکتان بخوانید در همزدن تخممرغها به شما کمک کند یا شیر را به ظرف اضافه کند. با این جملات که «تو نمیتونی، آشپزخونه کثیف میشه، دستت میسوزه» دست و پای او را در انجام کارها نبندید.
- اگر قوانین خاصی در خانه دارید، از همه فرزندانتان بخواهید به آن پایبند باشند و تفاوتی بین آنها قائل نشوید.
- احساسات، ایدهها، صحبتها و داستانهای بچهگانهشان را نادیده نگیرید و به آنها توجه کنید.
- نشان دهید که به او اعتماد دارید و اجازه دهید کودکتان هر کاری که دلش میخواهد (مثلاً گلبازی، آببازی، ظرف شستن و…) را تجربه کند. (البته تا وقتی که به خودش و دیگران آسیبی نمیزند.)
6. مراقب لحن و زبان و واژگانی که استفاده میکنید، باشید
کودکان لجباز حساسیت بیشتری روی نحوه برخورد شما با آنها دارند؛ بنابراین اگر با واژگان، لحن و زبان بدن تند و عصبانی جواب لجبازیشان را بدهید، از دست شما ناراحت میشوند و بیشتر از قبل سرکشی و پرخاشگری میکنند.
پس تغییر نحوه برخورد با کودک لجباز مثل آب روی آتش است و میتواند واکنش آنها را نسبتبه شما تغییر دهد.
مثلاً بهجای چهره در هم کشیده و لحن دستوری «فلان کار رو انجام بده»، خودتان را با آنها شریک کنید و با لبخند بگویید: «بیا این کار رو با هم انجام بدیم» یا «نظرت چیه که این کارو امتحان کنیم».
7. با کودک پای میز مذاکره بنشینید!
گاهی اوقات چارهای جز مصالحه و مذاکره با کودکتان ندارید! مذاکره لزوماً به معنای تسلیم شدن در برابر خواستههای کودک لجباز و سپر انداختن در برابر او نیست؛ فقط باید کمی از موضع خود کوتاه بیایید و شرایط را طوری بچینید که کودک با شما راه بیاید. مثال میزنم.
فرض کنید کودک شما حاضر نیست در ساعت ۹ شب به رختخواب برود. بهجای اصرار بر این خواستهتان، سعی کنید ساعت خوابتان را طوری تنظیم کنید که هم کودک، هم سایر اعضای خانواده در وقت مقرر به رختخواب بروند.
نکته بعدی که دوباره باید روی آن تاکید کنیم، سوال پرسیدن از کودک است. با پرسیدن سوالاتی مثل «چیزی اذیتت میکنه؟»، «مشکلی داری؟»، «الان چی لازم داری؟» سر صحبت را با آن ها باز کنید و پای حرفهایشان بنشینید.
با این کار به کودک نشان میدهید که به خواستههایش احترام میگذارید و به او توجه میکنید.
8. محیطی امن و آرامی در خانه ایجاد کنید
یکی دیگر از راهکارهای مدیریت لجبازی بچه ۵ ساله، فراهم کردن محیطی مناسب و امن در خانه است.
بچهها در سنین کودکی از طریق مشاهده و تجربه، دنیا و خودشان را میشناسند. به زبان سادهتر، آنها مثل لوح سفیدی هستند که اعمال و رفتار شما آنها را پر میکند.
بنابراین اگر کودک دائماً ببیند که پدر و مادر یا سایر اعضای خانواده مدام با یکدیگر مشاجره و دعوا دارند، یاد میگیرد که این رفتار را از آنها تقلید کند.
علاوه بر این، بر اساس مطالعات انجامشده، ثابت شده است که اختلافات زناشویی بین والدین، میتواند منجر به ایجاد یک محیط پرتنش و استرسزا در خانه، کنارهگیری و انزوای اجتماعی و حتی پرخاشگری در کودکان شود و بر روحیه، رفتار و اعتمادبهنفس آنها تأثیر بگذارد.
بنابراین اگر میخواهید جلوی لجبازی کودک ۵ سالهتان را بگیرید، اول به خودتان نگاه کنید و ببینید الگوی خوبی برای او هستید یا نه؛ شاید لجبازی کودک انعکاسی از رفتارهای روزمره خود شما باشد!
9. خودتان را جای کودک قرار دهید
گاهی اوقات برای کنترل لجبازی بچه ۵ ساله، فقط کافی است خودتان را جای کودک بگذارید و از دریچه نگاه او مسئله را ببینید.
با این کار هم همدلی بیشتری با کودک خواهید داشت، هم متوجه خواهید شد که چه شرایطی را تحمل میکند که باعث شده چنین رفتاری داشته باشد. هرچه بیشتر کودکتان را بشناسید و به اصطلاح لم او را به دست بیاورید، بهتر میتوانید با لجبازی او مقابله کنید.
زمانهایی که کودک شروع به لجبازی میکند یا از چیزی ناراحت است، به جای گفتن جملاتی مثل «بس است گریه نکن» با کودک همدلی کنید. به او فرصت دهید تا احساسات خود را بیان کند و به او کمک کنید تا راههای جدیدی برای بیان احساسات در درازمدت بیابد (منبع).
- بیشتر بخوانید: فرزند پروری چیست؟
- بیشتر بخوانید: سبک های فرزند پروری
10. بهمحض شروع اولین جرقههای لجبازی، کودکتان را سرگرم کنید
انجام بازیهای خلاقانه و مندرآوردی و ایجاد سرگرمی همیشه جواب است! آنقدر که حتی لجبازی شدید کودک را هم میتواند در همان ابتدا خنثی کند.
شما میتواند با انجام یکسری فعالیتها، هم کودکتان را سرگرم کنید، هم او را برای انجام کاری که انتظار دارید، ترغیب کنید. فرض کنید کودک تمام اسباببازیهایش را وسط اتاق رها کرده و به درخواستهای مکرر شما برای جمع کردن آنها نه گفته است. بهجای درخواست مستقیم میتوانید یک بازی ترتیب دهید و به کودک بگویید هر که زودتر اسباببازیها را داخل سبد گذاشت برنده است!
برای اینکه هیجان بازی را بالاتر ببرید میتوانید زمانی هم برای انجام این کار در نظر بگیرید (مثلاً ۵ دقیقه) یا موسیقی موردعلاقه کودک را هم پخش کنید.
یا مثلاً اگر کودک شما موقع غذا خوردن دمار از روزگارتان در میآورد این ترفندها میتواند هم سرگرمشان کند، هم لجبازیشان را کمتر کند:
- برای سرو یا چیدمان غذا خلاقیت به خرج دهید؛ مثلاً میتوانید در ظروف رنگی و متفاوت غذای آنها را سرو کنید، ساندویچش را به شکل جدیدی برش بزنید، غذا را باب سلیقه او دیزاین کنید و…
- کودک را در فرایند تهیه غذا مشارکت دهید (از چیدن میز و کمک به جمعکردن سفره گرفته تا اضافه کردن مواد به داخل ظرف)
- کودک را تشویق کنید تا قبل از رد کردن غذا فقط یک لقمه از آن را امتحان کند و حق انتخاب بدهید.
- اگر کودک غذایش را تمام کرد، برای تشویق او به تکرار این عادت خوب، یک جایزه کوچک و خوشمزه (خوراکی یا دسر موردعلاقه، میوه و…)برایش در نظر بگیرید.
11. تنبیه همیشه هم بد نیست!
کودک شما باید بداند و آگاه باشد که تمام رفتارهای خوب و بد او، عواقب خوب یا بدی هم در پی دارند؛ پس همانطور که هنگام انجام یک رفتار مثبت تشویقش میکنید، زمان لجبازی و رفتارهای ناپسند هم باید تنبیهش کنید.
البته منظورمان از تنبیه، تنبیه بدنی و فیزیکی نیست؛ فقط باید کاری کنید که کودک بفهمد نقض قوانین خانه و زیر پا گذاشتم حد و حدودها برایش گران تمام میشود. درواقع هدف این نیست که کودک را آزار دهید، بلکه به او میفهمانید که رفتارش اشتباه است.
کاهش زمان بازی، منع او از تماشای تلویزیون و مواردی اینچنینی میتواند تنبیه مناسبی برای کودک ۵ ساله باشد.
مثلاً میتوانید به کودک بگویید به اتاقش برود و تا زمانی که از رفتار زشتش پشیمان نشده و آماده عذرخواهی و کنترل خشمش نشده برنگردد.
- بیشتر بخوانید: آرایش کردن کودکان
- بیشتر بخوانید: جدا کردن جای خواب کودک
- بیشتر بخوانید: خودارضایی در کودکان
- بیشتر بخوانید: اهمیت بازی با کودک
12. واکنش نشان ندهید!
تا زمانی که کودک شما کار خطرناکی انجام نمیدهد و آسیبی او را تهدید نمیکند، سکوت کنید و او و رفتارهای لجبازانهاش را نادیده بگیرید.
البته این استراتژی در صورتی جواب میدهد که کودک برای رفتار خوب و مثبتش توجه کافی از شما دریافت کرده و تشویق شده باشد؛ وگرنه با نادیده گرفتن او، برای جلب توجه بیشتر، لجبازی را ادامه میدهد.
علاوه بر این، نادیده گرفتن و واکنش نشان ندادن به رفتارهای بد کودک میتواند روش خوبی برای آموزش پیامدهای طبیعی اعمال کودک به او باشد. مثلاً اگر کودک اسباببازی خود را پرتاب کند و بشکند و واکنشی از سمت شما نبیند، متوجه میشود که دیگر نمیتواند با آن بازی کند و از آن به بعد با دقت با اسباببازیهایش بازی میکند.
کلام آخر
تقریباً تمام کودکان لجباز در مراحل ابتدایی تغییر رفتار و کنار گذاشتن عادتهای لجبازانهشان، بسیار سفت و سختند و به این راحتیها تسلیم شما نمیشوند! پس اگر در مراحل ابتدایی مقاومت و سرپیچی آنها را دیدید، تسلیم نشوید!
مهارتهایی مثل گوشدادن فعال را در خودتان تقویت کنید، فضای مثبت و حمایتگری را برای کودک مهیا کنید، در تعامل با کودک آرامشتان را حفظ کنید و با امتحان کردن راهکاری مختلفی که توضیح دادیم، بهترین و موثرترین تکنیکها را دستچین و به کار بگیرید.
راستی! اگر تجربه شنیدنی یا داستان جالبی در رابطه با لجبازی کودک ۵ سالهتان دارید، حتماً در قسمت نظرات همین پست برای ما بنویسید؛ مشتاقانه منتظر خواندن و استفاده از آنها هستیم.
19 دیدگاه دربارهٔ «با لجبازی بچه ۵ ساله چه کنیم؟ (۱۲ راهکار تربیتی تضمینی!)»
سلام من پسر ۵ ساله ای دارم که وقتی تو جمع با بچه های دیگه هست داعم یا وسایل های دستشونو میگیره یا شکایت میکنه اونم با گریه و جیغ و داد اصلا حرفهای منم نمیشنوه منم خیلی عصبانی میشم .تو رو خدا راه کاری بدین
سلام عزیز دل🌱😊
ممنونم از همراهیتون ، سپاسگزارم از شما که دغدغه تون را با ما مطرح کردید.
عزیز دل
اول از همه احساس پشت رفتار فرزندتون را بیرون قضاوت ببینید و نیازهاش رو بشناسید و بعد نیازهایشان را جواب بدهید.
دوره پدر و مادر حرفه ای و ارتباط همدلانه خیلی می تونه بهتون کمک کنه.
https://dornasharifi.com/product/profesionalparents/
سلام رفیق ندیده😊🌱
ممنونم که دغدغه تون را با ما به اشتراک گذاشتید .
یکی از مهمترین دلایلی که بچه ها این رفتارها را نشان می دهند ، نیاز به توجه است.
😊لطفا به سبک فرزندپروری خودتون بازنگری داشته باشید.
https://dornasharifi.com/%d8%b3%d8%a8%da%a9-%d9%87%d8%a7%db%8c-%d9%81%d8%b1%d8%b2%d9%86%d8%af-%d9%be%d8%b1%d9%88%d8%b1%db%8c-%d8%ba%d9%84%d8%b7-%da%a9%d8%af%d8%a7%d9%85%d9%86%d8%af%d8%9f-%d8%a8%d8%b1%d8%b1%d8%b3%db%8c-%d8%b1/
✅مقالات فرزندپروری سایت خیلی بهتون می تونه کمک کنه.
حتما دوره پدر و مادر حرفه ای را دریافت و ملاحظه بفرمایید خیلی بهتون کمک می کنه.😊🌱
https://dornasharifi.com/product/profesionalparents/
سلام استاد عزیزم
وقتتون بخیر و شادی
استاد عزیز دختر من پنج سالش تموم شده وارد شش سالگی شده
تقریبا نزدیک ۷ یا ۸ ماه هست به لباساش گیر میده حساس شده روی لباس هاش با حل مسئله ک لباس آزاد و راحت دوست داره براش فراهم کردیم ولی باز به کوچکترین دوخت اگر به بدنش بنشینه مخصوصا روی شورت هاش با اینکه شورت آزاد و بلند هم با انتخاب خودش گرفتیم ولی باز به یکی از لباس ها میپوشه و اگر شسته بشه دیگلباسی نمیپوشه گیر میده و گریه میکنه
و اینکه در خانه همش دلش میخاد پیراهن نپوشه و نمیپوشه و وقتی باهاش صحبت کردم گفت منپیراهن آزاد ندارم و رفتیم با انتخاب خودش خریدیم ولی باز نمیپوشه.فقط با یه شورت داخل خونه میگرده.
من واقعا از این موضوع نگرانم و خسته شدم هر کاری از دستم بر میومده انجام دادم و واقعا از خدا هدایت میخوام ک این مسئله حل بشه
چون شروع مدرسه نزدیک هست و هر روز چالش لباس پوشیدن مدرسه داریم مثل سال قبل ک میرفت مدرسه با شلخته ترین حالت میرفت مدرسه و من راهنماییش مبکردم باز جواب نگرفتم
ممنون میشم در این موضوع مهمی ک پیش رومهست کمکم کنید تا حلش کنم🌹🌹سپاسگزارم
سلام دوست عزیز
وقتتون بخیر😊🌱
تبریک میگم که به دنبال بهتر کردن ارتباطتون هستین
ما بابیشتر از صد هزار دانشجویی که در دوره های آموزشی والدین و روانشناس ها داریم به این نتیجه رسیدیم که آموزش تاثیرش از مشاوره بسیار بسیار بیشتره …
به همین دلیل تمرکز استاد روی تدوین دوره های اموزشیه که بتونیم موثرتر باشیم.
دوره ها اونقدر دقیق و جز به جز به مسایل می پردازه و مادام العمر در دسترستونه که میتونید بارها ببینید سوالی براتون پیش نمیاد☺️
با این همه برای اینکه خیالمون از نتیجه گیری شما راحت تر بشه در کنار برخی دوره های اساسی یک مشاور و روانشناس اختصاصی در کنار تون قرار میگیره که در چالش ها کمکتون کنه
مشتاقم بفرمایین دغدغتون چیه تا بتونم آموزش مورد نظر رو خدمتتون معرفی کنم
سلام من پسر۵ ساله دارم خیلی لجبازه پرخاشگره عصبیه هربچه کوچک یا بزرگ میبینه کتک کاری میکنه دستشویشو نمیگه بیش از حد هم فعال سوال پرسش هم زیاد میکنه جزمن هیچکی جرات نمیکنه نیم ساعت نگهش داره
سلام وقت شما به خیر
خدا خانواده تون را گرم دور هم نگه داره🌱😊
عزیز دل متوجه دغدغه تون نشدم🙂
سلام من پسر پنج ساله دارم برای کوچکترین کار جیغ میزنه خیلی کلافه شدم نمیدونم چکار کنم
سلام دوست عزیز، فربد جان 🌱😊
متوجه دغدغه و نگرانی شما هستیم🌱
ابتدا نیازها و موقعیتهای جیغ زدن فرزندمون رو بررسی می کنیم، زمانی که دلیل و ریشه جیغ زدن رو پیدا کنیم راه حل را سریعتر پیدا می کنیم😊
ممکنه بچه ما به دلیل جلب توجه جیغ میزنه، یا شاید نمیتونه نیازش رو درست بیان کنه و یا ممکنه بواسطه جیغ زدن به خواستش رسیده باشه و این جیغ زدن اهرمیه برای رسیدن به خواسته هاش و …..
پس اول بررسی کنیم که آیا فرزند ما توجه کافی رو از سمت ما دریافت کرده و اصول ارتباط با فرزندمون رو رعایت میکنیم
و یا اگه از جیغ زدن برای رسیدن به خواسته هایش استفاده میکنه مراقب باشیم با توجه مثبت یا منفی(جایزه دادن و یا پاداش دادن) جیغ زدن رو تقویت نکنیم…
.
امیدوارم پاسخ سوالتون را دریافت کرده باشید .
لطفا پرسشها، نظرات وانتقاداتتون را با ما به اشتراک بگذارید
سلام من ی دختر ۴ساله دارم خیلی لجبازی میکنه ب همه هم میگه من بزرگ شدم سرسفره غذا باید بیشترین غذا برا اون باشه اگه چیزی ک میگه گوش ندیم تامیتونه جیغ میزنه گریه میکنه
سلام ساغر عزیز🌱😊
دغدغه تون را خواندم، لطفا مقالات فرزندپروری را در سایت مطالعه بفرمایید، دوره پدر و مادر حرفه ای هم خیلی می تونه بهتون کمک کنه🌱😊
https://dornasharifi.com/product/profesionalparents/
https://dornasharifi.com/%d8%b3%d8%a8%da%a9-%d9%87%d8%a7%db%8c-%d9%81%d8%b1%d8%b2%d9%86%d8%af-%d9%be%d8%b1%d9%88%d8%b1%db%8c-%d8%ba%d9%84%d8%b7-%da%a9%d8%af%d8%a7%d9%85%d9%86%d8%af%d8%9f-%d8%a8%d8%b1%d8%b1%d8%b3%db%8c-%d8%b1/
سلام من دختر۵ساله دارم خیلی لجبازه.کلاس ژیمناستیک ثبت نام کردیم نمیره همش دوس داره با بچه های کوچهبازی کنه موندم چکار کنم
رهای عزیز سلام 🌱 داخل مقاله 12 راهکار گفته شده که با انجامشون میتونید بخشی از لجبازی کودکتون رو کمتر کنید .
در ارتباط با کلاس ژیمناستیک خودش دوست داره یا به انتخاب شما میره این کلاس؟ شرایط کلاس رابطه با معلم و همکلاسی هارو بررسی کنید 🌱
سلام، روز بخیر دختر 5ساله ای دارم که به خواست خودش کلاس ورزشی میرفت ولی الان چند مدته لجبازی میکنه و به زور کلاس میره حتی اگ کلاس ب خواست خودش هم بره توی کلاس فعال نیس و تمریناتو انجام نمیده، در رابطه با یه دوست هم سن خودش هم بداخلاقی میکنه و شدیدا داد و فریاد میکنه، ممنون میشم بهم کمک کنید
سلام وخسته نباشیدپسرپنچ ساله دارم که خیلی باهوشه وارامه ولی خجالتی هست وتوجمع یا مناسبتی بریم خیلی منو اذیت میکنه وروسری منودر میاره وگریه میکنه ومنومیزنه نمیدونم خیلی نگرانم که بزرگ بشه بداخلاق نشه ودوست دارم اجتماعی باشه هر کی ازش سوال بپرسه اصلا جوابشون روهم نمیده ممنون میشم راهنماییم کنین
عمرانه جان سلام 🌱 خیلی مهمه جمعی که وارد میشید کودک علاقه داره به اون جمع یا خیر. مسئله ی یعدی به کودک برچسب خجالتی بودن نزنید و مجبور به سلام کردن و ارتباط برقرار کردن نکنید. و سعی کنید در این زمینه آموزشهایی رو تو بازی یا سرگرمی های کودکتون داشته باشید😊
سلام من پسر ۵ساله دارم خیلی لجبازی میکنه وهمه چیرو برای خودش میخواد. سر لجبازی ش مادرش دعواش کرده وپسر ۵ساله ام گفته میخوای باچاقو بزنم به شکمم که دیگه بچه نداشته باشی. از این موضوع خانومم خیلی ناراحت یک سره گریه میکنه. لطفا راهنمایی بفرمایید چه باید بکینم؟ ممنون
دوست عزیز سلام🌱 ممنون که دغدغتون رو با ما به اشتراک گذاشتید در ارتباط با موضوع مطرح شده پیشنهاد میکنیم روی اصول ارتباطی با فرزندتون کار کنید یعنی سعی کنید رابطه امنی با فرزندتون ایجاد کنیم اگر رابطه خوبی بین کودک و والدین باشه حرف شنوی و بدرفتاری های کودکان کمتر میشه و والدین فرد امنی برای فرزندشون میشن😊😊
سلام من دختر ۴ساله دارم بامن خوب باباش لج بازی میکنه خیلی اذیتش میکنه