لجبازی بچه سه ساله؛ ۵ دلیل اصلی + ۹ راهکار اساسی | سلام آگاهی

عکس همایش یا کارگاه باشه

دعوت به سخنرانی

شما می‌توانید به جای مطالعه متن زیر، با شماره ###########  تماس بگیرید و توضیحات دقیق‌تری را دریافت کنید

فرم دعوت به سخنرانی

 

از این که علاقه مندید تا مباحث آموزشی فرزندپروری و تربیت فرزند در شهر و یا مجموعه خود منتقل کنید از شما متشکریم و امیدواریم که بتوانیم با همکاری بسیار دقیق و حرفه‌ای با یکدیگر برنامه‌ای فوق‌العاده پیش رو داشته باشیم.

به منظور افزایش کیفیت برنامه لطفاً این صفحه را بسیار دقیق مطالعه بفرمایید.

چه برنامه‌ای مناسب من است؟

پیش از هرچیز لازم است با سبک‌های مختلف برگزاری برنامه‌ها آشنا شوید تا در صورت لزوم بتوانید بهترین و متناسب‌‌‌ترین حالت برای شرایط خود را انتخاب نمایید.

برنامه‌های غیر حضوری و از طریق اینترنت و کوتاه مدت. روشی مناسب برای کاهش هزینه‌ها و موضوعاتی که نیاز به تمرین کمتری دارند.

روشی مناسب برای تعداد مخاطبان کم و به صورت کاملاً عملی. معمولاً در زمان یک و دو روز توصیه می‌شود

کنفرانس معمولاً برای تعداد زیادی از مخاطبان کاربرد دارد و گزینه مناسبی برای ثبت نام در کارگاه‌ها می‌باشد

دوره‌ها در حقیقت کارگاه‌های و برنامه‌های کاملاً عملی هستند که به صورت چند جلسه‌ای برگزار می‌شوند.

درنا شریفی کیست؟

خدماتی از طرف مجموعه ما ارائه می‌شود

چطوری درخواست خود را ارسال کنیم؟

راه اول:

راه دوم:

شما می‌توانیدبا شماره ########  تماس بگیرید و توضیحات دقیق‌تری را دریافت کنید.

لجبازی بچه سه ساله | نکات، نشانه‌ها، دلایل و ۹ نکته برای درمان!

لجبازی کودک سه ساله

سرفصل های اصلی این مطلب:

کنجکاوی بی‌حدوحصر، تلاش برای استقلال و تلاش برای شروع درک جهان، همگی می‌توانند توسط والدین کودکان سه ساله، به عنوان لجبازی تلقی شوند!

آیا لجبازی بچه سه ساله، نوعی سرپیچی است؟ رفتار بدی است یا یک نشانه خوب؟ آیا لجبازی کودکان سه ساله، رگه‌هایی از سرپیچی و بدخواهی است یا گام طبیعی کودکان برای سفر به سمت خودآگاهی و خودمختاری؟ برای کنترل درست و صحیح آن چه کنیم؟

در این مقاله علمی و معتبر، می‌خواهیم ببینیم اگر بچه سه ساله لجباز داشته باشیم، چطور می‌توانیم نشانه‌هایش را شناسایی کرده و سپس به بهترین شکل ممکن آن را مدیریت کنیم!

این مقاله از سایت سلام آگاهی، پیشکش به حضور شما والدین گرامی…!

لجبازی بچه سه ساله؛ فرصتی برای رشد یا مانعی برای موفقیت؟

علت نه گفتن کودکان

دایره واژگان کودکان سه ساله، مدام در حال گسترش است و او واژه “نه” را هم به دایره واژگانش افزوده تا به موقع از آن استفاده کند. آن‌ها با گفتن واژه “نه” می‌خواهند فردیت خود را ثابت کرده و اراده خود را به نمایش بگذارند.

بنابراین، اگر چنین نگاهی به لجبازی کوکان داشته باشیم، این می‌تواند یک نشانه مثبت برای تکامل شخصیت کودکان باشد.

شما به عنوان والدینی آگاه و با درک،  می‌توانید سعی کنید این ویژگی تازه را حفظ کرده و از آن برای رشد فرزندانتان و داشتن یک شخصیت قدرتمند استفاده کنید.

با این حال، این سرسختی و تقلای بچه سه ساله، می‌تواند والدین را خسته و دلزده کرده و به عنوان یک مانع تلقی شود.

لجبازی کودکان سه ساله تا حدی می‌تواند نشانه خوبی باشد، اما اگر از حد بگذرد و بیش از اندازه شود، ممکن است باعث عاصی شدن والدین شود و آن‌ها را آزار بدهد.

پس چه باید کنیم؟ در ادامه، نکات بیشتری راجع به لجبازی کودکان سه ساله با شما در میان خواهیم گذاشت.

 

 

 

 

چه زمانی به کودک، لجباز می‌گوییم؟ 6 نشانه مهم!

لجبازی یکی از ویژگی های شایع در میان کودکان به ویژه در دوران نوپایی و پیش دبستانی از جمله بچه‌های سه ساله است. در حالی که لجاجت گاه و بیگاه و مقطعی طبیعی است، لجاجت بیش از حد می تواند مشکل ساز شود. در اینجا شش نشانه وجود دارد که نشان می‌دهد کودک ممکن است بیش از حد لجباز باشد:

۱ـ عدم رعایت مکرر و لجبازی مداوم

کودکی که به طور مداوم از پیروی از دستور‌ها و خواسته‌های والدینش سر باز می‌زند، حتی موقعی که دلایل واضحی برای این کار ندارد، لجباز تلقی می‌شود.

۲ـ سرسختی و پافشاری شدید روی خواسته‌ها

یک کودک لجباز ممکن است با سرسختی به خواسته‌های خود بچسبد، حتی زمانی که با گزینه‌های جایگزین یا گزینه‌های بالقوه بهتر روبرویش می‌کنید.

۳ـ میل شدید به کنترل

یک کودک لجباز ممکن است میل شدیدی به کنترل از خود نشان دهد و بخواهد در همه جنبه‌های زندگی خود حرفی برای گفتن داشته باشد.

۴ـ باور‌های تزلزل ناپذیر و سرسخت!

یک کودک لجباز ممکن است عقاید و باور‌های خود را با اعتقاد تزلزل ناپذیری حفظ کند، حتی زمانی که با شواهد متناقض روبرو شود.

۵ـ ناتوانی در انطباق با تغییر

یک کودک لجباز ممکن است برای سازگاری با تغییرات روتین، برنامه‌ها یا انتظارات مشکل داشته باشد. کودکان لجباز ممکن است در برابر فعالیت‌های تازه، مقاومت کنند و یا زمانی که برنامه معمولشان مختل می‌شود، ناراحت شوند و اعتراض کنند.

۶ـ مشکل در بیان مؤثر احساسات

یک کودک لجباز ممکن است برای ابراز احساسات به شیوه‌ای سازنده و درست، مشکل پیدا کند. آنها ممکن است برای بیان ناامیدی و عصبانیت خود، به ناله کردن، غر زدن و یا سایر رفتارهای مخرب متوسل شوند.

 

 

 

 

علل اصلی لجبازی کودک سه ساله چیست؟ 6 علت!

دلایل لجبازی بچه سه ساله

درک علل اساسی رفتار کودک بسیار مهم است؛ چرا؟ چون به این ترتیب می‌توانیم رفتار بهتری با آن‌ها داشته باشیم و بهتر مدیریتشان کنیم! با استفاده از مقالات علمی و بررسی پژوهش‌های مهم، به این نتیجه می‌رسیم که عوامل مهم زیر، در ایجاد لجبازی در کودکان به ویژه خردسالان 3 ساله نقش دارد:

۱ـ رشد؛ آن هم رشد شناختی!

در طول سال‌های رو به رشد، کودکان درکشان از جهان تغییر پیدا کرده و از نظر شناختی، رشد می‌کنند. آن‌ها یاد می‌گیرند که افرادی هستند مستقل، با خواسته‌ها و ترجیحات منحصر به خودشان!

این احساس جدید استقلال می‌تواند منجر به لجبازی کودکان سه ساله شود؛ زیرا کودکان، استقلال خود را ابراز می‌کنند و کنترل والدین را پس می‌زنند.

۲ـ رشد زبان و مغز

با بهبود مهارت‌های زبانی کودکان و رشد مغز آن‌ها، در بیان خواسته‌ها و مخالفت‌های خود مهارت بیشتری پیدا می‌کنند و یاد می‌گیرند که می‌توانند ساز مخالف بزنند! بنابراین، این هم یکی از مهم‌ترین دلایل افزایش لجبازی در کودکان سه ساله و بزرگتر است.

۳ـ حساسیت حسی برخی از کودکان

برخی از کودکان ممکن است حساس‌تر از دیگران باشند. این می‌تواند آن‌ها را بیشتر مستعد ناامیدی و عصبانیت کند که می‌تواند به صورت لجبازی ظاهر شود.

۴ـ خلق و خوی خاص

برخی از کودکان بدون هیچ دلیلی بیشتر از دیگران مستعد لجبازی هستند. این کودکان ممکن است احساس استقلال قوی‌تری و تحمل کمتری در برابر ناامیدی داشته باشند. همچنین ممکن است بیشتر مستعد طغیان عاطفی باشند.

۵ـ عوامل محیطی

لجبازی می‌تواند تحت تأثیر عوامل محیطی نیز قرار گیرد، مانند شیوه‌های فرزندپروری در خانه و برای فرزندان با سن بالاتر از 7 سال شیوه‌هایی که در مدارس و تحت نظر آموزش و پرورش، یاد داده می‌شوند و یا داشتن دوستان لجباز!

در نهایت این عوامل و عوامل دیگر، می‌توانند محیطی را ایجاد کند که در آن کودکان احساس کنند باید برای نیاز‌ها و خواسته‌های خود بجنگند و به این صورت رفتار لجوجانه تقویت می‌شود.

 

 

 

 

مشکلاتی که در ارتباط با کودکان لجباز سه ساله مطرح می‌شود چیست؟

بیایید مشکلات رایج کودکان سه ساله لجباز را بررسی کنیم. اغلب والدین، با این مشکلات مواجه می‌شوند:

  • کج خلقی و غرغر کردن!
  • مشکلات مرتبط با تغییرات سنی و اخلاقی
  • بی نظمی و نداشتن انضباط شخصی
  • سرپیچی عمدی از دستورات و خواسته‌های والدین
  • مشکلات عاطفی و احساسی
  • مشکلات خودکنترلی
  • مشکلات گوش دادن موثر و تمرکز

پیش از راه‌حل، نتایج برخی پژوهش‌ها…

اول ببینیم چه پژوهش‌ها و تحقیقاتی راجع به رفتار با کودکان لجباز سه ساله انجام شده و نتایج آن چه بوده است؟

تحقیق اول: نقش شیوه های فرزندپروری در رفتار لجبازانه در کودکان پیش دبستانی (2019)

این مطالعه نشان داد که صمیمیت والدین به طور قابل‌توجهی بر رفتار لجبازانه در کودکان پیش دبستانی تأثیر می‌گذارد. والدینی که صمیمی‌تر و حمایت‌کننده‌تر بودند و محدودیت‌های واضح و ثابتی را تعیین می‌کردند، فرزندانشان لجبازی کمتری داشتند.

تحقیق دوم: رویکردهای والدین به رفتار سرسختانه در کودکان نوپا (2018)

این بررسی، رویکردهای مختلف والدین را برای مقابله با رفتار لجبازانه در کودکان نوپا بررسی کرد و بر اهمیت تقویت مثبت (از جمله پاداش دادن)، تعیین محدودیت (مثل تعیین حد و مرز و خطوط قرمز واضح) و ثبات (ثبات در رفتار و شخصیت) تاکید کرد.

تحقیق سوم: لجبازی در کودکان پیش دبستانی: ارتباط با والدین و ویژگی های کودک (2017)

این مطالعه ارتباط بین رفتار لجبازانه در کودکان پیش دبستانی و سبک های فرزندپروری را مورد بررسی قرار داد و دریافت که فرزندپروری مقتدرانه، که با صمیمیت و تعیین محدودیت مشخص می شود، در مدیریت رفتار لجبازانه مؤثر است. والدین مقتدر انتظارات روشن، نظم و انضباط مداوم و حمایت از استقلال فرزندان خود را ارائه می دهند.

و اما راه‌حل‌ها؛ چگونه با کودکان سه ساله لجباز رفتار کنیم؟

راه‌های کاهش لجبازی بچه سه ساله

تلاش کرده‌ایم در این بخش از مقاله، با استفاده از پژوهش‌های علمی و معتبر از جمله سه پژوهش بالا، نکات و راهکارهای موثری برای عبور از چالش کودکان سه ساله لجباز برای شما ارائه کنیم. پس بخوانید و استفاده کنید:

نکته اول: درک کنید که کودک درحال تکامل و رشد است!

لجبازی برای بسیاری از کودکان زیر سه سال و بالای سه سال، یک رفتار کاملاً طبیعی است.

پس نکته اول این است که شما درک کنید که این، رفتاری طبیعی و نرمال است. آن ها در حال کشف استقلال خود هستند و می‌خواهند ابراز وجود کنند. این گام مهمی در رشد عاطفی آن ها است؛ چرا که یاد می گیرند خواسته ها و نیازهای خود را با سرسختی بیشتری بیان کنند.

نکته دوم: مبارزه نکنید؛ انرژی‌تان را صرف مراقبت از او کنید!

لازم نیست با کودکان لجباز سه ساله خود جنگ و مبارزه کنید. انرژی خود را بیهوده هدر ندهید و در عوض سعی کنید مراقب آن‌ها باشید. سعی کنید مبارزات خود را صرف مسائل پیش پاافتاده‌ای همچون عوض کردن زورکی پیراهن او، غذا خوردن اجباری و یا میل کردن میان وعده‌اش نکنید و در عوض، مسائل مهم‌تری را مدنظر قرار دهید.

نکته سوم: از گفتن “نه” زیاد خودداری کنید

شنیدن بیش از حد “نه” می‌تواند برای کودکان نوپا طاقت‌فرسا باشد. به جای نه گفتن و منع بیش از حد، کلمات را جور دیگری ادا کنید. به مثال‌های زیر توجه کنید:

  • به جای گفتن «نه، از روی اثاثیه بالا نرو»، بگویید «بیا به جای بالا رفتن از آن اثاثیه، روی این تخت بازی کنیم!».
  • به جای گفتن «نه، برادرت را نزن»، بگویید «وقتی بازی می‌کنی، از دستانت برای کارهای بهتری استفاده کن!».
  • به جای گفتن «نه، غذایت را روی زمین نریز»، بگویید «بیا از دستمال برای پاک کردن فرش استفاده کنیم».
  • به جای گفتن «نه، با کفش روی فرش راه نرو!»، بگویید «بیا با هم کفش‌هایت را پیش از آمدن روی فرش، در بیاوریم!».

نکته چهارم: انتخاب‌هایی پیش پایش قرار دهید

دو گزینه را برای کودکان سه ساله روی میز قرار دهید و به کودک حس کنترل بدهید. به جای “وقت مسواک زدن است” بگویید: “می‌خواهی دندان‌هایت را با مسواک آبی مسواک کنی یا با مسواک سبز؟”

 

 

 

 

نکته پنجم: قبل از دستور، هشدار دهید

قبل از ارائه یک دستور، هشدار کافی بدهید، مثلاً اگر قرار است از پارک به خانه برگردید، 10 دقیقه قبل از پایان بازی کودک، به او هشدار دهید که فقط ده دقیقه از وقتش برای بازی باقی مانده و سپس باید به خانه برگردید؛ این کار به آماده‌سازی ذهن او و کاهش مقاومت کمک می‌کند.

نکته ششم: خودتان بهترین الگو باشید!

بهتر است به جای امر و نهی و دستورات مداوم، خودتان الگوی خوبی بوده و نکاتی که می‌خواهید کودک رعایت کند، اول خودتان رعایت کنید.

کودک به حرف‌های شما گوش نمی‌کند، بلکه به رفتارهایتان نگاه می‌کند.

نکته هفتم: رفتار خوب را تمرین کنید و خویشتن‌دار باشید

رفتار و مدیرت کودکان لجباز سه ساله، نیاز به تمرین، صبوری و خویشن‌داری دارد. به هرحال او کودک است و به اندازه شما درک و فهم ندارد. سعی کنید روی خودتان کار کنید تا صبورتر و باحوصله‌تر شوید و کمتر حرص بخورید!

نکته هشتم:  از زورآزمایی و اثبات قدرت پرهیز کنید

هنگام بروز کج خلقی، آرامش خود را حفظ کنید و از بحث کردن خودداری کنید. اصلا نیازی نیست به کودکان خود ثابت کنید که شما قدرتمندتر و برتر هستید. از تشدید تنش‌ها خودداری کرده و سعی کنید با کودک وارد زورآزمایی و قدرت‌نمایی نشوید، چون وضعیت را بدتر می‌کند.

نکته نهم: با متخصصان صحبت کنید

اگر رفتارهای لجبازانه کودکان سه ساله شما ادامه دارد و در زندگی روزمره اختلال ایجاد می کند، با یک متخصص روانشناسی کودکان یا متخصص رشد کودک مشورت کنید تا او را تحت نظر داشته باشد.

کلام آخر

امیدواریم از خواندن این مقاله راجع به لجبازی کودکان سه ساله، بهاندازه کافی استفاده کنید و بهره ببرید. سعی کردیم روش‌ها کاملاً ساده و کاربردی باشد و با کمترین زحمت بتوانید کودکان لجباز خود را مدیریت کنید

Hidden
نظرات شما

2 دیدگاه دربارهٔ «لجبازی بچه سه ساله | نکات، نشانه‌ها، دلایل و ۹ نکته برای درمان!»

  1. مژگان حسن پور حسن پور

    سلام.مقاله لجبازی عالی بود و دقیقا همه موارد همینطوری بود که توضیح داده شده.ممنونم امیدوارم بتونم در این راه موفق باشم

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Array