سلامکردن در همه فرهنگها نشانه ادب و احترام است؛ حتی اگر بخواهید بهشیوه سنتی یا مدرن فرزند خود را تربیت کنید، باید سلامکردن را به او آموزش دهید. به نقل از وبسایت Pewresearch، مرکز تحقیقاتی Pew تحقیقاتی روی 3700 والدین آمریکایی انجام داد. این مرکز طی این تحقیقات از خانوادهها پرسید که آیا بچهها را شبیه به روشهای خانوادگی خود یا شیوهای متفاوت تربیت میکنند؟ در این تحقیق 43 درصد از افراد مشابه روشهای خانوادگی و 44 درصد از روشی متفاوت برای تربیت کودکان استفاده میکردند. 12 درصد نیز گفتند که نه از شیوههای خانوادگی و نه از شیوههای متفاوت استفاده کردهاند.
نکته مهم در این تحقیقات این است که همه خانوادهها به فکر تربیت اصولی فرزندان خود هستند. از جمله نکات اصولی تربیتی نیز میتوان به سلامکردن اشاره کرد.
سلام کردن یکی از مهمترین آموزشهای والدین به کودکان است. ممکن است همه ما تجربه شنیدن جمله (سلام کن) را از والدین داشته باشیم. این یک واکنش اشتباه است که کودک را مجبور کنیم سلام کند. در این مقاله قصد داریم روشهای کاربردی آموزش سلام کردن به کودکان و واکنشهای منفی والدین در سلام نکردن کودک را بررسی کنیم. خلاصهای از این مقاله را در زیر قرار دادهایم.
روشهای آموزش سلام کردن به کودکان:
- آموزش از طریق رفتارهای واقعی
- استفاده از بازیهای ذهنی مانند فروشندگی و سلام کردن در حین ورود به مغازه
- تحسین و تشویق کودک هنگام سلام کردن
- آموزش سلام کردن با اسباببازیها و تکان دادن دست آنها
- سلام کردن به شخصیتهای داستان در حین کتابخوانی
واکنشهای منفی والدین هنگام سلام نکردن کودکان:
- برچسب خجالتی و بداخلاقی به کودک نزنید.
- سلام نکردن را به عنوان یک مشکل بزرگ جلوه ندهید.
- برای سلام کردن به کودک اشاره نکنید.
- کودک را وادار به آغوش گرفتن دیگران نکنید.
- هنگام سلام نکردن کودک عصبانی نشوید.
اگر زمان کافی برای مطالعه ندارید، میتوانید به پادکست زیر در ارتباط با آموزش سلام کردن به کودکان گوش دهید:
سرفصلهای این مطلب
Toggleچرا سلام کردن کودکان اهمیت دارد؟
سلام کردن کودکان در ظاهر یک عمل ساده به نظر میرسد، اما اهمیت زیادی در رشد کودک دارد. همه تعاملات اجتماعی با یک سلام ساده شروع میشوند. زمانی که کودک یاد بگیرد سلام کند، مهارتهای دیگری مانند نوبت گرفتن، گوش کردن و تعامل با دیگران را نیز یاد میگیرد.
1ـ افزایش مهارتهای اجتماعی: سلام کردن پایه و اساس شروع یک مکالمه و تعامل با دیگران است. کودک یاد میگیرد که با سلام کردن میتواند تعامل با دیگران را آغاز کند.
2ـ ایجاد روابط مثبت: سلام کردن یک کار شایسته است که میتواند روابط مثبت را نیز ایجاد کند.
3ـ آداب و رفتار خوب: سلام کردن باعث میشود که اخلاق خوب در کودک القا شود و یاد بگیرد تا از دیگران قدردانی کند.
4ـ افزایش اعتماد به نفس: سلام کردن نشاندهنده احترام به فرد مقابل است. کودک با سلام کردن اعتماد به نفس خود را در محیطهای اجتماعی افزایش خواهد داد. همچنین اگر با پاسخ مثبت همراه شود، کودک بیشتر تمایل خواهد داشت که با دیگران ارتباط بگیرد.
- بیشتر بخوانید: لجبازی کودک
- بیشتر بخوانید: اختلال لجبازی در کودکان
- بیشتر بخوانید: با کودک لجباز خود چه کنم
آموزش سلام کردن به کودکان را از چه سنی باید آغاز کنیم؟
والدین میتوانند از زمان نوزادی آموزش سلام به کودکان را آغاز کنند. از نوزادی تا یک سالگی پدر و مادرها میتوانند با دیدن کودک لبخند بزنند و به او سلام کنند. این کار تمرکز بر روی الگوبرداری کودک است، هرچند کودک به آنها پاسخ شفاهی نمیدهد. در 10 تا 12 ماهگی کودک میتواند برای خداحافظی دستان خود را تکان دهد و این یک حرکت مثبت است. زمانی که کودک حدودا 4 ساله شد، میتوانید سلام کردن را به او توضیح دهید. به او بگویید که سلام کردن نشانه مهمی از ادب است و دیگران سلام کردن او را دوست دارند. به کودک خود بگویید که میتوانید با سلام کردن دوستان جدیدی پیدا کنید.
راههای آموزش سلام به کودکان
روشهای بسیاری برای آموزش سلام به کودکان وجود دارد که والدین میتوانند با استفاده از آنها سلام کردن را به فرزند خود آموزش دهند. این روشها اصولی و عملی هستند و بهتر است با صبر و حوصله آنها را انجام دهید.
1ـ آموزش سلام کردن با استفاده از بازیهای ذهنی
برای آموزش سلام کردن به کودک، یک موقعیت ذهنی و وانمودی با فرزند خود ایجاد کنید. موقعیتهای بسیاری وجود دارند که شما میتوانید به ترتیب آنها را ایجاد کنید تا کودک یاد بگیرد سلام و خداحافظی کند. در اینجا چندین موقعیت بازی را قرار دادهایم که میتوانید از آنها ایده بگیرید. سناریوهای ساختگی تاثیر بسیاری برای تمرین و آموزش سلام کردن به کودک دارند. میتوانید از بازی مورد علاقه او استفاده کنید و مکانهایی را برای بازی انتخاب کنید که با علایق او مطابقت دارند.
- فرزند شما یک فروشگاه دارد و شما مشتری او هستید. وارد فروشگاه میشوید و ابتدا سلام میکنید. کودک پاسخ شما را میدهد و سپس، ادامه مکالمه را برای انجام خرید ادامه میدهید.
- وانمود کنید که قرار است با کودک تماس بگیرید. به او بگویید که میخواهم به تو زنگ بزنم و تلفنی صحبت کنیم. در هنگام تماس، ابتدا سلام کنید تا کودک نیز به شما سلام کند. سپس، مکالمه خود را با او ادامه داده و در آخر خداحافظی کنید.
- نقش یک گلفروش را بازی کنید و از کودک بخواهید که مشتری شما شود. زمانی که برای خرید گل وارد مغازه میشود، به او سلام کنید. او نیز به شما سلام میکند و این یک تمرین فوقالعاده برای آموزش سلام کردن خواهد بود.
- سناریوهای ساختگی دیگر را نیز در ذهن خود داشته باشید. مکانهایی مانند خواروبار فروشی، آرایشگاه، باغوحش و شهربازی مورد علاقه کودکان هستند.
- بیشتر بخوانید: بچه حرف گوش نکن
- بیشتر بخوانید: لجبازی بچه سه ساله
- بیشتر بخوانید: سن لجبازی در کودکان
2ـ آموزش سلام کردن به کودک با اعمال و رفتار واقعی
در مرحله اول، برای آموزش سلام کردن به کودک، سعی کنید از مثال واقعی و الگوبرداری استفاده کنید. به عنوان مثال، زمانی که یکی از اعضای خانواده به خانه میرسد، به او سلام کنید. سپس، کودک را دعوت کنید تا همین کار را انجام دهید. به او بگویید که آیا صدای امیر را شنیدی؟ او به تو سلام کرده است. دوست داری تو هم سلام کنی؟ با این روش به کودک خود نشان میدهید که سلام کردن به دیگران اهمیت بسیاری دارد و با از رفتار شما تقلید خواهد کرد.
3ـ داستان سلام کردن را به کودک بگویید
کودکان همیشه دلایل رفتارهای خوب اجتماعی مانند سلام کردن را درک نمیکنند و والدین باید آنها را راهنمایی کنند. به کودک خود بگویید که وقتی ما به دیگران سلام میکنیم، به چشمان آنها نگاه میکنیم و این پیام را به آنها میفرستیم که از دیدن آنها خوشحال هستیم. با سلام کردن نشان میدهیم که برای آنها ارزش قائل هستیم و میخواهیم احساس خوبی داشته باشند.
4ـ کودک را تحسین و تشویق کنید
زمانی که فرزندتان به دیگران سلام میکند، او را برای کار خوب و مثبتی که انجام داده است، تحسین کنید. به عنوان مثال، به او بگویید که وقتی به معلم سلام کردی، او لبخند زد و خوشحال شد. با این کار، کودک تشویق میشود تا این کار را تکرار کند.
5ـ هنگام بیرون آوردن و جمع کردن اسباببازیها سلام کنید
اگر کودک شما به بازی با اسباببازیها علاقه دارد، میتوانید با استفاده از آنها سلام کردن را به او آموزش دهید. هر بار که اسباببازی را از جعبه خارج میکنید، دست اسباببازی را تکان دهید و سلام کنید. در آخر نیز زمانی که اسباببازی را داخل جعبه قرار میدهید، دست آن را تکان داده و با کودک خداحافظی کنید.
- بیشتر بخوانید: فرزند پروری چیست؟
- بیشتر بخوانید: سبک های فرزند پروری
- بیشتر بخوانید: خطاهای فرزند پروری
6ـ سلام کردن را با کتابها تمرین کنید
یکی از روشهای آموزش سلام کردن به کودک، استفاده از کتابها و شخصیتهای داستان است. هنگامی که کتاب را برای کودک خود میخوانید و ورق میزنید، برای شخصیتها دست تکان دهید و به آنها سلام کنید. سعی کنید بیش از 5 بار این کار را تکرار و تمرین کنید و به شخصیتهای تصاویر کتاب سلام کنید.
7ـ دستهای خود را تکان دهید
کودکان پیش از استفاده از کلمات والدین، حرکات آنها را تقلید و کپی میکنند. سعی کنید هر زمان که سلام یا خداحافظی میکنید، دستان خود را تکان دهید. کودک رفتار شما را میبیند و ممکن است او نیز یاد بگیرد هنگام سلام و خداحافظی دستان خود را تکان دهند.
8ـ آموزش سلام کردن با رفتن به اتاقهای مختلف
نیازی نیست برای آموزش سلام کردن به کودکان خانه را ترک کنید و دوباره بازگردید. ورود و خروج به اتاقها، یک فرصت عالی برای تمرین سلام کردن است. به عنوان مثال، زمانی که کودک میخواهد به اتاقش برود به او بگویید خداحافظ. یا زمانی که قرار است پدر به خرید برود، کودک را صدا کنید و بگویید بابا قرار است برای خرید بیرون برود، بیا بگوییم خداحافظ بابا!
9ـ آموزش سلام و خداحافظی با اسباببازیها
با استفاده از اسباببازیها با کودک خود بازی کنید. در حین بازی با اسباببازیها، از تقلید صدا استفاده کنید تا توجه کودک به صدای شما جلب شود. دست آنها را تکان دهید و سلام کنید. داستانی را با اسباببازیها اجرا کنید و سلام و خداحافظی را با استفاده از آنها به کودک آموزش دهید.
- بیشتر بخوانید: فرزند پروری موفق
- بیشتر بخوانید: نقش پدر در تربیت کودک
واکنشهای اشتباه والدین نسبت به سلام نکردن کودک
والدین باید هنگام آموزش سلام کردن به کودک یا دست دادن، به طبیعت فرزند خود احترام بگذارند و او را تشویق کنند. آنها باید به مرزهای کودکان احترام بگذارند و با مهربانی و محبت آموزشهای لازم را به فرزند خود ارائه دهند. در اینجا برخی از واکنشهای اشتباه والدین نسبت به سلام نکردن کودک را بررسی خواهیم کرد.
- اگر کودک شما به دیگران سلام نمیکند، مقابل بزرگترهای دیگر به او برچسب نزنید. گفتن جملاتی مانند فرزند من خجالتی است یا امروز بد اخلاق شده است، واکنشهای اشتباهی هستند که موقعیت را بدتر میکند. همچنین کودک دچار اضطراب میشود و سلام کردن برای تو دشوار خواهد شد.
- برخی از والدین سلام نکردن کودک را به عنوان یک مشکل خیلی بزرگ جلوه میدهند که این یک واکنش اشتباه است. سعی کنید زمان بیشتری برای آموزش سلام کردن به کودک صرف کنید و سلام نکردن را به عنوان یک مشکل بزرگنمایی نکنید.
- درمورد رویکرد سلام کردن یا خداحافظی به فرزندتان اشاره نکنید. نیازی نیست که کودک را برای سلام کردن اجبار کنید. سعی کنید خودتان با دوستان و خانواده سلام و احوالپرسی کنید تا کودک نیز از شما الگوبرداری کند.
- آموزش سلام دادن به کودکان پیش دبستانی نگرانکننده نیست. سعی نکنید که کودک را مجبور به سلام کردن به همکلاسیهایش کنید. معمولا کودکان پس از استقرار در محیط، سلام کردن را یاد میگیرند.
- علاوه بر آموزش سلام کردن، باید به حریم و فضای شخصی کودکان توجه کنید. کودک را وادار به آغوش گرفتن یا بوسیدن دیگران حتی نزدیکان نکنید. به او بگویید که مجبور نیستی دیگران را در آغوش بگیری و تنها کافی است دست تکان دهیم یا لبخند بزنیم.
- اگر فرزند شما هنگام مواجه با دیگران سلام نکرد، عصبانی نشوید و صبور باشید. یادگیری مهارتهای اجتماعی نیازمند زمان و تمرین است. سعی کنید از او بپرسید که چرا درحال مبارزه است. کمک کنید تا احساسات خود را بیان کند و با او همکاری کنید.
کلام آخر
سلام کردن یک رفتار خوب، مثبت و اجتماعی برای کودکان است. شما به عنوان والدین نباید کودک را مجبور کنید که به دیگران سلام کند. به خاطر داشته باشید که کودک شما درحال یادگیری است و به او زمان بدهید تا استرس کمتری برای سلام کردن داشته باشد. در این مقاله، اهمیت سلام کردن، سنین مناسب برای شروع آن و راهکارهای عملی برای آموزش سلام کردن به کودکان را قرار دادهایم. همچنین واکنشهای منفی والدین نسبت به سلام نکردن کودکان را بررسی کردیم. سعی کنید صبور و شکیبا باشید تا کودک را به بهترین شکل تربیت کنید.
منابع:
24 دیدگاه دربارهٔ «آموزش سلام کردن به کودکان با 9 روش عملی + بازی | سلام کردن بچه ها در جمع»
سلام و عرض ادب
راهکار ها عالی بود
😊سپاس😊
مقاله مفید برای اموزش سلام به کودکان
ممنون رهای عزیز✨🌱
عااااالی بود
😊😊
سر سلام نکردن پسرم
همسرم عصبی شد و دعواش کرد
متاسفانه الان لج کرده و سلام نمیکنه هیجا
چجور میتونم این خشم دخترم رو کنترل کنم
آسمان جان سلام✨ اول اجازه بدین خشمش رو برون ریزی کنه و اجبارش نکنید که سلام کنه. و اگر در موقعیت های مختلف سلام کرد این کار رو تشویق کنید 😊🌱
راهکار ها خیلی موثر بود
ممنون حنا جان🌱
وقتتون بخیر
پسر من ۵سالشه
هر چی یاداوری میکنم سلام کنه از روی اجبازی اینکارو نمیکنه
هر جا میریم اخماشو میکنه تو هم میره تو
فرزانه جان آموزش و یا ساخت عادت جدید زمانبر هستش 😊 با استفاده از تکنیک هایی که در این مقاله یاد گرفتید آموزش دادن رو ادامه بدید تا عادت جدید در فرزندتون شکل بگیره 👌🌱
درود
مفید و کاربردی بود
تشکر
ریحانه جان ممنونم 😊
اگر به روش اصولی به کودک اموزش سلام بدیم با توجه به اینکه زمانبر هس اما به نتیجه میرسه
درسته سمانه جان باید زمان بدیم تا مسیر عصبیش شکل بگیره 😊😊
سلام وقت بخیر
سلام نکردن کودک در سنین پایین خیلی معمولیه اغلب یادش میره یا از اهمیت این موضوع مطلع نیس
سلام آوا جان😊 بله درسته . بهترین کاری که میتونیم انجام بدیم این است که به عنوان الگو رفتار درستی داشته باشیم و آموزش های لازم رو به کودک بگیم 🌱😍
سلام درنا جان
عالی بود
لیلا جان ممنون🌱😊
سلام وخسته نباشید پسرپنج ساله دارم که خجالتی هس وبه هیچ کسی سلام نمیده وکسی هم سوال بپرسه جواب نمیده چکارکنم خیلی نارحت میشم به خاطر رفتارش راهنماییم کنین
دوست عزیزم پیشنهاد میکنیم مقاله رو کامل کنید و زمان بدین و در بستر زندگی آموزش هارو اجرا کنید و اجازه بدین تا عادت های رفتاری شکل بگیره 😊
سلام وقتتون بخیر
من خودم از قبل به بچه هام میسپارم که سلام کنند اما اونها هویت که در شرایط قرار میگیرند امتناع میکنند و در وخواهرام میگن بی ادبن ومن ناراحت میشم
محبوبه جان سلام😊
شاید خیلی از مسائل و موضوعات تربیتی کودک رو اطرافیان ما بهشون آگاه نباشن. بدون ناراحتی میتونید براشون توضیح بدین که تو سنین پایین آموزش بچه ها ممکنه نیاز به زمان بیشتری داشته باشه تا ایشون هم متوجه شرایط بشن✨