شاید اولین چیزی که موقع حرکت در راهروی اسباب بازی فروشی ها به ذهنتون رسیده باشه اینه که کدوم یکی رو انتخاب کنم؟ وسایل زیبا، مبهم و رنگارنگ زیادی در قفسه ها وجود داره! و هر اسباب بازی اصرار داره که برای کودک ما بهترینه. حالا سوال اینجاس موقع خرید اسباب بازی باید چه مواردی رو درنظر بگیریم؟
اسباب بازی ها چیزی فراتر از یک وسیله برای بازی هستند. اونها علاوه بر ارائه سرگرمی، به کودک کمک می کنن که یاد بگیرند، تجربه کنند و بدون دغدغه راه های متنوعی رو کشف کنند و رشد کنند. شاید شما هم مثل من به این نکته توجه کرده باشین یا ممکنه تا حالا این موضوع به ذهنتون نرسیده باشه و بپرسید مگه اسباب بازی خریدن هم نکته داره؟!؟ تو این مقاله همراهمون باشین تا باهم نکاتی درمورد خریدن اسباب بازی یاد بگیریم.
چه وسیله ای برای بازی بچه ها مناسبه
یکی از مهمترین بخشهای زندگی کودک، بازی کردنه و اسباب بازی ها در کنار سرگرم کردن کودک، کمک میکنن توانمندیهای جسمی و ذهنی کودک رشد کنه و در حالی که بیشتر اسباببازیها ایمن هستند، هنوز هم امار زیادی از آسیب های ناشی از اسباب بازی های ناایمن داریم. بر اساس گزارش کمیسیون ایمنی محصولات مصرفی، در سال 2018، 226100 کودک به دلیل آسیبهای ناشی از اسباببازی در بخشهای اورژانس تحت درمان قرار گرفتند و برآورد کردن که 73 درصد برای کودکان کمتر از 15 سال، 70 درصد در کودکان 12 سال یا کمتر و 37 درصد برای کودکان کمتر از 3 سال رخ داده. چون اسباببازیها میتونن ساعتها سرگرمی و یادگیری برای کودک ما فراهم کنن، پس لازمه موقع خرید باید به چند نکته هم توجه کنیم.
متناسب با سن کودک باشد
اولین نکته ای که موقع خرید اسباب بازی باید در نظر گرفت سن کودکه. توجه به این نکته هنگام خرید هدیه برای بچه های دیگه هم خیلی ضروریه. اگه هدیه ای که تهیه میکنیم متناسب با سن کودک نباشه ممکنه باعث ناراحتی کودک بشه.
اسباببازیهای متنوعی برای گروههای سنی مختلف طراحی شده و ممکنه کودک نتونه از اسباببازیهای خاصی استفاده کنه یا دستورالعملها و ویژگیهای اونها رو متوجه بشه. مخصوصا هنگام خرید اسباببازیهایی که قطعات اضافی دارن یا لبههای تیز دارن، باید سن کودک رو در نظر گرفت، چون ممکنه برای کودکان خردسال خطرناک باشه.
اسباب بازی های مخصوص نوزادان باید غیر سمی، نشکن و قابل شستشو باشه. لبه های تیز رو بررسی کنیم. نوزادان به اسباببازیهای نرمی مثل حیوونای عروسکی نیاز دارن که بتونن اونا رو تو دست بگیرن یا جغجغه های سبک و اسباب بازی های موزیکال برای تحریک شنیداری نوزادان مناسبه.
- بیشتر بخوانید: مامانی ( مُردن ) یعنی چی ؟!؟
- بیشتر بخوانید: اصول پول تو جیبی دادن به کودکان
برچسب روی اسباب بازی ها رو بخونید
چند نفر از ما واقعاً برچسب های هشدار رو می خونیم؟ برچسب های هشدار دهنده، اطلاعات مهمی در مورد نحوه استفاده از یک اسباب بازی، سن مناسب و وجود قطعات کوچک پیش بینی نشده رو ارائه میدن. مثلا موقع خرید لگو حتما دیدین که روی بسته بندی اخطار «به دلیل وجود قطعات کوچک برای کودکان زیر ۳۶ ماه مناسب نیست» نوشته شده، پس نیازه به هشدارها توجه کنیم.
از یه اسباب بازی به تعداد زیاد نخرید
مثلا بچه ما علاقه به ماشین داره و بریم براش ماشینهای مختلف تو رنگا و مدلای مختلف بخریم. اگه کودکمون اسباببازیهای زیادی داره، این کار باعث میشه حوصله ش سر بره و تمرکزش رو از دست بده و پرخاشگریش بیشتر بشه. تعداد زیاد اسباب بازی باعث میشه بچه ما ندونه از کجا شروع کنه و با چی بازی کنه. پس مهمه که اسباببازیها رو برداریم و فقط تعدادی از اونها رو بیرون نگه داریم. این به کودکمون کمک می کنه تا تمرکزش بیشتر شه و از اسباب بازی هاش استفاده بیشتری بکنه.
راهنما و راه حل نداشته باشه
در نظر داشته باشیم که اسباب بازی ای تهیه کنیم که نقشه، راهنما و راه حل نداره یا اگرم داره این راهنماها رو قبل از اینکه اسباب بازی رو به کودکمون بدیم از جعبه ی اسباب بازی خارج کنیم.
وسایلی که نقشه و راهنما دارن، خلاقیت و ابتکار کودکمون رو از بین می برن. این وسایل فقط و فقط مونتاژ کردن رو به بچه هامون یاد میدن. در این شرایط کودکمون تلاش نمیکنه تا با اون قطعات چیز جدیدی خلق کنه که قبلا وجود نداشته. طبیعی هم هست که بعد از چندبار سرهم کردن، اون وسایل دیگه براش جذابیتی نداشته باشن.
و مهمتر از همه، وسایلی که راهنما و نقشه نداره باعث افزایش خلاقیت و راه حل محوری کودک میشه و یاد میگیره چجوری خودش رو سرگرم کنه.
خلاقیت رو تشویق می کند
اسباب بازی هایی که همه کارها رو برای کودک انجام میده سرگرم کننده نیستند. بچه ها دوست دارند از تخیلشون هم استفاده کنن، پس مطمئین بشیم اسباب بازی هایی که به بچه مون میدیم این قابلیت رو داشته باشه! به جای یک کیت لگو برای ساخت یک کشتی، متونیم چند تا بلوک ساختمونی بخریم تا بچه مون هرچی دوست داره بسازه!
اسباببازیهایی که علایق خاص فرزندمون را تامین میکنه، گاهی اوقات خوبه، اما این اطمینان رو هم حاصل کنیم که برای کودک ما جذاب و سرگرم کننده هم هست، نه فقط یک علاقه گذرا. علاوه بر این، به دنبال اسباببازیهایی باشیم که خلاقیت و اکتشاف رو تشویق میکنن، چون اینها بیشترین فرصتهای یادگیری رو برای کودک ما فراهم میکنن.
مراقب باتری های دکمه ای باشید
طبق گزارش آکادمی اطفال آمریکا، هر سال در ایالات متحده بیش از 2800 کودک پس از قورت دادن باتری های دکمه ای در اورژانس تحت درمان قرار می گیرند. این باتریها نه تنها خطر خفگی، بلکه در صورت بلعیدن میتونن پوشش اندامهای داخلی رو بدون هیچ علامت یا نشانه اولیه فرسایش بدن.
وسایل بازی بدون دغدغه بخریم
دوست خوبم حواسمون باشه خرید وسایل گرون و ظریف که انتظار داریم کودکمون سالم و بی نقص نگهشون داره، کار اشتباهیه. همیشه باید چیزی بخریم که دغدغه ی این رو نداشته باشیم که کودکمون خرابش میکنه. حتما این نکنه رو هم در نظر بگیریم که کودکمون در هر زمان و مکانی که دوست داشت بتونه از وسایل بازیش استفاده کنه.
مثلا بهتره که دنبال عروسکی باشیم که دخترمون بتونه لباس ها و کفش و کیفش رو عوض کنه و آسیب نبینه. اسباب بازی هایی که قطعاتش رو بدون دغدغه از هم جدا کنه و بتونه با خلاقیت و چیزی که توی فکرشه قطعاتش رو جابه جا کنه، حذف و اضافه کنه و از خلاقیتش به خوبی استفاده کنه. وسایل بازی ای که بتونن بدون دغدغه قطعاتش رو از هم جدا کنن و با خلاقیت و چیزی که توی فکرشونه قطعاتش رو جابه جا، حذف و اضافه کنن و از خلاقیتش به خوبی استفاده کنن.
خرید اقلام کودک باید یک فرآیند لذت بخش و آگاهانه باشه. تحقیق کنید، سن و علایق کودک، ارزیابی ایمنی و نگاه به قیمت و دوام، همگی منجر به خرید موفقی می شه که کودک شما آن را دوست خواهد داشت. با کمی تحقیق و برنامه ریزی، می تونیم مطمئین بشیم که فرزندمون بهترین تجربه ممکن رو در خرید اسباب بازی دارند.
راستی، شما هم توی خرید وسایل بازی به این نکته ها توجه میکنید از تجربتون برامون بنویسید?!?