بوی بد پای کودک ناشی از چیست؟ مشکل بوی بد پا در کودکان یک مشکل رایج است و در سنین مختلف میتواند وجود داشته باشد. کودکان همانند بزرگسالان از لحاظ میزان تعریق یا شدت بوی عرق با هم متفاوت هستند و ممکن است این موضوع در برخی از کودکان شدیدتر باشد. اما دلایل بوی بد پای کودک چیست؟
برای رفع هر مشکل ابتدا باید به بررسی دلایل موضوع بپردازیم. در ادامه اصلیترین علل بوی بد پا در کودکان را بررسی میکنیم و به راهکارهای رفع مشکل میپردازیم. با ما همراه باشید.
سرفصلهای این مطلب
Toggleدلایل بوی بد پای کودک؛ چرا بوی پا در برخی از کودکان شدیدتر است؟
باکتریها برای رشد و تکثیر به گرما و رطوبت نیاز دارند. هنگامی که پا برای ساعاتی در جوراب و کفش قرار میگیرد، محیط مناسبی برای تعریق زیاد و رشد باکتریها فراهم میشود. در نتیجه، هر عاملی که شرایط را برای ایجاد باکتریها مساعدتر کند، به افزایش بوی بد پای کودک منجر میشود. اصلیترین عواملی که در مساعد کردن محیط دخیل هستند عبارتند از:
1_ تعریق زیاد
هنگامی که پا در کفش عرق میکند، میزان رطوبت در محیط بسته افزایش مییابد و باکتریها شروع به تولیدمثل میکنند؛ در مرحلهی بعدی این باکتریها با عرق پا ترکیب میشوند و پروتئینهای موجود در عرق را به اجزایی تجزیه میکنند که بوی ناخوشایندی ایجاد میکند. در نتیجه، به طور طبیعی بوی بد پای کودک با میزان تعریق رابطهی مستقیم دارد؛ هرچه تعریق بیشتر، بوی نامطبوع هم شدیدتر.
عوامل زیر میتواند از دلایل شدیدتر بودن تعریق در برخی از کودکان باشد:
- عوامل ژنتیکی: در علم پزشکی به تعریق بیش از حد هیپرهیدروزیس گفته میشود. ژنتیک و صفات ارثی یکی از دلایل مهم هیپرهیدروزیس است. بنابراین برخی از کودکان به صورت ارثی، تعریق بیشتری در نواحی دستها، پاها، زیربغل و صورت دارند.
- تغییرات هورمونی: میزان تعریق در کودکانی که به سنین نوجوانی پا گذاشتهاند و در دورهی بلوغ هستند، بیشتر است؛ زیرا تغییرات هورمونی شدت عرق کردن را افزایش میدهد.
- استرس و اضطراب: معمولاً به این عامل کمتر توجه میشود؛ اما کودکانی که با مشکل اضطراب درگیر هستند و در موقعیتهای مختلف سطوح بالاتری از استرس را تجربه میکنند، تعریق بیشتری خواهند داشت. (در مقالات «خطاهای فرزند پروری» و «سبکهای فرزند پروری غلط» به موضوع فرزندپروری اصولی بیشتر پرداختهایم.)
بیشتر بخوانید:
2_ کمتوجهی به نکات بهداشتی
یکی دیگر از دلایل مهم بوی بد پای کودک میتواند رعایت نکردن نکات مربوط به بهداشت پا باشد. کودکان به خصوص زمانی که در سنین پایینتر هستند، ممکن است رعایت نکات بهداشتی را در اولویت قرار ندهند و این موضوع به نظارت و آموزش والدین نیاز دارد.
اگر پاها به صورت اصولی و کامل شستشو داده نشود یا پس از شستشو به شیوهی صحیح خشک نشود، تجمع باکتریها و بوی بد پای کودک افزایش خواهد یافت. به کودک بیاموزید هر روز پاهایش را با آب گرم و صابون شستشو دهد و هربار پیش از پوشیدن کفش از جوراب تمیز استفاده کند؛ جوراب تمیز و خشک جلوی رشد باکتریها را میگیرد. (البته این موارد در صورتی است که فرزندتان بتواند این کارها را به تنهایی انجام دهد؛ در غیر این صورت نیاز است خودتان وارد عمل شوید!)
3_ کفش یا جوراب نامناسب
پوشیدن کفشها یا جورابهایی که تهویه ندارند و گرما و رطوبت را محبوس میکنند، یکی از دلایل پررنگ بوی بد پا در کودکان است. علاوه بر این، نبود تهویه میزان تعریق را هم افزایش میدهد. به جای استفاده از جورابهای نایلونی یا جورابهایی که الیاف مصنوعی دارند، از جورابهای با جنس نخ پنبه استفاده کنید. پوشیدن جورابهای آنتیباکتریال از تولید باکتریها جلوگیری میکند.
کفشهای با جنس نامناسب و پلاستیکی هم جلوی تهویه را میگیرند؛ علاوه بر این، جنس نامناسب داخل کفش میتواند بوهای نامطبوع را به خود جذب کند و حتی با شستشوی پا یا عوض کردن جوراب، مجدداً این بو را به پا منتقل کند. کوچک بودن کفش هم میتواند میزان تعریق پای کودک را افزایش دهد؛ در نتیجه از مناسب بودن سایز کفش اطمینان حاصل کنید.
4_ عفونت قارچی پا
عفونت قارچی یک مشکل پوستی است که معمولا از بین انگشتان پا شروع میشود و بیشتر برای کسانی رخ میدهد که پاهایشان برای ساعات طولانی در کفشهای با تهویهی پایین است. پوسته پوسته شدن پا، قرمز شدن و خارش، از علائم اولیهی عفونت قارچی محسوب میشود. (منبع)
بنابراین یکی از دلایل بوی بد پای کودک میتواند عفونت قارچی باشد که با علائم گفته شده قابل مشاهده است. در این شرایط استفاده از داروهای ضدقارچ به بهبود مشکل کمک میکند.
بیشتر بخوانید:
چگونه مشکل بوی بد پا در کودکان را رفع کنیم؟
در بخش قبل به رایجترین علل بوی بد پای کودک پرداختیم. در این بخش به راهکارهایی اشاره میکنیم که میتوانند با حذف هر یک از موارد بخش قبل، به رفع مشکل کمک کنند.
هوا خوردن کفشها
به کودک بیاموزید کفشهای خود را هر بار پس از استفاده در یک محیط باز قرار دهد تا فضای داخلی کفش خشک شود و بوهای نامطبوعی که به قسمت داخلی کفش جذب شده است، کاهش یابد.
خودداری از پوشیدن مداوم یک کفش
هنگامی که کودک یک کفش را به صورت مداوم و ساعات طولانی میپوشد، زمان کمتری برای هوا خوردن فضای داخل کفش وجود خواهد داشت. پوشیدن دو یا چند کفش به صورت یک در میان، به کاهش بوی پای کودک کمک میکند.
استفاده از جوراب تمیز و خشک
همانطور که گفته شد، باکتریها برای رشد و تکثیر به رطوبت و گرما نیاز دارند؛ بنابراین استفاده از جورابهای با جنس نخپنبه و تعویض مداوم آنها، از مرطوب شدن محیط بستهی کفش جلوگیری میکند.
شستشوی روزانهی پاها
به کودک بیاموزید پس از بیرون آوردن کفش، پاهایش را با آب گرم و صابون شستشو دهد و بین انگشتها را هم به شیوهی صحیح بشوید؛ سپس با یک پارچهی خشک و تمیز پاها و بین انگشتان را به طور کامل خشک کند.
بیشتر بخوانید:
استفاده از کفش مناسب
کفشهایی که تهویهی بیشتری دارند و مناسب سایز پای کودک هستند، به کاهش بوی بد پای کودک کمک میکنند. (کفشهای تنگ میزان تعریق را افزایش میدهند.)
استفاده از اسپری ضدعفونی کننده
اسپریهای ضدعفونی کننده داخل کفش حاوی ذرات آنتی باکتریال هستند که باکتریهای پا و کفش را از بین میبرند و بوی پا را کاهش میدهند. (از یک برند خوب و قابل اعتماد استفاده کنید تا حساسیت ایجاد نکند.)
استفاده از کفیهای آنتی باکتریال
این کفیها میتوانند میزان تعریق را کاهش دهند و از رشد باکتریها یا ایجاد عفونت قارچی جلوگیری کنند.
لایه برداری پوست پا
یکی از راههای افزایش سلامت پوست پا و کاهش بوهای نامطبوع، لایه برداری پا است. از لایهبردارهای طبیعی و خانگی هم میتوان برای این کار استفاده کرد؛ به عنوان مثال میتوانید ترکیب شکر دانهریز، روغن نارگیل و دو قطره آبلیمو را برای پنج دقیقه روی پاهای کودک و بین انگشتان او ماساژ دهید. ترکیب قهوهی آسیابشده و روغن نارگیل هم مناسب است. پوست سخت پا زمانی که نرم و خیس میشود، محیط مناسبی برای رشد باکتریها فراهم میکند. (منبع)
قرار دادن پاها در محلول آب و سرکه یا آب و آبلیموی تازه
آب ولرم و سرکه را به نسبت دو به یک با هم مخلوط کنید و پاهای کودک را به مدت ۱۵ الی ۲۰ دقیقه در این ترکیب قرار دهید. استفاده از آبلیموی تازه نیز مفید است. (به جای سرکه) همچنین میتوانید ناحیهی داخلی پوست لیمو را روی پا ماساژ دهید. این کار هم میتواند به کاهش بوی بد پای کودک کمک کند. (البته اگر روی پا زخم یا خراشیدگی وجود داشته باشد، سرکه و آبلیمو باعث سوزش و تحریک زخم میشود.)
کوتاه کردن ناخنها و تمیز کردن زیر ناخنهای پا
کوتاه کردن مداوم ناخنهای پا و تمیز کردن آلودگیهای زیر ناخنها هم اهمیت زیادی دارد.
استفاده از جوش شیرین
میتوانید دو قای چایخوری جوش شیرین را شب در کفش کودک بریزید و صبح آن را خالی کنید. جوش شیرین هم میتواند با کاهش بوی بد کفش و پا کمک کند.
استفاده از صندل در هوای گرم
پوشیدن کفشهای ورزشی در هوای گرم، بوی نامطبوع پا را افزایش خواهد داد. تا حد امکان در فصول گرم سال از کفشهای آزاد و صندل برای کودک استفاده کنید.
مراجعه به پزشک
اگر راههای مختلف را امتحان کردید و همچنان این مشکل وجود دارد، بهتر است به پزشک متخصص اطفال مراجعه کنید. شاید بوی بد پای کودک دلیل عمیقتری دارد که نیازمند بررسی پزشک است.
کلام آخر
به پایان مقالهی بوی بد پا در کودکان رسیدیم. پوست پا هم مانند پوست دست یا صورت به رسیدگی نیاز دارد و اهمیت این موضوع به دلیل قرار گرفتن پا برای ساعات طولانی در کفشها بیشتر هم میشود. راهکارهایی که باعث کاهش رطوب و دما در محیط کفش میشوند، به کم کردن بوی بد پا کمک میکنند.
شما تا به حال از چه راهکارهایی استفاده کردهاید؟ نظرات و تجربیات خود را با ما به اشتراک بگذارید.
منابع: