اصول فرزند پروری نوجوان؛ ۵ نکته که خوب است بدانید

عکس همایش یا کارگاه باشه

دعوت به سخنرانی

شما می‌توانید به جای مطالعه متن زیر، با شماره ###########  تماس بگیرید و توضیحات دقیق‌تری را دریافت کنید

فرم دعوت به سخنرانی

 

از این که علاقه مندید تا مباحث آموزشی فرزندپروری و تربیت فرزند در شهر و یا مجموعه خود منتقل کنید از شما متشکریم و امیدواریم که بتوانیم با همکاری بسیار دقیق و حرفه‌ای با یکدیگر برنامه‌ای فوق‌العاده پیش رو داشته باشیم.

به منظور افزایش کیفیت برنامه لطفاً این صفحه را بسیار دقیق مطالعه بفرمایید.

چه برنامه‌ای مناسب من است؟

پیش از هرچیز لازم است با سبک‌های مختلف برگزاری برنامه‌ها آشنا شوید تا در صورت لزوم بتوانید بهترین و متناسب‌‌‌ترین حالت برای شرایط خود را انتخاب نمایید.

برنامه‌های غیر حضوری و از طریق اینترنت و کوتاه مدت. روشی مناسب برای کاهش هزینه‌ها و موضوعاتی که نیاز به تمرین کمتری دارند.

روشی مناسب برای تعداد مخاطبان کم و به صورت کاملاً عملی. معمولاً در زمان یک و دو روز توصیه می‌شود

کنفرانس معمولاً برای تعداد زیادی از مخاطبان کاربرد دارد و گزینه مناسبی برای ثبت نام در کارگاه‌ها می‌باشد

دوره‌ها در حقیقت کارگاه‌های و برنامه‌های کاملاً عملی هستند که به صورت چند جلسه‌ای برگزار می‌شوند.

درنا شریفی کیست؟

خدماتی از طرف مجموعه ما ارائه می‌شود

چطوری درخواست خود را ارسال کنیم؟

راه اول:

راه دوم:

شما می‌توانیدبا شماره ########  تماس بگیرید و توضیحات دقیق‌تری را دریافت کنید.

اصول فرزند پروری نوجوان؛ ۵ نکته که خوب است بدانید

سرفصل های اصلی این مطلب:

نوجوانی یکی از عجیب‌ترین و پرچالش‌ترین دوره برای والدین و فرزند است. در این دوره والدین رفتارهای فرزند خود را غیرقابل تحمل می‌دانند و نوجوانان تصور می‌کنند که والدین آن‌ها را درک نمی‌کنند. اما بهترین سبک فرزند پروری نوجوان چیست و والدین چطور می‌توانند از این دوره سخت نیز با موفقیت عبور کنند؟ در این مقاله از وب سایت سلام آگاهی قصد داریم به سراغ فرزند پروری در دوره نوجوانی بپردازیم.

آنچه در ذهن نوجوانان می گذرد

شاید مهم‌ترین چیزی که برای فرزند پروری درست در دوره نوجوانی نیاز دارید بدانید، این است که در ذهن نوجوان شما چه می‌گذرد. در این دوره، اغلب نوجوانان باید از وابستگی‌های دوره کودکی خود جدا شوند و هویتی مستقل ایجاد کنند. فرزند شما در این سن انواع مختلفی از علایق، عقاید و چیزهای مختلف را امتحان می‌کند تا در نهایت بتواند به شخصیتی برسد که مناسب او است.

در واقع، شما به عنوان والد باید بدانید فرزند شما در حال یک نبرد تمام عیار است. او باید همزمان تلاش کند بفهمد می‌خواهد چه کسی باشد و تغییرات هورمونی گاهی گیج‌کننده را نیز مدیریت کند. نوجوانان همچنین باید با ظاهری که در حال تغییر است و بر اعتماد به نفس او تاثیر می‌گذارد کنار بیاید و با احساسات بسیاری برای اولین بار روبه‌رو شود.

شما همچنین باید بدانید مغز نوجوانان به شکل متفاوتی از بزرگسالان و البته کودکان عمل می‌کند. بزرگسالان با بخش جلویی مغز خود، یعنی قشر پیشانی که مسئول قضاوت خوب و پیامدهای بلند مدت است تصمیم می‌گیرند. این در حالی است که این بخش از مغز حداقل تا ۲۵ سالگی در افراد تکامل نمیابد. بنابراین، مسئولیت تصمیم‌گیری در نوجوانان بر عهده آمیگدال که بخش احساسی است قرار دارد. پس تا اینجا می‌توانیم کمی از تصمیمات ناگهانی و ریسکی نوجوانان را درک کنیم.

تغییرات سبک فرزند پروری با ورود به دوره نوجوانی

بسیاری از والدین برخلاف این که آگاهی نسبتا کاملی نسبت به تغییرات جسمی و روانی فرزند خود در دوره نوجوانی دارند، نمی‌دانند چه تغییراتی را باید در سبک فرزند پروری نوجوان اعمال کنند. با رسیدن به سن نوجوانی والدین ممکن است به دلیل تغییرات در رفتار آن‌ها، از فرزند خود بیش از قبل شکایت کنند و حتی به دلیل نگرانی که برای او دارند کمی کنترل‌گرانه‌تر رفتار کنند.

تمامی این رفتارها در نهایت باعث ایجاد تعارضات بین والدین و فرزند می‌شود که در دوره نوجوانی امری بسیار رایج است. اما با ورود به دوره نوجوانی، شما باید با فرزند خود مانند یک فرد بزرگسال رفتار کنید. اگر دوست دارید تا تعارضات رابطه شما و فرزندتان کاهش پیدا کند، باید به خواسته‌های او نیز احترام بگذارید، کمتر با او بحث کنید و انتظار نداشته باشید که فقط از گفته‌های شما اطاعت کند.

به یاد داشته باشید که شما مهم‌ترین الگوی فرزندتان هستید. اگرچه نوجوانان تاثیر زیادی از همسالان و گروه دوستان خود می‌گیرند اما نحوه رفتار و انجام مسئولیت‌های شما تأثیر عمیق و طولانی مدت بر فرزندان خواهد داشت. چند تغییری که در سبک فرزند نوجوان می‌تواند به شما کمک کند عبارتند از:

  • درباره پیامد رفتارها با آن‌ها صحبت کنید
  • با چیزهایی که برای نوجوانتان مهم است آشنا شوید
  • از نوجوان خود بپرسید که آیا می‌خواهد وقتی مشکلاتی به سراغ شما می‌آید، پاسخ دهید یا فقط می‌خواهد شما گوش دهید.
  • از نصیحت کردن نوجوانان بپرهیزید زیرا این کار باعث فاصله گرفتن آن‌ها از شما می‌شود
  • تا جایی که می‌توانید از فرزند خود حمایت کنید تا او بتواند به شما اعتماد کند

۵ نکته ضروری در فرزند پروری نوجوان

چالش‌های رابطه والدین و فرزندان در دوره نوجوانی به اوج خود می‌رسد. روش‌های تربیتی که تا پیش از این به خوبی عمل کرده بود دیگر کار نمی‌کند و در این دوره با خواسته‌های جدیدی از فرزند خود روبه‌رو می‌شوید. این در حالی است که برخی از این خواسته‌ها و انتخاب‌ها ممکن است شما را بترساند و  برخی دیگر شما را امیدوار کند. اما چطور باید نوجوان را راهنمایی کنیم تا با کمترین آسیب از این مرحله عبور کند. در ادامه ما ۱۰ نکته ضروری در فرزند پروری نوجوان را بررسی می‌کنیم که می‌تواند در این مسیر راهنمای شما باشد.

۱-زمانی را برای با هم بودن اختصاص دهید

یک مکالمه چند دقیقه‌ای با نوجوان در حالی که بعد از شام یا درست قبل از خواب در حال تمیز کردن منزل هستید، می‌تواند درهای ارتباطی شما و فرزندتان را باز نگهدارد و شما را در جریان کارها قرار دهد. حتی نوجوانانی که به نظر می‌رسد فراموش کرده‌اند که والدینشان چه کسانی هستند در ۲۳ ساعت دیگر در روز، معمولاً وقتی در رختخواب می‌نشینند، به یک آغوش شب بخیر و چت حضوری پاسخ می‌دهند. به جز این صحبت‌های کوتاه، زمانی را برای یک کار اختصاصی با نوجوان خود، مانند باشگاه رفتن، اختصاص دهید.

۲-به خواسته های او احترام بگذارید

انتظار نداشته باشید که نوجوان شما هر چیزی که می‌گویید را بدون چون و چرا قبول کند. سال‌های نوجوانی، دوره امتحان کردن عقاید و آدم‌های مختلف است و این کار برای پیدا کردن هویت نوجوان ضروری به‌شمار می‌رود. بنابراین اشکالی ندارد اگر شما و فرزندتان در برخی موارد تفاهم نداشته باشید و یا به چیزهای متفاوتی علاقمند باشید. برای خواسته‌ها و کشفیات نوجوان خود گوش شنوا داشته باشید زیرا هرچه بیشتر به گفته‌های او احترام بگذارید او نیز می‌آموزد تا به دیدگاه شما احترام بگذارد.

۳-انتظارات خود را به صورت واضح بیان کنید

بسیاری از مواقع فرزندان یک خانواده به دلیل این که نمی‌دانند والدین دقیقا چه چیزی از آن‌ها می‌خواهند احساس سردرگمی می‌کنند. شما باید انتظارات خود را به صورت واضح بیان کنید تا نوجوان بداند باید چطور عمل کند. درباره انتظارات و خواسته‌های خود با فرزندتان ضحبت کنید و نظرات او را نیز در این باره بشنوید. به این ترتیب می‌توانید خواسته‌ها و اهداف را با یکدیگر همسو و در یک جهت حرکت کنید.

۴-قوانین مشخصی را برای خانه معین کنید

این که نوجوان شما اعلام کند که می‌خواهد مستقل باشد، در این مقطع سنی اصلا چیز عجیبی نیست. بنابراین، خوب است تا پیش از آن خود را برای دوره‌های سرکشی آماده کنید. همانطور که گفتیم، در فرزند پروری نوجوان والدین باید بتوانند انتظارات روشنی داشته باشند و علاوه بر آن محدودیت‌ها و پیامدهایی ایجاد کنند تا دلسوزانه آن انتظارات و مرزها را اعمال کنند.

به عنوان مثال، برای حمایت از ارزش مهربانی نسبت به یکدیگر، ممکن است دستورالعملی را تعیین کنید که صدای بلند، فریاد زدن یا کوبیدن درهای خانه وجود نداشته باشد. برای حمایت از اینکه چقدر برای ارتباط مداوم بین اعضای خانواده ارزش قائل هستید، ممکن است تصمیم بگیرید که کل خانواده حداقل سه بار در هفته با هم شام بخورند.

البته این نکته بسیار ضروری است که در هنگام تعیین قوانین خانه انتظارات و خواسته‌های نوجوان خود را نیز در نظر بگیرید. همچنین در صورتی که با او موافق نبودید توضیح دهید چرا این کار را باید برای خانواده انجام دهید.

۵-یک شنونده همدل باشید

گوش دادن فعال به همراه همدلی و اهمیت دادن یکی از مهم ترین نکات در فرزند پروری نوجوان است. تحقیقات نشان داده است الگوهای مغز افراد زمانی که از نزدیک به یکدیگر گوش می‌دهند و صحبت کردن یکدیگر را تماشا می‌کنند، هماهنگ می‌شود. در نتیجه ارتباط بین آن‌ها قوی‌تر می‌شود.(منبع) احساس شنیده نشدن می‌تواند به گوشه‌گیری و کاهش اعتماد به نفس منجر شود و در نهایت ممکن است احتمال اضطراب، افسردگی و مصرف مواد را افزایش دهد.(منبع) بنابراین، گوش دادن را جدی بگیرید.

بیشتر بخوانید:

چطور درباره مسائل مهم با نوجوان صحبت کنیم؟

همانطور که نوجوانان به سمت مستقل شدن و پیدا کردن شخصیت خود حرکت می‌کنند، ممکن است با انتخاب‌های دشواری در مورد جنسیت، هویت، ملاقات با جنس مخالف، رابطه جنسی، الکل، مواد مخدر و سیگار و موارد دیگر مواجه شوند. در چنین مواردی، ساده‌ترین کاری که والدین انجام می‌دهند دیکته کردن درست و غلط به فرزند خود است که در اغلب موارد نیز نتیجه عکس دارد.

اما چه باید کرد؟ اگر دقت کرده باشید، نوجوانان اغلب در مورد کارهایی که بچه‌های دیگر انجام می‌دهند، یا گرایش‌ها در مدارس یا گروه‌های همسالانشان صحبت می‌کنند. آن‌ها در واقع با این روش راهی برای ایجاد اعتماد میان والدین و صحبت درباره پیامد انتخاب‌های خاص یا خطرات و نگرانی‌های مختلف ایجاد می‌کنند. بنابراین شما تنها با گوش دادن به نوجوان خود می‌توانید در مواقع لازم او را راهنمایی کنید. به خاطر داشته باشید تا زمانی که راه‌های ارتباطی باز بماند، می‌توانید مطمئن باشید که اگر مشکلی پیش بیاید، فرزندانتان همچنان برای تأیید یا حمایت به سراغ شما می‌آید.

در میان گفتگوها، شما همچنین می‌توانید در مورد تجربیات خود صادقانه صحبت کنید و اطلاعات و تجربیات خود را در اختیار کودک قرار دهید. در فرزند پروری نوجوان این نکته مهم است که نوجوان بداند تصمیم‌گیری به عهده خودش بوده و نه تحت فشار خانواده و اجتماع گرفته نشده‌اند.

کلام آخر

نوجوانی را می‌توانیم پر چالش‌ترین دوره زندگی هر فردی بدانیم که اگر با راهنمایی و قرار گرفتن در مسیر درست طی نشود، ممکن است پیامدهای آن تمام طول زندگی فرد را تحت تاثیر قرار دهد. از این رو، اهمیت وظیفه والدین در فرزند پروری نوجوان دوچندان می‌شود و پدر و مادرها باید نهایت تلاش خود را برای راهنمایی درست فرزند خود انجام دهند. از این رو، پیشنهاد می‌‌کنیم اگر فرزند شما در دوره نوجوانی یا در حال ورود به این دوره است، حتما از یک روانشناس متخصص کمک بگیرید تا بتوانید این دوره پرچالش را به خوبی پشت سر بگذارید.

Hidden
نظرات شما

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Array