کنجکاوی کودکان در مورد اعضای بدن طبیعی است و والدین نباید با آن مبارزه کنند. در این مقاله کنجکاوی جنسی کودکان در مورد اعضای بدن را بررسی کردیم و خلاصهای از آن را برای شما قرار دادهایم.
دلایل کنجکاوی کودکان در مورد اعضای بدن:
- اکتشاف
- آگاهی از تفاوتها
- خود تسکینی
واکنش والدین هنگام مشاهده لمس اندام جنسی کودک:
- حفظ خونسردی و آرامش
- آموزش با مهربانی
- یاد دادن قوانین به کودک
سنین مناسب برای آموزش:
- 18 ماهگی تا 3 سالگی تمرکز بر نامهای اندامهای خصوصی و آموزش آنها
- 4 تا 5 سالگی افزایش دانش کودک و آموزش اجازه گرفتن
- 6 تا 8 سالگی آمادگی برای بلوغ و تصویرسازی مثبت از اندامهای بدن
- نوجوانی شروع بحثهای جدی و مهم برای ایجاد روابط سالم و مفید
سرفصلهای این مطلب
Toggleکنجکاوی کودکان در مورد اعضای بدن از چه سنی شروع میشود؟
از دوران نوزادی کودکان به یادگیری اعضای بدن خود کنجکاو و علاقهمند میشوند. کنجکاوی کودکان در مورد اعضای بدن طبیعی است و والدین میتوانند با کنترل آن، کودک را به درستی هدایت کنند. معمولا کودکان از سنین 18 تا 20 ماهگی نسبت به اعضای بدن خود کنجکاو میشوند و برخی از کلمات مربوط به اعضای بدن را یاد میگیرند.
به عنوان مثال، صورت، شکم، دست و پا را میشناسند. سایر اعضای بدن را نیز بعد از یک سال یاد میگیرند و آنها را درک میکنند. اما کنجکاوی جنسی کودکان در مورد اعضای بدن نیز حائز اهمیت است و والدین باید آگاهانه با آن برخورد کنند.
کنجکاوی جنسی کودکان در مورد اعضای بدن از سوال کردن آنها شروع میشود. معمولا کودکان در 3 تا 6 سالگی در مورد اندامهای جنسی خود کنجکاو میشوند. این کنجکاوی یک بخش طبیعی از رشد کودک است و والدین تفاوت رفتارهای جنسی کودکان را بهتر میتوانند درک کنند.
دلایل کنجکاوی جنسی کودک چیست؟
کودکان از دوران نوزادی درمورد اعضای بدن خود کنجکاو هستند و هر چه بزرگتر میشوند، این کنجکاوی نسبت به اندامهای خصوصی نیز بیشتر میشود. کنجکاوی جنسی کودکان در مورد اعضای بدن زمانی که در حمام برهنه هستند و پوشک میشوند، آغاز شده و اندامهای خود را لمس میکنند. این رفتار غیر طبیعی نیست و تنها از روی کنجکاوی بدن است. دلایل بروز کنجکاوی جنسی کودکان در مورد اعضای بدن:
1_ اکتشاف
کودکان از دوران نوزادی به همه چیز کنجکاوی نشان میدهند و بدن آنها نیز از این قاعده مستثنی نیست.
2_ آگاهی از تفاوتها
کودک نسبت به بدن خود کنجکاو است. این باعث میشود که تفاوتهای خود با جنس مخالف را درک کند و کنجکاو شود که چرا با افراد دیگر متفاوت است.
3_ آرامش
لمس اندام تناسلی میتواند باعث ایجاد آرامش و خود تسکینی در کودک شود.
زمانی که کودک اندام خصوصیاش را لمس کرد چه واکنشی نشان دهیم؟
زمانی که کودکان اندامهای خصوصی خود را لمس میکنند، والدین باید آگاهانه رفتار کنند. این رفتار ممکن است ناخوشایند باشد، اما در هر دو جنس مونث و مذکر کاملا طبیعی است. توجه کنید که کنجکاوی کودکان در مورد اعضای بدن، لمس و یا مالیدن اندامهای خصوصی در کودک، به معنای نیاز جنسی مانند بزرگسالان نیست و نباید رفتارهای غیر طبیعی از خود نشان دهید.
زمانی مشاهده کردید کودک اندامهای خصوصی خود را لمس میکند، نکات زیر میتواند به شما در تربیت جنسی کودک کمک کند.
1_ مکانهای لمس اندامهای خصوصی را مشخص کنید
به کودک خود نام دقیق اندامهای جنسی را آموزش دهید. سپس، به او بگویید که لمس اندام جنسی در اجتماع کار مناسبی نیست و باید هنگام حمام و یا خوابیدن میتوانند آن را لمس کنند. به کودک خود یاد بدهید که لمس اندامهای بدن یک کار طبیعی است و باید در خلوت انجام شود.
2_ با مهربانی به کودک آموزش دهید
اگر کودک با لمس اندامهای جنسی خود احساس لذت دارد، باید منطقی رفتار کنید و احساسات او را کنترل کنید. به کودک بگویید که میدانم این کار احساس خوبی برای تو دارد و متوقف کردن آن سخت است. در این هنگام، میتوانید توجه او را با سوالات نامرتبط تغییر دهید و یا یک اسباببازی یا فیجت برای بازی پیشنهاد دهید.
3_ قوانین را به کودک آموزش دهید
به کودک خود یادآوری کنید که برخی از اعضای بدن دارای قوانین خاصی هستند و هیچکس نباید آنها را ببیند و یا لمس کند. همچنین آنها نیز نباید به اندامهای تناسلی دیگران دست بزنند.
4_ آرام باشید و خونسردی خود را حفظ کنید
هنگامی که درمورد لمس اندامهای خصوصی با فرزند خود صحبت میکنید، فریاد نکشید. صدای خود را کنترل کنید و از کلمات سرزنشی یا منفی استفاده نکنید. مراقب لحن و زبان بدن خود باشید و با استرس صحبت نکنید. در صورت بروز هر کدام از این موارد، کودک احساس میکند که کار شرمآور و بدی انجام داده است. در این زمان، خندیدن جایز نیست. زیرا کودک فکر میکند که این کار یک عمل احمقانه است.
اگر کودک نسبت به دیدن بدن دیگران کنجکاو بود چه رفتاری داشته باشیم؟
همانطور که کودک رشد میکند و بزرگ میشود، کنجکاوی او نیز بیشتر میشود. ممکن است او بخواهد بدن دوستان و افراد دیگر را نیز ببیند و نسبت به آنها کنجکاوی نشان دهد. والدین باید در انتظار بروز این رفتار از کودک باشند و بتوانند به آن پاسخ درستی دهند. در این زمان، باید به کودک خود یاد بدهید که به حریم خصوصی و مرزهایی که با دیگران دارند، احترام بگذارند. به کودک خود بگویید که هر شخص حریم خود را دارد و کلمه نه نقش بسیاری در تربیت او دارد.
به کودک خود آموزش بدهید که نه گفتن نه تنها برای دیگران، بلکه برای او نیز مفید است. هنگامی که شخصی بخواهد بدن او را لمس کند، باید با اعتماد به نفس و محکم نه بگوید. فضای شخصی خود و دیگران را برای کودک معین کنید تا از آنها عبور نکند.
چگونه و در چه سنی در مورد اندام جنسی به فرزندمان آموزش دهیم؟
آموزشها و تمرینات خاصی در هر سن برای کودکان وجود دارد. والدین باید در هر دوره و سن خاص درمود اهمیت اندامهای جنسی به کودک خود کمک کنند و مسیر درستی را به او نشان دهند. والدین میتوانند از سنین نوزادی آموزش اعضای بدن و اندامهای جنسی را به کودک خود آغاز کنند. این آموزشها باعث تقویت مهارتهای جنسی در کودک و جلوگیری از بروز مشکلات جدی در او خواهد شد.
سنین 18 ماهگی تا 3 سالگی:
_ تمرکز بر نامهای اندامهای خصوصی و آموزش حریم خصوصی
سعی کنید نامهای صحیح اندامهای خصوصی را هنگام لباس پوشیدن و یا حمام کردن به فرزند خود آموزش دهید. این آموزش باید همراه با نامهای سایر اعضای بدن صورت بگیرد.
_ آموزش نواحی خصوصی بدن
به کودک خود آموزش دهید که برخی از نقاط بدن او خصوصی هستند و این نقاط باید با لباس زیر پوشانده شود.
سنین 4 تا 5 سالگی:
_ دانش کودک را گسترش دهید
از اصلاحات صحیح برای آموزش به کودک استفاده کنید. به عنوان مثال به او بگویید که عملکردهای بدن مانند ادرار از این نواحی صورت میگیرد.
_ اجازه گرفتن را آموزش دهید
به کودک خود یاد بدهید که اجازه دست زدن به بدن و اندامهای دیگران را ندارند. همچنین به او بگویید که هیچ شخصی حق ندارد بدون اجازه به بدن او دست بزند و باید اجازه بگیرد.
_ از کتابها کمک بگیرید
کتابها منابع خوبی برای رفع کنجکاوی کودکان در مورد اعضای بدن هستند. میتوانید از کتابهای مناسب برای آموزش اعضای بدن و تولید مثل به شیوهای که با سن آنها تناسب داشته باشند، استفاده کنید.
سنین 6 تا 8 سالگی:
_ آمادگی برای بلوغ
کودک در این سنین درمورد اندامهای جنسی کنجکاوی بیشتری از خود نشان خواهد داد. بهتر است کودک را در سنین 6 تا 8 سال برای مفاهیم بلوغ آماده کنید. کافی است به کودک توضیح دهید که با بزرگ شدن او، بدن و اندامها نیز دچار تغییراتی خواهند شد.
_ تصویرسازی مثبت از بدن
به فرزند خود کمک کنید که روی نقاط مثبت بدن خود و عملکرد آن تمرکز کند. این کار باعث میشود که تصویر مثبتی از بدن خود در ذهن داشته باشد.
نوجوانان 9 سال و بزرگتر:
_ شروع بحثهای جدی
در این سن فرزند شما آماده است تا در مورد بلوغ و سلامت جنسی آگاه شود.
_ ایجاد روابط سالم
با فرزند خود در مورد روابط سالم و نه گفتن به مسائل جنسی صحبت کنید. به او بگویید که اندامهای خصوصی بخش احساسی هستند و باید با نه گفتن در مقابل آزارهای جنسی از خود محافظت کند.
به سوالات و کنجکاویهای کودک چگونه پاسخ دهیم؟
یکی از بزرگترین چالشهای والدین در تربیت کودکان، سوالات آنها است. کودکان سوالات بسیاری دارند که ممکن است والدین جواب مناسبی برای آنها پیدا نکنند. توجه کنید که کودک نیاز به جواب دارد، اما نیازی نیست که این پاسخ همراه با جزئیات باشد. پرسیدن چنین سوالاتی از روی کنجکاوی کودکان در مورد اعضای بدن است.
در پاسخ دادن به کودکان صادقانه عمل کنید، اما آنها را در اطلاعات غرق نکنید. یکی از راهکارهایی که میتواند مکالمه را هدایت کند، این است که بدانید کودک شما از قبل چه اطلاعاتی دارد. در ادامه سوالات احتمالی کودکان و جوابهای مناسب والدین را بررسی خواهیم کرد. در پاسخ به سوالات کودکان موارد زیر را رعایت کنید.
- از کودک بازجویی نکنید.
- سوالات او را بپذیرید.
- به سوالات ساده و صادقانه پاسخ دهید.
- اگر جواب سوال را نمیدانید، به کودک اعلام کنید.
- سعی کنید بلافاصله به سوال پاسخ دهید.
- آرامش خود را حفظ کنید و با تندی برخورد نکنید.
- با دقت به سوالات کودک گوش دهید.
- برای پاسخ دادن به کودک ابتدا به او بگویید که این یک سوال بسیار خوب است. نظر تو درباره آن چیست؟ چطور این سوال به ذهن تو رسیده است
خوب است بدانید به پرسش های کودکان چه پاسخی بدهید. مجموعه سوالاتی که اگر کودک خردسال یا مدرسه ای داشته باشید احتمالا از شما می پرسند:
1_ بچهها چگونه و از کجا میآیند؟
نخستین کنجکاوی جنسی کودکان در مورد اعضای بدن، به وجود آمدن بچه است. در جواب این سوال به او بگویید که این یک سوال عالی است. به نظر تو بچهها از کجا به وجود میآیند؟ توضیح دهید که وقتی دو نفر خیلی به یکدیگر علاقهمند شوند، یک دانه از پدر و یک دانه از مادر با یکدیگر مخلوط میشوند و سپس در جایی به نام رحم مادر رشد میکند. سپس، یک بچه به وجود میآید.
2_ چرا نوزاد سقط میشود و میمیرد؟
این سوال ممکن است شما را گیج کند که کودک از کجا کلمه سقط جنین را میداند. در پاسخ به این سوال میتوانید بگویید که گاهی کودک به درستی در رحم مادر بزرگ نمیشود و رشد نمیکند. در نتیجه، باعث این اتفاق میشود.
3_ تجاوز جنسی چیست؟
به کودک خود بگویید که تجاوز جنسی برای آسیب رساندن به شخصی استفاده میشود. این کار خلاف قانون است و شخصی، شخص دیگر را مجبور کرده است. در ادامه بحث رضایت و اجازه گرفتن را برای او بازگو کنید.
4_ فرق دختر و پسر چیست؟
کنجکاوی کودکان در مورد اعضای بدن جنس مخالف طبیعی است. به کودک خود بگویید که افراد مختلف، بدنهای متفاوتی دارند. یکی مو دارد و یکی کچل است. برخی از افراد سینه دارند و برخی دیگر ندارند. برخی دیگر آلت تناسلی دارند و برخی دیگر واژن دارند و تمامی مردم شبیه به هم نیستند.
5_ عادت ماهانه چیست؟
پریود یک ترشح در زنان است که از دوران بلوغ آغاز میشود و حدود چهار روز طول میکشد. پریود هر ماه اتفاق میافتد.
6_ بچه چگونه از شکم مادر بیرون میآید؟
رحم مادر که بچه در آن است دارای یک گذرگاه و راه ویژه است. نوزاد از این مکان خارج میشود.
کلام پایانی
کنجکاوی کودکان در مورد اعضای بدن یک امر شایع و طبیعی است. والدین آگاه میدانند که در این زمان چگونه باید با فرزند خود رفتار کنند. در این مقاله کنجکاوی جنسی کودکان در مورد اعضای بدن و واکنشهای والدین را بررسی کردیم. امیدوارم بتوانید تربیت جنسی فرزند خود را به بهترین شکل اجرا کنید.
منابع:
healthychildren.org
babycenter.com
raisingchildren.net.au
talkwithyourkids.org