جهشی خواندن فرصتی است تا دانشآموزان مهارتهای خود را سریعتر توسعه دهند. برخی از کودکان تواناییهای فوقالعادهای در کلاسهای درس دارند و ممکن است کلاسی که برای دیگران چالش برانگیز است، آنها را بیحوصله کند. والدین بر اساس شرایط جهشی خواندن و نیاز فرزند خود، میتوانند درمورد جهشی خواندن او تصمیمگیری کنند. در این مقاله، جهشی خواندن دانشآموزان و نحوه ثبت نام را به طور کامل بررسی خواهیم کرد.
سرفصلهای این مطلب
Toggleجهش تحصیلی چیست؟
منظور از جهشی خواندن این است که یک دانشآموز به جای صرف وقت در کلاسهای درس، تنها در امتحانات آن درسها شرکت کرده و سال بعد، وارد سال تحصیلی بالاتر شود. معمولاً دانشآموزانی که از نظر تحصیلی مستعد هستند و در دروس پایه چالش ندارند، میتوانند از جهش تحصیلی بهره بگیرند. به عنوان مثال، فرزند شما کلاس اول است و با استفاده از جهشی خواندن، کودک از کلاس اول به کلاس سوم میرود. در نتیجه، کلاس دوم را جهشی خوانده است.
این دانش آموزان معمولا کارهای کلاسی و درسی خود را به سرعت به اتمام میرسانند و ممکن است در مدرسه احساس کسالت و بیحوصلگی کنند. بنابراین، اشتیاق کودک برای یادگیری کاهش پیدا میکند، زیرا باید منتظر بماند تا بقیه همکلاسیها به سطح او برسند.
مزایای جهش تحصیلی چیست؟
والدین فرزندان باهوش، این سوال را در ذهن خود دارند چه جهشی خواندن چه تاثیری دارد؟ آیا این اقدام برای کودک مفید است یا تاثیرات منفی در پی خواهد داشت؟ به خاطر داشته باشید که همه کودکان شرایط یکسانی ندارند و واکنش آنها متفاوت خواهد بود. در اینجا، برخی از مزایای و نهایت جهشی خواندن را قرار دادهایم.
مزایای جهشی خواندن کودکان را بشناسید
چرا برخی از والدین و مشاورین آموزشی جهشی خواندن کودکان را پیشنهاد میکنند؟
افزایش رشد ذهنی کودک
قرارگیری در شرایط ذهنی یکسان یکی از مزایای جهشی خواندن کودکان است. دانشآموزان باهوشی که به یک پایه بالاتر میروند، ممکن است در محیطی قرار بگیرند که همکلاسیهای آنها بزرگتر باشد، اما توانایی ذهنی مشابهی دارند. بنابراین، رشد ذهنی دانشآموز نیز افزایش خواهد یافت. والدین باید توجه کنند که کودک از نظر عاطفی برای این تغییر آمادگی داشته باشد.
تحریک ذهنی کودک
چالش تحصیلی برای کودکان باهوش هیجانانگیز است. در صورتی که مدرسه برنامهای برای کودکان بااستعداد نداشته باشد، جهش تحصیلی میتواند به تحریک ذهنی کودک کمک کرده و او را با چالشهای درسی روبرو کند.
به چالش کشیدن کودکان
کودکانی که از نظر ذهنی از همسالان خود جلوتر هستند، معمولا در کلاسهای درس احساس خستگی و بیحوصلگی دارند. این کودکان از مدرسه رفتن شکایت میکنند و ممکن است تمایلی به مدرسه رفتن نداشته باشند. بنابراین، جهشی خواندن یک فرصت مناسب برای به چالش کشیدن این کودکان است تا از خستگی و دلزدگی تحصیلی جلوگیری شود.
بهبود عملکرد تحصیلی
از مزایای دیگر جهش تحصیلی است. این کودکان عملکرد خوبی در درسها و کسب نمرات بالا دارند و مفاهیم را در کمترین زمان یاد میگیرند.
معایب جهش تحصیلی چیست؟
با وجود اینکه جهش تحصیلی میتواند مزایایی را برای فرزند شما داشته باشد، اما میتواند معایبی هم داشته باشد. چرا جهش تحصیلی کودکان از نظر برخی افراد آسیبزننده است؟
- یکی از معایب جهشی خواندن برای دانشآموزان، چالشهای تحصیلی ناسالم است. به عنوان مثال، اگر کودک در درس ریاضیات عملکرد مطلوبی دارد و در دروس دیگر ضعیف است، جهش تحصیلی میتواند برای او مشکلساز باشد. فشار تحصیلی در کلاس بالاتر وجود دارد و ممکن است کودک نتواند با کلاس جدید پیش برود. در نتیجه، اعتماد به نفس خود را از دست داده و احساس شکست خواهد کرد.
- عدم آمادگی کودک برای حجم بالاتری از تکالیف و پیچیدگی دروس، از دیگر معایب جهشی خواندن است. این وضعیت باعث استرس، کاهش انگیزه و عملکرد ضعیف دانشآموز شده و میتواند او را با مشکل مواجه کند.
- مشکلات اجتماعی از دیگر مسائل کودکانی است که جهشی میخوانند. این کودکان در ایجاد ارتباط با همکلاسیهای خود با مشکل مواجه میشوند و نمیتوانند ارتباط مناسبی برقرار کنند. در نتیجه، کودک احساس اضطراب و ترس میکند و پیدا کردن دوستان جدید نیز برای او سخت خواهد شد.
- تفاوتهای فیزیکی و جسمانی با همکلاسهای بزرگتر میتواند یکی از چالشهای کودکان در جهشی خواندن باشد. این کودکان ممکن است کوچکتر از همکلاسیهای جدید خود باشند و در نتیجه، مورد تمسخر و ناراحتی قرار بگیرند.
- بیشتر بخوانید: خطاهای فرزند پروری
- بیشتر بخوانید: سبک های فرزند پروری
- بیشتر بخوانید: آموزش آداب غذا خوردن به کودک
شرایط جهشی خواندن در مقاطع مختلف تحصیلی
جهش تحصیلی تصمیمی است که برای دانشآموزان توانمند و با استعداد در مدرسه گرفته میشود. برای جهشی خواندن دانشآموزان باید شرایطی را دارا باشند. والدین باید پیش از اقدام برای جهش تحصیلی، با قوانین و شرایط آن آشنا باشند و با توجه به شرایط، برای فرزند خود تصمیمگیری کنند. این قوانین برای مقاطع مختلف تحصیلی، متفاوت است و دانشآموزان باید به آن توجه نمایند.
شرایط کلی جهشی خواندن برای همه دانشآموزان
چه کودکانی واجد شرایطی جهشی خواندن هستند؟
- دانشآموز به طور مداوم نمرات و نتایج عالی کسب کند و در تمامی دروس تلاش مستمر داشته باشد.
- دانشآموز بتواند مطالب پیچیده و تکالیف سنگین در پایه بالاتر را درک کند.
- توانایی برقراری روابط موثر و مثبت با همکلاسیهای بزرگتر را داشته باشد و بتواند در محیط جدید احساسات خود را مدیریت کند.
- والدین از جهشی خواندن فرزند خود حمایت کنند. والدین باید در پشتیبانی دانشآموز برای مواجه با چالشهای جدید تحصیلی و اجتماعی به او کمک کنند.
شرایط جهشی خواندن برای دانشآموزان مقطع ابتدایی
دانشآموزان در مقطع ابتدایی میتوانند از پایه اول به سوم، دوم به چهارم، سوم به پنجم و چهارم به ششم را جهشی بخوانند. شرط جهشی خواندن پایه اول به سوم با پایههای دیگر متفاوت است و باید کمیسیون خاص آموزش و پرورش آن را تایید نماید. شرایط جهشی خواندن در مقطع ابتدایی به شرح زیر است.
- دانش آموز باید در امتحانات تمامی دروس پایهای که قصد دارد جهشی بخواند، نمره خیلی خوب را کسب کند.
- کسب نمره خیلی خوب در تمامی دروس پایههایی قبلی الزامی است.
- اداره آموزش و پرورش باید صلاحیت هوشی و روانی دانشآموز برای جهش تحصیلی را تایید نماید.
شرایط جهشی خواندن برای مقطع متوسطه اول
دانشآموزان میتوانند در مقطع متوسطه اول پایه هفتم به نهم را جهشی بخوانند. برای این جهش تحصیلی نیز شرایط زیر الزامی است.
- معدل دانشآموز در پایه هفتم حداقل نمره 18 باشد.
- حداقل نمره امتحانات پایه هشتم که قصد جهشی خواندن آن را دارد، باید 16 باشد.
- معدل دانشآموزان تیزهوشان باید حداقل 19 و نمره همه دروس آنها حداقل 18 باشد.
شرایط جهشی خواندن برای مقطع متوسطه دوم
در مقطع متوسطه دوم دانشآموزان میتوانند از دهم به دوازدهم را جهشی بخوانند. جهش تحصیلی پایه یازدهم نیز دارای شرایط و قوانینی است که دانشآموزان باید به آن توجه نمایند.
- دانشآموز باید مجوز شرکت در آزمون پایه یازدهم را از طریق رای کمیسیون خاص استان دریافت نماید.
- معدل کل پایه دهم دانشآموز باید حداقل 18.5 باشد.
- دانشآموز باید در تمامی امتحانات پایه یازدهم که قصد جهش آن را دارد، حداقل نمره 17 را کسب کند.
زمان ثبت نام جهش تحصیلی
برای ثبت نام جهش تحصیلی باید از زمان نامنویسی آن آگاه باشید و به موقع اقدام نمایید. معمولا ثبت نام جهش تحصیلی پس از انتشار کارنامههای دانشآموزان امکانپذیر است. در سال جاری از اردیبهشتماه تا خردادماه دانشآموزان فرصت داشتند تا برای ثبت نام اقدام نمایند. ثبت نام برای جهشی خواندن تنها یک ماه فرصت دارد و به صورت آنلاین انجام میشود.
نحوه ثبت نام امتحانات جهشی
برای ثبت نام در امتحانات جهشی، ابتدا باید شرایط را مطالعه کرده و ثبت نام را آغاز نمایید. والدین باید مراحل ثبت نام را به همراه دانشآموز خود طی کنند. نحوه ثبت نام به شرح زیر است:
- مرحله نخست برای ثبت نام جهشی خواندن، مراجعه به مدرسه است. والدین ابتدا باید به همراه فرزند خود به مدرسه مراجعه کرده و درخواست کتبی برای انجام فرآیند ثبت نام را به مدیر مدرسه ارائه دهند.
- سپس، مدیر مدرسه درخواست جهشی خواندن دانشآموز را بررسی کرده و پس از تایید توسط شورای مدرسه (در مواردی از کمیسیون خاص تاییدیه دریافت میشود) آن را در سامانه سیدا وارد میکند.
- مدیر مدرسه پس از وارد نمودن درخواست در سامانه سیدا، وارد پنجره خدمات الکترونیک وزارت آموزش و پرورش در سامانه مایمدیو میشود. سپس، صحت اطلاعات دانشآموز را تایید میکند.
- در مرحله بعد، والدین یا دانشآموز موظف هستند که در زمان مربوطه، وارد سامانه مایمدیو شده و مراحل ثبت نام و پرداخت هزینه را طی کنند.
- دانشآموز در این مرحله باید آزمونهای هوشی و صلاحیت روانشناختی را طی کند.
- پس از کسب موفقیت در مراحل مذکور، در صورت کسب نمرات لازم در امتحانات جهشی، دانشآموز پایه مورد نظر را جهش میکند.
- بیشتر بخوانید: فرزند پروری چیست؟
- بیشتر بخوانید: نقش مادر در فرزند پروری
- بیشتر بخوانید: دعوای خواهر و برادر
- بیشتر بخوانید: علائم تیزهوشی کودکان
راهنمای والدین برای مراحل ثبت نام جهشی خواندن
همانطور که گفتیم، والدین یا دانشآموز باید مراحل ثبت نام و پرداخت هزینه را در سایت مایمدیو انجام دهند. در اینجا، راهنمای والدین برای انجام این مراحل را در سامانه مایمدیو قرار دادهایم. این مراحل را به ترتیب امکان داده و طبق آموزش زیر اقدام نمایید.
- مرورگر خود را در تلفنهمراه یا رایانه باز کرده و وارد سایت My.medu.ir شوید.
- سپس، کد ملی و شماره سریال شناسنامه دانشآموز را در کادری که ظاهر میشود، وارد نمایید.
- پس از ورود به پنل کاربری دانشآموز، گزینه جهش تحصیلی را پیدا کرده و روی آن ضربه بزنید.
- در لیست خدمات، روش جهش ضربه بزنید.
- اکنون، از بالا و گوشه سمت چپ، روی بخش دریافت نوبت ضربه بزنید.
- در کادر جدید، استان و شهر محل سکونت خود را انتخاب کرده و نزدیکترین مرکز آزمون جهش را انتخاب نمایید.
- در مرحله بعدی، باید هزینه ثبت نام را پرداخت کنید. روی پرداخت و رزرو ضربه بزنید.
- در این قسمت میتوانید روز و ساعت نوبت خود را مشاهده کنید.
- در صورت تایید اطلاعات از سوی مدیر و کمیسیون، میتوانید فرآیند ثبت نام را به پایان رسانده و هزینه را از درگاه آنلاین پرداخت نمایید.
نحوه برگزاری امتحانات جهشی
همانطور که گفتیم، دانشآموزان باید شرایط جهشی خواندن را داشته باشند. در صورت عدم داشتن شرایط مذکور، دانشآموز نمیتواند پایه مورد نظر خود را به صورت جهشی بخواند. پس از بررسی و تایید شرایط و نمرات، دانشآموز باید در تست هوش آموزش و پرورش شرکت نماید. نمره قبولی این تست بالای 120 است و اگر دانشآموز این نمره را کسب کند، میتواند در امتحانات شهریورماه شرکت کرده و در دروس پایه مورد نظر برای جهشی، امتحان دهد.
مدارک لازم برای ثبت نام جهشی تحصیلی دانشآموزان
برای ثبت نام جهش تحصیلی دانشآموز باید مدارک لازم را نزد خود داشته باشید. پس از بررسی شرایط مورد نظر، برای ثبت نام و ارائه مدارک زیر اقدام نمایید.
- گزارش تحصیلی دانشآموز
- تمام کارنامههای پایههای تحصیلی در سالهای قبل و سال تحصیلی فعلی
- مدارک هویتی دانشآموز از جمله شناسنامه و کپی صفحات آن
- عکس 4*3
- پرداخت هزینه ثبت نام
- بیشتر بخوانید: اختلال یادگیری کودک
- بیشتر بخوانید: لوازم مورد نیاز کاردستی
- بیشتر بخوانید: کتاب برای کودکان
- بیشتر بخوانید: علائم تیزهوشی کودکان
هزینه جهش تحصیلی دانشآموزان
ثبت نام جهش تحصیلی شامل هزینه است که دانشآموزان موظف هستند آن را پرداخت کنند. سایت آموزش و پرورش هر ساله هزینه جهشی خواندن دانشآموزان را اعلام میکند و ممکن است این هزینه هر سال متفاوت باشد. سالهای گذشته هزینه جهش تحصیلی از سوی سازمان آموزش و پرورش 150 هزار تومان اعلام شده بود که ممکن است در سال آینده با افزایش قیمت همراه شود.
اعلام نتایج جهش تحصیلی
امتحانات جهشی در شهریورماه برگزار میشوند و معمولا نتایج آن نیز در نیمه دوم این ماه اعلام میشود، اما تاریخ دقیق اعلام نتایج مشخص نیست. دانشآموزان با مراجعه به سایت مایمدیو میتوانند از تاریخ دقیق اعلام نتایج باخبر شده و در تاریخ معین برای مشاهده نتایج امتحانات خود اقدام نمایند.
پایههای غیر مجاز برای تحصیل به صورت جهشی
دانشآموزان نمیتوانند هر پایهای که دوست دارند را جهشی بخوانند و با محدودیت روبرو خواهند شد. این محدودیت نیز به دلیل عوامل مختلفی ایجاد شده است. در اینجا، مقاطع تحصیلی که مجاز به جهش تحصیلی نیستند را قرار دادهایم:
پایههای اول در هر مقطع
طبق اعلام آموزش و پرورش، پایههای اول در هر مقطع مجاز به جهشی خواندن نیستند. پایههای هفتم و دهم از پایههای اول در مقاطع متوسطه اول و متوسطه دوم هستند که هیچ دانشآموزی نمیتواند این پایهها را به صورت جهشی بگذراند. زیرا دانشآموز وارد مقطع جدید تحصیلی میشود و دوره جدیدی را تجربه خواهد کرد. بنابراین، پایههای هفتم و دهم باید به طور کامل 9 ماه تحصیلی را به مدرسه بروند.
جهشی خواندن پایه نهم
از آنجایی که پایه نهم در مقاطع تحصیلی به عنوان پایه اول نیست، اما مجاز به جهشی خواندن نیز نیست. این محدودیت به دلیل انتخاب رشته دانشآموزان در این پایه است و اهمیت بسیاری دارد که دانشآموز به طول کامل در کلاسها حضور داشته باشد. بنابراین در مقطع متوسطه اول، تنها میتوانید پایه هشتم را جهشی بخوانید.
جهشی خواندن پایه دوازدهم
پایه دوازدهم یکی از مهمترین پایههای تحصیلی است و دانشآموزان نمیتوانند آن را جهشی بخوانند. زیرا دانشآموزان در پایه دوازدهم برای کنکور آماده میشوند و امتحانات نیز نهایی هستند. معدل این پایه در رتبه نهایی کنکور تاثیرگذار است و امکان جهشی خواندن برای دانشآموزان امکانپذیر نیست. بنابراین، پایه دوازدهم نیز جزو پایههای ممنوع در جهش تحصیلی است.
کلام آخر
جهشی خواندن فرصتی برای دانشآموزانی است که بااستعداد و مستعد هستند. زمانی که دانشآموزان توانایی درک و یادگیری دروس را به طور کامل دارند، با توجه به شرایطی که در این مقاله ذکر کردیم، میتوانند جهشی بخوانند. جهشی خواندن میتواند مفید یا مضر باشد بنابراین والدین باید به طور آگاهانه عمل کنند. در این مقاله، جهشی خواندن را به طور کامل بررسی کردیم. در صورت هرگونه سوال و پیشنهاد میتوانید در بخش نظرات آن را با ما به اشتراک بگذارید.
منابع: