لجبازی پسر بچه ده ساله اغلب به عنوان یک رفتار منفی شناخته میشود؛ آیا لجبازی پسر ده سالهتان شما را کلافه کرده است؟ شاید فکر کنید این رفتار تنها نشانهای از شیطنت و سرسختی اوست. اما واقعیت این است که لجبازی، اگرچه گاهی آزاردهنده به نظر میرسد، میتواند نشانهای از رشد و بلوغ کودک شما باشد. در این مقاله، قصد داریم به شما نشان دهیم که لجبازی پسر ده ساله، علاوه بر چالشهایی که ایجاد میکند، میتواند فرصتی برای رشد و شکوفایی او باشد. خواهیم دید که چگونه این رفتار میتواند به او کمک کند تا:
- مستقلتر شود.
- قاطعتر باشد.
- در حل مسائل ماهرتر شود.
- خودآگاهی بیشتری پیدا کند.
- و تابآوری بالاتری داشته باشد.
اما چگونه میتوانیم با لجبازی کودک ده ساله به شیوهای موثر و سازنده برخورد کنیم؟ در ادامه به این سوال مهم پاسخ خواهیم داد و راهکارهایی عملی برای مدیریت این رفتار ارائه خواهیم کرد. اگر میخواهید بدانید چگونه لجبازی فرزندتان را به فرصتی برای رشد تبدیل کنید؟ این مقاله را از دست ندهید.
سرفصلهای این مطلب
Toggleآیا لجبازی کودک ده ساله لزوماً بد است؟ فایدهها را ببینید!
دلایل لجبازی کودک ۱۰ ساله | توضیح |
---|---|
نیاز به استقلال | کودکان در سن ۱۰ سالگی به دنبال خودمختاری و تصمیمگیریهای شخصی هستند که این موضوع میتواند به رفتارهای لجبازانه منجر شود. |
فشارهای تحصیلی و اجتماعی | با ورود به محیطهای جدید آموزشی و افزایش انتظارات، کودک ممکن است دچار استرس و فشار شود که گاهی به صورت لجبازی بروز میکند. |
تغییرات عاطفی | در این سن، کودکان تغییرات عاطفی زیادی را تجربه میکنند که میتواند بر رفتار آنها تاثیر بگذارد و به رفتارهای لجبازانه منجر شود. |
نیاز به توجه | گاهی کودکان از لجبازی به عنوان راهی برای جلب توجه والدین یا دیگران استفاده میکنند، به خصوص اگر حس کنند توجه کمتری دریافت میکنند. |
تاثیر همسالان | ارتباط با همسالان و تاثیرپذیری از رفتارهای آنان میتواند در رفتارهای لجبازانه کودک تاثیرگذار باشد و موجب تقویت این رفتار شود. |
لجبازی اگر به حالت افراط در نیاید، میتواند یک ویژگی خاص و حتی ارزشمند برای کودک ده ساله شما به حساب بیاید.
در ادامه 5 دلیل برای اینکه چرا لجبازی غیرافراطی کودکان میتواند نشانه خوبی باشد میخوانید و سپس 5 دلیل برای اینکه لجبازی زیاد میتواند چه ضررهایی داشته باشد را مطالعه میکنید!
- بیشتر بخوانید: علت ادرار نکردن نوزاد
۱ـ کودک ده ساله شما تابآوری بالایی دارد
لجبازی میتواند نشانه این باشد که پسر شما، در برابر چالشها و شکستها استقامت بالایی دارد. او کمکم یاد میگیرد که آنها یاد میگیرند که سختیها را در آغوش بگیرند و به موانع به عنوان فرصتهایی برای رشد نگاه کنند.
۲ـ قاطعیت بیشتری خواهد داشت
لجبازی میتواند کودک را به مرور تشویق کند تا با پشتکار بیدریغ، اهداف خود را دنبال کند. او یاد میگیرد که اهداف روشنی را تعیین کرده و خود را وقف دستیابی به آنها کنند، حتی اگر موانعی بر سر راه باشد!
۳ـ استقلالطلبتر خواهد بود
لجبازی میتواند پسرها را برای ابراز فردیت و تصمیمگیری مستقل توانمند کند. کودک شما یاد میگیرد که به قضاوت خود اعتماد کرده و بر انتخابهای خود مالکیت داشته باشد.
۴ـ خودآگاهتر خواهد بود
وقتی پسرها با چالشهای لجبازی کنار میآیند، نسبت به احساسات و انگیزههای خود، آگاهی و بینش پیدا میکنند. آنها یاد میگیرند که محرکهای خود را شناسایی کنند و مکانیسمهایی برای مقابله کشف کنند!
۵ـ در حل مسأله، توانمندتر خواهند بود!
لجبازی میتواند پسران را تشویق کند که به طور خلاقانه با مشکلات برخورد و راه حلهایی پیدا کنند که با ترجیحات آنها هماهنگ باشد. آنها یاد میگیرند که خارج از چارچوب فکر کنند و رویکردهای نوآورانهای پیدا کنند.
- بیشتر بخوانید: لجبازی کودکان در غذا خوردن
- بیشتر بخوانید: دارو دادن به کودکان
- بیشتر بخوانید: بچه حرف گوش نکن
علائمی که نشان میدهند لجبازی کودک آسیبزننده است
و اما بخش مهم ماجرا! به چه دلایلی لجبازی کودکان نشانهی خوبی محسوب نمیشود؟
۱ـ در رابطههایش تنش زیاد است
لجبازی بیش از حد کودکان، میتواند روابط با والدین، معلمان و همسالانش را تیرهوتار کند. لجبازی زیاد، میتواند منجر به جنگ قدرت، آزردگی خاطر و مشکل در همکاری کودک شما با دیگران شود.
۲ـ در کنترل احساساتش ضعیفتر است
لجبازی میتواند مانع تنظیم عواطف کودکان شود و مدیریت خشم، ناامیدی و دلسردی را برای آنها دشوار کند. کودک ده ساله شما ممکن است در هنگام مواجهه با احساسات منفی شروع به خودسرزنشگری کرده یا افسرده و ناامید شود!
۳ـ منجر به عدم انعطافپذیری میشود
لجبازی بیش از حد کودکان ده ساله، میتواند آنها را از در نظر گرفتن دیدگاههای جایگزین و یادگیری از دیگران باز دارد. آنها ممکن است فرصتهای ارزشمند رشد و توسعه را از دست بدهند، چون هیچ انعطافی از خود نشان نمیدهند.
۴ـ خود محوریشان زیاد میشود
اگرچه استقلال خوب است، اما لجبازی بیش از حد میتواند منجر به خود محوری کودکان شده و آنها را به مرور، بیتوجه به خواستههای دیگران بار بیاورد.
در چنین شرایطی، همدلی آنها کاهش یافته و در ارتباطاتشان فقط بر خواستههای خود تمرکز میکنند و خواستهها و منافع دیگران برایشان اهمیتی نخواهد داشت.
۵ـ در حل مسأله انعطاف ناپذیرند
در حالی که کمی لجبازی میتواند منجر به یافتن راهحلهای خلاقانه شود، لجبازی بیش از اندازه، میتواند به عدم انعطاف انجامیده و باعث شود کودکان تنها به یک راهحل بچسبند و ذهنشان محدود و غیرخلاق شود.
راهکارها | نشانه ها | دلیل لجبازی |
دادن مسئولیتهای مناسب به کودک، تشویق به تصمیمگیری، احترام به نظرات او |
اصرار بر انجام کارها به تنهایی، مخالفت با نظرات دیگران | نیاز به استقلال |
توجه مثبت به رفتارهای خوب، صرف وقت با کیفیت با کودک |
رفتارهای اغراقآمیز و ایجاد اختلال |
جلب توجه |
توضیح تغییرات به صورت ساده، همراهی کودک در فرآیند تغییر | مقاومت در برابر تغییرات، نگرانی از آینده | ترس از تغییر |
- بیشتر بخوانید: آموزش سلام کردن به بچه ها
- بیشتر بخوانید: آرایش کردن کودکان
- بیشتر بخوانید: جدا کردن جای خواب کودک
- بیشتر بخوانید: خودارضایی در کودکان
کودکان لجباز معمولاً احساسات شدیدی نسبت به خواستهها و نیازهای خود دارند. درک این احساسات میتواند به والدین کمک کند تا بهتر را آنها مدیریت کنند.
نتیجه گیری از فواید و مزایای لجبازی پسربچه ده ساله
به طور کلی میتوان گفت لجبازی خیلی کم میتواند مفید و لجبازی افراطی میتواند کاملاً مضر باشد.
مقدار کمی لجبازی میتواند نیروی محرکهای برای انعطافپذیری، عزم راسخ و خوداتکایی باشد.
نکته کلیدی این است که پسران را راهنمایی کنید تا این ویژگی را به شیوهای سالم و متعادل به کار گیرند و ویژگیهای مثبت این رفتارشان را تقویت کنند.
در ادامه به شما خواهیم گفت که چطور میتوانید رفتار لجبازانه کودکان را کنترل کرده و از این تهدید، فرصت بسازید.
ویژگیهای پسر بچه ده ساله لجباز چیست؟ 7 راه برای شناسایی آنها!
بیایید با هم هفت مورد از نشانههایی که با آن میتواند یک پسر بچه لجباز ده ساله را شناسایی کنید، مرور کنیم:
نشانه اول: پایبندی سفت و سخت به نظرات
پسران ده ساله لجباز اغلب به شدت به نظرات و البته ترجیحات خودشان پایبند هستند، حتی زمانی که با دیدگاهها یا نظرات مخالف مواجه شوند. آنها ممکن است به شدت بر سر مواضع خود بحث کنند یا از در نظر گرفتن دیدگاههای دیگران خودداری کنند.
نشانه دوم: دشواری در پذیرش نه یا سازش
پسرهای لجباز ده ساله ممکن است در پذیرش “نه” به عنوان پاسخ، مشکل داشته باشند. آنان خیلی دیر به راهحل “سازش” میرسند و همچنین به سختی حاضر میشوند بر سر خواستههایشان مذاکره کنند.
اینگونه کودکان، درخواستهای والدین، معلمین و … یا دستورالعملها را به عنوان چالشهایی بر سر راه استقلال خود میدانند.
نشانه سوم: پافشاری در رفتارهای نامطلوب
پسران ده ساله لجباز حتی وقتی با پیامدهای منفی اعمال خود مواجه شوند، باز هم ممکن است بر روی رفتارهای نامطلوب خود پافشاری کنند. چنین پسرانی ممکن است اعمال خود را توجیه کرده یا تأثیر آن را بر دیگران نادیده بگیرند.
نشانه چهارم: مشکل در مدیریت ناامیدی و خشم
پسران لجباز کوچک، ممکن است تعادل احساسات و عواظف خود را بر هم زده و کنترل آن را از کف بدهند؛ به ویژه موقعی که با ناامیدی مواجه میشوند و نمیتوانندحرفشان را به کرسی بنشانند! آنها ممکن است انتقادشان را به صورت لفظی یا فیزیکی نشان دهند.
نشانه پنجم: انعطاف ناپذیری در حل مسأله
بسیاری از پسران ده ساله لجباز، راهحلهای محدودی دارند. آن هم به خارط اینکه به خود اجازه نمیدهند راهحلهای دیگر را بررسی کنند و صرفاً روی راهحل کنونیشان پافشاری میکنند.این افراد، در برابر کشف رویکردهای تازه، مقاومت میکنند. آنها ممکن است روشهای آشنا را (حتی زمانی که مؤثر نیستند) ترجیح دهند.
نشانه ششم: مقاومت در برابر اقتدار والدین و معلمین و …
پسران لجباز اقتدار والدین، معلمان یا دیگر بزرگسالان خود را به چالش میکشند. آنها اغلب قوانین را زیر سؤال برده و با دستورالعملها به مبارزه میپردازند.
نشانه هفتم: نوسانات خلقی نسبتاً زیاد
نوسانات خلقی غیرقابل پیشبینی کودکان ده ساله ممکن است نشان دهنده تغییرات عاطفی موقتی آنها باشد. کودکان لجباز تحریکپذیرند و زود دچار خشم، غم و غصه و گوشهگیری میشوند.
- بیشتر بخوانید: لجبازی بچه سه ساله
- بیشتر بخوانید: لجبازی کودک موقع خواب
- بیشتر بخوانید: لجبازی کودکان برای دستشویی رفتن
اصلیترین دلایل لجبازی پسر بچه ده ساله چیست؟ 5 دلیل مهم!
اگر پسر ده ساله لجباز داشته باشید، احتالاً دوست دارید بدانید اصلا چرا کودک شما لجباز شده است. پس این دلایل را مرور کنید.
البته دلایل بسیار دیگری هم میتوان برای لجباز شدن کودکان ده ساله ذکر کرد، اما مهمترین دلایل، همینها هستند:
دلیل اول: رشد شناختی و تقلای رسیدن به نوجوانی!
کودکان ده ساله، در راه عبور از دنیای کودکی به دنیای نوجوانی هستند. در این راه، تواناییهای شناختی آنها توسعه پیدا میکند و منجر به افزایش احساس خودمختاری و ابراز وجود میشود. آنها ممکن است در دفاع از نظرات خود و مقاومت در برابر نظرات افراد دیگر، قاطعتر شوند.
مطالعات نشان داده است که در عبور از دوران کودکی، درک کودکان از اینکه میتوانند اختیار عمل بیشتری داشته باشند افزایش مییابد و احتمال مقاومت در برابر دستورات والدین بیشتر میشود. این به دلیل احساس رشد آنها و تمایل آنها به انتخاب تصمیمهایشان و ابراز استقلال است.
دلیل دوم: رشد عاطفی، احساسی و هیجانی
پسران در این سن و سال، در حال توسعه مهارتهای هیجانی و عاطفی هستند که همین امر میتواند زمینهساز ناسازگاری آنها شود.
مبارزه کودکان ده ساله با ناامیدی، خشم، نادیده گرفته شدن و بیتوجهی، منجر به استفاده آنان از لجبازی به عنوان یک مکانیسم دفاعی میشود.
یکی از عواملی که میتواند در نوسانات خلقی بچه ده ساله نقش داشته باشد، استرسی است که یک کودک 10 ساله معمولی ممکن است تحت آن قرار گیرد، زیرا سعی می کند با تمام تغییرات فیزیکی و سایر تغییرات در زندگی خود مقابله کند. یک کودک 10 ساله ممکن است سعی کنید با تکالیف مدرسه که همیشه سختتر می شوند، با هجوم هورمون ها کنار بیاید و با تغییرات فیزیکی بزرگ شدن کنار بیاید. گاهی اوقات، بچههای این سن حتی از رفتن به مدرسه امتناع میکنند (منبع).
دلیل سوم: رشد اجتماعی
پسران ده ساله به طور فعال در حال کشف هویت اجتماعی خود هستند و فردیت خود را بیشتر ابراز میکنند. لجبازی و یک دندگی آنها میتواند به عنوان راهی برای ایجاد استقلال و تثبیت جایگاه خود در گروههای همسالان ظاهر شود.
تحقیقات نشان میدهد که مقایسه اجتماعی و فشار همسالان میتواند در رفتار لجبازانه در پسران ده ساله نقش مهمی داشته باشد.
آنها ممکن است برای هماهنگی با جمع و مورد مقبولیت بیشتر واقع شدن، رفتارهای لجبازانه را به عنوان راهی برای نشان دادن اینکه اوضاع را تحت کنترل دارند، انجام دهند.
دلیل چهارم: سبک دلبستگی
سبک دلبستگی کودک که در دوران نوزادی شکل میگیرد، میتواند بر رفتار او در مراحل بعدی زندگی نیز تأثیر بگذارد. پژوهشها نشان دادهاند که کودکان دارای سبک دلبستگی ناایمن ممکن است بیشتر مستعد لجبازی باشند تا از احساس آسیبپذیری یا طرد شدن جلوگیری کنند.
این پسرها ممکن است نسبت به انتقاد یا طرد شدن، حساسیت بیشتری داشته باشند و ممکن است به عنوان راهی برای محافظت از خود در برابر آسیبهای طرد شدن و بیتوجهی، لجبازی پیشه کنند!
دلیل پنجم: تأثیرات ژنتیکی
در حالی که عوامل محیطی نقش مهمی در شکل گیری رفتار کودک دارند، ژنتیک نیز به تفاوت های فردی در خلق و خوی از جمله لجبازی کمک میکند. مطالعات نشان دادهاند که لجبازی میتواند در بچههایی که دستکم یکی از والدینشان لجباز هستند، بیشتر دیده شود.
این امر موقعی بیشتر به اثبات میرسد که دوقلوها، به ویژه دوقلوهای همسان، سطوح مشابهی از لجبازی را نشان می دهند، حتی زمانی که در محیط های مختلف بزرگ شده باشند!
- بیشتر بخوانید: لجبازی کودکان دوقلو
- بیشتر بخوانید: کنترل خشم در مقابل کودکان
نکتهسنجی و حل مسئله باعث کمک به کودک در یادگیری مهارتهای حل مسئله و اتخاذ تصمیمات مهم میشود، و میتواند به کاهش لجبازی کودک کمک کند.
روشهای موثر برای کنترل لجبازی کودکان
لجبازی کودکان، چالشی است که بسیاری از والدین با آن مواجه میشوند. برای مدیریت موثر این رفتار، میتوان از روشهای زیر استفاده کرد:
حفظ آرامش کلید طلایی است
- خودکنترلی: در مواجهه با لجبازی، به جای واکنشهای احساسی، سعی کنید آرامش خود را حفظ کنید. شمارش معکوس یا نوشیدن یک لیوان آب میتواند به شما کمک کند.
- درک شرایط: به یاد داشته باشید که لجبازی کودک نشانهای از بد بودن شما یا هوش پایین او نیست.
بی توجهی به رفتارهای منفی
- قطع پاداش: لجبازی اغلب برای جلب توجه است. با نادیده گرفتن رفتارهای منفی، این انگیزه را از کودک میگیرید.
- صبر و حوصله: ممکن است در ابتدا لجبازی تشدید شود، اما با ادامه این روش، کودک به تدریج دست از لجبازی برمیدارد.
تشویق رفتارهای مثبت
- توجه به رفتارهای خوب: هرگاه کودک رفتاری مطلوب از خود نشان داد، آن را تحسین و تشویق کنید.
- ایجاد انگیزه: با تشویق، کودک میآموزد که رفتارهای مثبت پاداش بیشتری دارد.
تعیین محدودیتها و عواقب
- قوانین روشن: برای کودک قوانین واضح و مشخص تعیین کنید.
- عواقب منطقی: در صورت نقض قوانین، عواقب منطقی و مشخصی را در نظر بگیرید.
- اجرای قاطع: به وعدههای خود عمل کنید و عواقب را به طور کامل اجرا کنید.
ارتباط موثر و گفتگو
- گوش دادن فعال: به حرفهای کودک گوش دهید و به او نشان دهید که نظراتش برای شما مهم است.
- گفتگوی آرام: با آرامش و احترام با کودک صحبت کنید و به او فرصت توضیح بدهید.
- حل مسئله مشترک: به جای دیکته کردن، سعی کنید با همکاری کودک به راه حلهای مشترک برسید.
آموزش مهارتهای اجتماعی
- همدلی: به کودک بیاموزید که احساسات دیگران را درک کند.
- حل تعارض: روشهای حل تعارض را به او آموزش دهید.
- کنترل خشم: به کودک کمک کنید تا خشم خود را به شیوهای سالم مدیریت کند.
چگونه پسر بچه ده ساله لجباز را تربیت کنیم؟ 8 راهکار موثر + مثال
با تشکر از اینکه تا اینجای مقاله همراه تیم سلام آگاهی بودید؛
اکنون وقت ان است که ببینیم با پسر بچه ده ساله لجباز، اصلا بایدچه کنیم و چه رفتاری با او خوب است؟
این ۹ استراتژی مؤثر را که برای هرکدام یک مثال کوچک هم آوردهایم بخوانید. حتماً میتواند به شما کمک کند!
۱. گوش دادن فعال و همدلی
بسیار مهم است که به عنوان والدین، بتوانید همدلانه و صمیمانه، به پسر خود گوش فرا دهید. علاقهمندانه به دیدگاهها و احساسات او گوش دهید، بدون اینکه لزوماً با اعمالش موافق باشید یا مخالف، احساسات او را در اکثر مواقع تأیید کنید. این نشان دهنده همدلی است و به او کمک میکند احساس کند شنیده شده و مورد احترام شما واقع شده است.
مثال: پسر شما اصرار دارد لباس خاصی بپوشد که چندان با عرف جامعه همگون نیست! به جای نادیده گرفتن انتخاب او، فعالانه به دلایل او گوش دهید.
کودکان در سن ده سالگی ممکن است شروع به تأکید بیشتر بر ظاهر فیزیکی کنند و ممکن است بخواهند بیشتر از گذشته با همسالان خود هماهنگ شوند (منبع).
۲. پیامدها را به او گوشزد کنید!
اینکه هرکدام از تصمیمات و عملکردهای پسرتان چه پیامدهایی دارد را به طور واضح برایش بیان کنید. سعی کنید بر استدلالهای منطقی و نه احساسی تکیه کنید. به او کمک کنید تا ارتباط بین انتخابهای خود و نتایج آنها را درک کند. این امر رفتار مسئولانه و تصمیمگیریهای بهتر او را در پی خواهد داشت.
مثال: پسر شما به جای انجام تکالیفش در مورد بازی با پلیاستیشن بحث میکند. پیامدهای آن را به صورت واضح و مختصر توضیح دهید. “اگرامشب تکالیف خود را تمام نکنی، فردا نمیتوانی با پلیاستیشنت بازی کنی”
۳. تعیین مرزهای واضح
قوانین و مرزهای منسجم و البته معقولی را تعیین کنید و مطمئن شوید که آنها برای سن فرزند شما مناسب و ضمناً با ارزشهای شما همسو هستند
از جنگ قدرت و مبارزهگری بپرهیزید و روی گفتگوی باز و سازش تمرکز کنید. این به پسر شما کمک میکند تا انتظارات را درک کند و به این ترتیب، احتمال بیشتری دارد تا شروع به پیروی از خواستههای شما کند.
مثال: برای پسرتان مقررات منع رفت و آمد در ساعات دیرهنگام شب را مشخص کنید و اهمیت آن را برای سلامتی و امنیت او توضیح دهید. وقتی اعتراض میکند، یک بحث آرام و دوستانه ترتیب دهید. “من درک میکنم که میخواهی تا دیروقت بیرون بمانی، اما مهم است که امنیت خودت را هم در نظر بگیری، بیشتر بخوابی و روزها سرحالتر باشی”
۴. تشویق و تقویت مثبت رفتارهای او
رفتارها و تلاشهای مثبت پسرتان را تحسین و ستایش کنید. تقویت مثبت رفتارهای مطلوب را تقویت میکند و مداومت در لجبازی را کاهش میدهد. با این کار به او نشان میدهید که اعمالش ارزشمند است و به او انگیزه میدهید که به تصمیمات و رفتار خوبش ادامه دهد.
مثال: وقتی پسرتان در کارهای خانه کمک میکند، بدون اینکه از او خواسته شود، سپاسگزاری و قدردانی خود را ابراز کنید. “از تو برای کمک در شستن ظرفها و جارو کشیدن متشکرم. من واقعاً خوشحالم که تو را در زندگیام دارم”
۵. اختیار عمل را دریغ نکنید!
فرصتهایی را برای پسرتان فراهم کنید تا بتواند در محدودههای معقول، دست به انتخاب بزند تا نیازش به قدرت اختیار هم ارضا شود. این به او احساس استقلال میدهد و اعتماد به نفس او را تقویت میکند. همچنین به او کمک میکند تا تصمیمگیری و مدیریت انتخابهای خود را بیاموزد.
مثال: اجازه دهید پسرتان بین سه گزینه برای شام انتخاب کند، مانند پاستا یا پیتزا یا قرمهسبزی. یا به او اجازه دهید از بین سه لباسی که برای مهمانی دارد، خودش انتخاب کند که چه بپوشد!
۶. دو مهارت مهم “حلمسئله” و “مذاکره”
تلاش کنید که هم خود و هم پسرتان، این دو مهارت کلیدی را بیموزید. وقتی دو مهارت حل مسئله و مذاکره را بیاموزید، دیگر شروع به بحث و جدل و مبارزه نمیکنید و همواره به یافتن راهحلها پایبند خواهید ماند.
مثال: پسر شما در مورد تمیز کردن اتاقش، لجبازی میکند. یک گفتگو بر پایه حل مسئله ترتیب دهید: “من درک میکنم که نمیخواهی اتاق خود را تمیز کنی، اما برای همه مهم است که فضای زندگی خود را مرتب نگه داریم. بیا تا با کمک هم، اتاق را مرتب کنیم”.
شما میتوانید به عنوان والیدن کودک، راهی برای سرگرمکنندهتر کردن چیزهای کسلکنندهای مثل مرتب کردن اتاق بیابید تا کودک، با درخواستتان موافقت کند.
۷. الگو باشید، نه فقط دستوردهنده!
مهم است که شما، الگویی برای ارتباط سالم، حل تعارض و حل مسئله باشید. صرفاً با دستور دادن یا توصیه کردن، کودک شما حرف گوش کن نمیشود. پسر ده ساله شما، با مشاهده رفتارها و تعاملات شما یاد میگیرد.
مثال: وقتی با همسرتان با اختلاف نظر مواجه شدید، با آرامش و سازنده با آن برخورد کنید. پسر شما خواهد دید که چگونه تعارضات را محترمانه و مؤثر مدیریت میکنید واین را یاد میگیرد و به ذهن میسپارد!
۸. به روانشناس و مشاور مراجعه کنید!
اگر لجبازی پسرتان باعث اختلالات زیادی در زندگی یا روابط او میشود، از یک روانشناس یا درمانگر کودک راهنمایی حرفهای بگیرید. آنها متخصص این کار هستند و میتوانند به شما کمک کنند. این هزینهها را به چشم سرمایهگذاری برای آینده بچههایتان ببینید!
همچنین میتوانید دانش خودتان را با استفاده از منابع آموزشی معتبر بالا ببرید و روشهای درست برخورد با کودک لجباز را از این منابع بیرون بکشید. در این صورت، پیشنهاد میکنیم پادکست خانم درنا شریفی (متخصص تربیت فرزند) را با موضوع «با لجبازی فرزندم چطور برخورد کنم؟» حتماً گوش کنید.
طرز رفتار با کودک 10 ساله باید چطور باشد؟
طرز رفتار با دختر ۱۰ساله یا پسربچهها باید به این صورت باشد:
- برای فرزندتان وقت بگذارید.
- از فرزندتان درباره دوستان و اطرافیانش در مدرسه یا هممحله ایها بپرسید.
- به مدرسه بروید و درباره وضعیت تحصیلی و اجتماعی فرزندتان سؤالاتی از مدیرها و معلمها بپرسید.
- فرزندتان را تشویق کنید تا در گروههای اجتماعی شرکت کند.
- به کودک خود در تشخیص کارهای درست و نادرست کمک کنید.
- احساس مسئولیت را در کودک تقویت کنید.
- فرزندتان را در کمککردن به کارهای خانه مثل تمیزکاری تشویق کنید.
- با فرزندتان در مورد اهمیت پساندازکردن و خرج عاقلانه پول صحبت کنید.
- با خانواده دوستان فرزندتان ارتباط بگیرید.
- با فرزندتان در مورد احترامگذاشتن به دیگران حرف بزنید.
- فرزندتان را تشویق به کمککردن به نیازمندان کنید.
- به فرزتدنات در مورد برخورد با بیاحترامی و نامهربانی دیگران توضیح دهید.
- به او در تعیین اهداف کمک کنید.
- او را در شناخت مهارتها تشویق کنید.
- قوانین واضحی برای کودک تعیین کنید و به آنها پایبند باشید.
- انتظارات خود را از فرزندتان به او بگویید.
- به جای تنبیه، نظم و انضباط را به کودک آموزش دهید.
- به فرزند خود آموزش دهید تا دستاوردهایش را به یاد آورد و گاهی عباراتی مثل “تو باید به خودت افتخار کنی” بهجای “من به تو افتخار میکنم” به او بگویید.
- رفتارهای صحیح با کودکان 10 ساله میزان پرخاش و لجبازی آنها را به حداقل میرساند. برای آگاهی از رفتارهای اصولیتر حتماً به یک روانشناس کودک مراجعه کنید.
کلام آخر
به عنوان والدین، ما میدانیم که پیمودن چالشهایی مثل داشتن کودک لجباز ده ساله میتواند طاقتفرسا و سخت باشد؛ با این حال، با صبر، درک و روشهای صحیح، میتوانید یک رابطه مثبت و حمایتی و صمیمانه را با پسر خود در پیش بگیرید و به او کمک کنید تا تهدید رفتارهای لجبازانه را به فرصت تبدیل کند. او با والدین آگاهی مثل شما، بدون تردید آیندهای روشن و زیبا در پیش روی خود خواهد داشت.
به یاد داشته باشید، تربیت یک پسر ده ساله لجباز به ترکیبی از صبر، درک و ثبات نیاز دارد. با اجرای این استراتژیهای مؤثر، میتوانید به پسرتان کمک کنید تا به فردی مسئولیتپذیر، محترم و انتقادپذیر تبدیل شود.
سوالات متداول درباره لجبازی کودک 10 ساله
علت لجبازی کودکان ۱۰ ساله ممکنه به دلایلی مثل نیاز به استقلال، مشکلات عاطفی یا فشارهای تحصیلی باشه که باعث رفتارهای مقاومتی در اونها میشه. همینطور رفتارهای اشتباه والدین با کودک در گذشته در لجبازی کودک 10 ساله تاثیر داره.
برقراری ارتباط موثر، احترام به نظرات کودک و دادن حس استقلال به او میتونه به کاهش لجبازی کمک کنه. قطعا در این مسیر نیاز به آموزشهای فرزندپروری و برخورد با نوجوانان را دارید.
بله، لجبازی در این سن رفتاری طبیعیه و بخشی از رشد شخصیتی کودک محسوب میشه، البته اگر باعث مشکلات جدی نشه. در واقع ممکنه این موضوع به دلیل اختلال لجبازی هم باشه.
تنبیه اغلب باعث تشدید لجبازی میشه. به جای اون، بهتره از روشهای مثبت و تقویتی برای هدایت رفتار استفاده کنید.
2 دیدگاه دربارهٔ «لجبازی بچه ده ساله | پسر و دختر»
عالی بود باتشکر فراوان
سلامت باشین عزیز دل🌱😊
آگاهی نوش جونتون